Barcelona mantindrà congelats la majoria de preus públics i privats durant el 2019 : Servei de Premsa

Barcelona mantindrà congelats la majoria de preus públics i privats durant el 2019

29/12/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Centres cívics, ludoteques, casals de barri, de joves i de gent gran mantenen tarifes l’any que ve

Nova tarifa més econòmica per facilitar la pràctica esportiva de les persones amb discapacitat a tots els centres municipals

Pel que fa als preus privats, Tibidabo i Zoo mantenen tarifes

L’entrada al Park Güell serà de 8,50 euros tan si es compra anticipada com presencialment i pujarà a 10 euros a partir de l’1 de juny per què el preu inclourà el servei de transport en bus llançadora

El Bicing estrena model i nou sistema tarifari

L’Ajuntament de Barcelona mantindrà congelats la majoria dels preus públics i privats de cara al 2019. Els preus públics dels equipaments de districte mantenen els mateixos preus que l’any anterior, i només en alguns serveis varien alguns preus de forma puntual.

En relació als centres cívics, es continua avançant en el procés d’harmonització tarifària iniciat el 2014 de totes les activitats als equipaments de tots els districtes. En relació als centres cívics dels districtes de la ciutat s’ha incorporat una reducció del 50% o 75% en algunes tarifes de cursos i tallers per a persones amb algun tipus de discapacitat, en funció d’uns criteris objectius i homogenis. Aquesta reducció també s’aplica en algunes activitats d’altres equipaments dels districtes i seguint els mateixos criteris.

En les instal·lacions esportives municipals gestionades per l’IBE i pels districtes s’incrementen els preus un 2,2% com a criteri general. També s’amplia el nombre de centres que ofereixen les tarifes familiars passant del 94,87% a gener de 2018 al 97,43% a gener de 2019. Pel que fa a les tarifes monoparentals, aquestes ja eren d’aplicació a partir de gener del 2018 al 100% dels CEM amb la figura de l’abonat.

Com a novetat per aquest 2019 l’Ajuntament de Barcelona ha decidit fer un pas per a establir a tots els CEM una nova tarifa que faciliti la pràctica esportiva de les persones amb discapacitat. Una tarifa que serà, com a mínim, un 43% més econòmica que la quota d’abonament adult al centre. La tarifa mitjana mensual 2019 per a aquest col·lectiu estarà en 25,17 €. Aquesta proposta de tarifació social per a usuaris amb discapacitat menors de 60 anys i posseïdors de la Targeta Rosa és fruit del procés de reflexió conjunt que han fet l’Institut Barcelona Esports i l’Institut Municipal Persones amb Discapacitat.

 

Tibidabo i Zoo congelen tarifes

Pel que fa als preus privats, el Parc d’atraccions del Tibidabo i el Parc Zoològic de Barcelona mantenen tarifes. Sí que hi haurà un canvi en la gestió de l’entrada al Park Güell. A partir de l’1 de gener serà de 8,50 euros la tarifa per entrar a la zona monumental del parc, tant si es compra l’entrada anticipada com presencialment. A partir de l’1 de juny, està previst que aquesta tarifa pugi fins als 10 euros perquè el preu també inclourà el servei de transport en bus llançadora d’anada i tornada.

El cobrament de l’entrada als visitants té com a objectiu assegurar la conservació de l’espai i el seu patrimoni arquitectònic, així com millorar la qualitat de la visita a la Zona Monumental del Park, que rep un màxim de 400 visitants cada 30 minuts. El model de regulació, que només afecta el 7,9% de la superfície total del Park, garanteix una millora de l’experiència dels visitants, la multiplicitat d’usos del Park i la singularitat d’un espai excepcional.

Els ingressos obtinguts de l’activitat de la regulació reverteixen en l’execució de millores del propi parc o dels barris de l’entorn, com per exemple la rehabilitació la Plaça de la Natura que s’està ultimant. Per altra banda, cal recordar que l’accés és gratuït pels veïns empadronats als barris adjacents al Park Güell (El Coll, Vallcarca-Penitents, la Salut, El Carmel i Can Baró), a través d’una targeta de lliure accés, i per tots els barcelonins a través de la inscripció en el registre gratuït “Gaudir Més”, els membres del qual poden retirar una entrada diària de franc.

 

Preus públics i privats

Fruit de l’entrada en vigor de la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic, els serveis de cremació, fins ara, subjectes a les taxes per serveis de cementiris (OF 3.9), passen a ser considerats un preu privat perquè aquests serveis són una activitat econòmica en competència amb el sector privat, encara que sigui prestada per una empresa de l’Ajuntament de Barcelona.

En tot cas, la proposta de preus per a 2019 pels serveis de cremació manté els mateixos preus que actualment s’estan aplicant per aquests serveis, no hi ha cap increment ni variació dels preus vigents.

El contrari passa amb el Bicing que passen a ser preus públics, coincidint amb l’estrena del model i que comportarà també un nou sistema tarifari. S’estableixen dues modalitats d’abonament: pagament per ús (fixe més variable en funció de l’ús) o tarifa plana (tarifes similars a l’abonament 2017).

L’abonament anual (tarifa plana) permetrà fer ús indistintament de bicicletes convencionals com elèctriques, igual que la modalitat de pagament per ús, pensada per aquells usuaris menys habituals, que també inclourà els dos tipus de vehicles.

 

Així, l’abonament anual que fins ara només incloïa l’ús de bicicletes convencionals passarà de 47,16 a 50€, però en canvi permetrà també l’ús de bicicletes elèctriques. Amb la tarifa anterior aquells usuaris que volien desplaçar-se amb el model elèctric havien de pagar 61,16, mentre que ara podran utilitzar el servei per 50€/any.





Paraules clau

economia/