Barcelona reservarà 8 solars per promoure uns 512 habitatges dotacionals i equipaments públics : Servei de Premsa

Barcelona reservarà 8 solars per promoure uns 512 habitatges dotacionals i equipaments públics

17/01/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aprovada inicialment una Modificació de Pla General Metropolità per qualificar dos sòls de Gràcia, dos de Ciutat Vella, dos de l’Eixample, un de Sants-Montjuïc i un d’Horta-Guinardó com a habitatge dotacional i equipament

El pla permetrà generar sòl disponible per ampliar en el futur el parc d’habitatge públic destinat a col·lectius com ara joves o gent gran

Barcelona impulsa nou instrument per garantir el dret a l’habitatge digne. El Govern municipal ha elaborat una Modificació del Pla general metropolità (MPGM) que permetrà activar un conjunt de solars per generar sòl i ampliar en un futur el parc d’habitatges dotacionals públics de la ciutat.

El nou planejament preveu dur a terme la gestió del sòl necessària per tenir disponibles i incorporar al sistema d’habitatges dotacionals 8 sòls a tota la ciutat, amb l’objectiu final de promoure un total d’uns 512 habitatges.

Es tracta d’una mesura emmarcada en la línia estratègica del Govern municipal d’actuar contra l’emergència en l’àmbit de l’habitatge amb totes les eines disponibles. Entre les diferents polítiques que està duent a terme l’Ajuntament per posar a l’abast de la ciutat habitatge a un preu més assequible, hi ha la d’activar terrenys disponibles en els quals es puguin desenvolupar projectes de creació d’habitatge destinat a col·lectius específics.

Amb la posada en marxa d’aquests solars es podrà impulsar en els propers anys nou habitatge dotacional a la ciutat, que es destina a satisfer els requeriments temporals de col·lectius específics, com ara els joves o la gent gran i altres col·lectius amb necessitats d’assistència o emancipació justificades en polítiques socials prèviament definides.

A més, els edificis que s’hi construeixin també hauran de reservar un espai per a equipament públic a les plantes baixes. La tipologia dels equipaments es decidiran en funció de les necessitats detectades als barris per tal de donar resposta a les demandes dels veïns i veïnes de l’entorn.

Els sòls es distribueixen al llarg de tota la ciutat. Així, n’hi ha dos a Gràcia, dos a Ciutat Vella, dos a l’Eixample, un a Sants-Montjuïc i un a Horta-Guinardó, i suposen uns 512 pisos que s’acabaran de concretar en cada un dels projectes d’edificació en funció de la part d’edifici que es destini a equipament.

Els terrenys són els següents:

 

 

En concret, el planejament proposa incorporar els solars al sistema d’habitatge, que també inclou la previsió d’equipament en les plantes baixes. El tràmit se sustenta en el fet que la llei permet destinar a habitatge dotacional un màxim del 5% dels sòls qualificats com a equipament públic local. Comptant els sòls que activa aquesta MPGM, les actuacions executades o previstes en el planejament vigent representen aproximadament només el 2,81% d’aquests solars.

 

Localització dels solars

Per localitzar els solars, s’ha valorat l’emplaçament concret en cada cas i s’ha tingut en compte la seva bona accessibilitat, que tinguin característiques idònies per a l’ús d’habitatge i que disposin dels serveis i equipaments necessaris.

Un altre dels criteris per escollir els emplaçaments ha sigut la seva ubicació en entorns amb poc habitatge i/o molta demanda, per tal que contribueixin a la cohesió social de l’entorn. I també s’ha tingut en compte criteris de gènere; en concret, aspectes com l’accessibilitat, el grau d’urbanització de l’entorn o la proximitat a equipaments i serveis, entre d’altres

Pel que fa a la titularitat, els sòls de l’avinguda del Paral·lel, 100 i 102B i de l’avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya, 31-35 són privats. Del solar de Gran Via i Nàpols, també és privada la part de la parcel·la del carrer de Nàpols. En aquests casos, l’Ajuntament durà a terme els tràmits necessaris per adquirir-los. La resta de solars són municipals en la seva totalitat, excepte el de Via Laietana, 8-10, que és propietat de l’Ajuntament i diverses administracions públiques més.

 

 

Tramitació del pla

El pla es va aprovar inicialment a l’última Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat amb els vots a favor del Govern municipal, el GMDemòcrata, ERC, CUP i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé i les abstencions de Cs, PSC i PP. Ara, entrarà en el període d’exposició pública, i després encararà l’aprovació provisional en el marc del Plenari del Consell Municipal i, finalment, la definitiva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan de la Generalitat.

Aquesta és la segona vegada MPGM que tira endavant el Govern municipal en aquest mandat per activar solars per construir-hi habitatge dotacional. Al desembre de 2016, l’Ajuntament va aprovar un primer planejament que reservava sis solars per promoure-hi uns 519 habitatges. En concret, dos se situaven a Gràcia, dos a Sant Martí, un a Sants-Montjuïc i un altre a Horta-Guinardó.





Paraules clau

habitatge/