Els comerços ingressen una mitjana de 884 recs en els tres primers mesos de funcionament de la nova moneda ciutadana : Servei de Premsa

Els comerços ingressen una mitjana de 884 recs en els tres primers mesos de funcionament de la nova moneda ciutadana

02/01/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Balanç positiu dels tres mesos de funcionament de la moneda que vol dinamitzar el comerç i els serveis de proximitat del Besòs

Creixen fins a 172 els comerços i parades de mercats municipals dels 10 barris del Besòs que accepten recs com a forma de pagament

488 persones usuàries utilitzen el rec com a sistema de pagament per les seves compres quotidianes

En aquest enllaç es pot veure com funciona el rec: https://rec.barcelona/2018/12/14/i-tu-on-gastes-els-teus-recs/

Declaracions del primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisrello en aquest link

Martí Olivella, de Novact, entitat que gestiona la moneda, estarà disponible per atendre els mitjans dimecres 2 de gener a les 11:00 hores, al vestíbul de la sala Lluís Companys

El rec, la moneda ciutadana de Barcelona, fa tres mesos que circula pels 10 barris que conformen l’Eix Besòs, amb un acceptació creixent entre comerços i usuaris. Aquesta prova pilot, que s’enmarca en un porjecte europeu més ampli, busca, entre d’altres objectius, afavorir el comerç de proximitat en uns barris on el comerç local i tradicional té problemes de supervivència.

Un total de 172 comerços i parades de mercat- respecte els 86 inicials- ja accepten recs com a mètode de pagament, una xifra que segueix augmentant cada setmana amb noves botigues gràcies a l’acció directa i personalitzada d’informació que s’està fent als barris. Darrerament s’han començat a adherir també entitats com per exemple el Casal del Barri Besòs o bé, l’Associació de veïns del Besòs.

El sistema del rec compta amb 471 persones usuàries que formen part del projecte del B-MINCOME i que utilitzen el rec com a sistema de pagament per les seves compres quotidianes. En els quatre primers pagaments s’han posat en circulació 206.330 recs a través del Suport Municipal d’Inclusió que reben aquestes famílies. La resta fins als 488 usuaris totals, son persones que s’han donat d’alta de forma voluntària.

Els comerços que participen en el rec han ingressat 883,81 recs de mitjana durant els tres primers mesos en què ha circulat la nova moneda ciutadana. A més, els resultats d’una enquesta anònima feta a diferents comerciants demostra que un 95,3% d’aquests ha notat un augment de clients al seu comerç gràcies al rec i, per tant, un increment en el volum de les vendes.

Una dada que augmenta significativament és la recirculació del rec, és a dir, les despeses en recs que fan els comerciants. El primer mes van ser tal sols 249 recs, però en el segon període aquesta xifra arriba als 2.375 recs, En aquest període es va fer el primer pagament en recs d’un comerç a un proveïdor. Ja en el tercer període de funcionament, de només 20 dies, els comerços han fet recircular 4.125 recs, un 73,7% més que tot el mes anterior.

En els propers mesos de proba pilot es posaran en circulació uns 61.000 recs mensuals a través del Suport Municipal d’Inclusió, que sumen un total de 610.000 recs fins a l’octubre del 2019. A més, qualsevol persona que ho desitgi pot descarregar-se l’aplicació al mòbil a través de la Play Store i bescanviar euros per recs a través de la icona amb el símbol + i el del rec.

 

Com funciona el rec

El rec, Recurs Econòmic Ciutadà (o Real Economy Currency en anglès), promou l’economia real al servei de les persones i del comerç de proximitat. Es tracta d’un mitjà de pagament ciutadà, complementari a l’euro, que permet fer transaccions entre les persones, les entitats i els comerços que l’accepten.

És una moneda digital que s’utilitza a través d’una aplicació mòbil per fer pagaments de forma instantània, fàcil i sense costos. Per poder adherir-se a la xarxa rec, només caldrà descarregar-se l’aplicació “rec Barcelona” a través de Google Play i donar-se d’alta com persona usuària, particular o professional.

Els i les usuàries del rec poden gastar-los en els comerços i les entitats que l’acceptin. A més, els comerços i les entitats podran fer compres al barri i oferir avantatges, ofertes o promocions per fidelitzar els seus clients. D’aquesta manera s’anirà expandint l’ús del rec i es multiplicaran els beneficis pels barris.

 

En el següent enllaç podreu veure com està funcionant el rec

I tu on gastes els teus recs?

 

Enllaç relacionat

Declaracions de Gerardo Pisarello
– Àudio: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2019/01/Gerardo-Pisarello-Moneda-Ciutadana.m4a





Paraules clau

economia/ REC/