Un concert de 500 estudiants al Palau de la Música commemora el 25è aniversari de les Escoles Municipals de Música : Servei de Premsa

Un concert de 500 estudiants al Palau de la Música commemora el 25è aniversari de les Escoles Municipals de Música

22/01/2019



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El curs 1993-94 van obrir als districtes de l’Eixample i de Sant Andreu les primeres escoles municipals de música de la ciutat.

Barcelona té actualment 5 escoles municipals de música amb capacitat per a uns 3.000 alumnes de totes les edats.

Les escoles municipals de música de Barcelona ofereixen a l’alumnat formació i aprenentatges musicals no professionals per gaudir, practicar i fer música de manera individual o en agrupacions.

Per commemorar els 25 anys, alumnat i professorat de les escoles municipals de música de la ciutat han participat en la producció d’un concert al Palau de la Música Catalana, fruit d’un treball pedagògic i que inclou l’estrena d’una obra d’encàrrec: La torxa per la Pau, d’Oriol Cruixent.

L’Ajuntament de Barcelona commemora aquest any el 25è aniversari de les escoles municipals de música de Barcelona. Per celebrar aquest aniversari, mig miler d’alumnes (250 instrumentistes i altres 250 cantaires) i el professorat de les cinc escoles municipals de música de la ciutat han ofert i participat en un gran concert col·lectiu aquest vespre, al Palau de la Música Catalana. Durant el concert s’ha estrenat l’obra “La Torxa per la Pau”, composta per Oriol Cruixent especialment per aquesta cita, i que vol reconèixer la singularitat de cada una de les escoles municipals de música de la ciutat.

 

 

 

 

El curs 1993-94, el consistori barceloní va fer una clara aposta per la pràctica musical com a mitjà de formació al llarg de la vida, fomentant la creació d’escoles de música, amb el repte de constituir una xarxa pública amb presència a tots els Districtes de la ciutat. Els primers centres van iniciar la seva activitat als districtes de l’Eixample (Joan Manuel Serrat) i de Sant Andreu (Mestre Pich Santasusana). Posteriorment, el curs 2001-02 es va posar en funcionament l’EMM Can Ponsic (al districte de Sarrià–Sant Gervasi); el 2007-08 al districte de Nou Barris va obrir l’EMM Nou Barris i el 2016-2017 l’EMM Can Fargues a Horta-Guinardó.

Les escoles municipals de música són centres d’ensenyaments musicals que es gestionen des de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i que ofereix a l’alumnat matriculat, de totes les edats i nivells, la possibilitat de gaudir de la música, centre i eix vertebrador de l’activitat formativa, en diferents estils musicals, individualment, però principalment a través del treball en agrupacions corals i instrumentals. Per a alumnat amb especial capacitat, talent i interès, les escoles municipals de música faciliten l’accés a estudis de caire professionalitzador.

Aquest curs 2018-2019, les cinc escoles municipals de música de la ciutat han assolit una matrícula de més de 3.000 alumnes inclosos els programes de llarga durada, els participants als diferents programes i tallers de música per a nadons i per als més petitons i les seves famílies, i tallers per a persones adultes.

La funció de les escoles municipals de música de Barcelona no és únicament formativa, sinó també social i cultural i, en aquest sentit s’hi promouen audicions, concerts, intercanvis i trobades, amb la participació d’alumnat o amb músics convidats. Durant el curs s’ofereixen activitats d’entrada lliure i obertes a tothom.

 

Les escoles municipals de música de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, és titular de cinc escoles municipals de música, que disposen d’un equipament propi i ofereixen activitats per alumnat de totes les edats i capacitats. Són centres gestionats per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona. Les escoles ofereixen formació i activitats de diversos estils musicals no professionals, estan estretament vinculades a l’entorn educatiu, social i cultural i fan de l’instrument i de les agrupacions instrumentals i vocals els eixos dels seus programes educatius. Actualment, s’estan desenvolupant els projectes de creació de dos nous centres, als Districtes de Sants-Montjuïc i Sant Martí.

Escola Municipal de Música Eixample – Joan Manuel Serrat
Carrer Sardenya, 368
Web: www.barcelona.cat/emmeixample.cat
Districte de l’Eixample.
L’Escola Municipal de Música Eixample va ser el curs 1993-94, juntament amb l’EMM Sant Andreu, el primer centre de titularitat municipal d’aquestes característiques en obrir-se a la ciutat i ho va fer a l’edifici que havia acollit el parvulari municipal Montessori, anomenat “Casa dels Nens”, al carrer Aribau, de Barcelona i de qui va prendre el seu nom inicial. El curs 1998-99 va traslladar la seva seu a l’escola Concepció, al carrer Bruc i, finalment, el març de 2010 es va traslladar a un nou edifici, que compta amb espais i equipaments dissenyats específicament per a la pràctica musical. Posteriorment, va ser apadrinada pel cantautor català Joan Manuel Serrat i, des de llavors, s’anomena Escola Municipal de Música Eixample-Joan Manuel Serrat.

Escola Municipal de Música Sant Andreu-Mestre Pich Santasusana
Carrer Segadors, 2 (edifici Josep Pallach).
Web: www.barcelona.cat/emmsantandreu.cat
Districte de Sant Andreu
L’Escola Municipal de Música de Sant Andreu va ser el curs 1993-94, juntament amb l’EMM Eixample, un dels dos primers centres d’aquestes característiques de titularitat municipal obert a la ciutat de Barcelona. Està ubicat a l’edifici Josep Pallach, al carrer Segadors, 2, al Districte de Sant Andreu. Des d’abril de 2015 pren el nom de Mestre Pich Santasusana, en reconeixement d’un músic, director i compositor andreuenc.
L’Institut de Cultura, l’Institut d’Educació i la Direcció de Patrimoni de l’Ajuntament han desenvolupat el projecte per a la ubicació de l’EMM Sant Andreu al recinte de Fabra i Coats en els propers anys.

Escola Municipal de Música Can Ponsic
Avinguda J.V.Foix, 51.
Web: www.barcelona.cat/emmcanponsic.cat
Districte de Sarrià–Sant Gervasi.
L’Escola Municipal de Música Can Ponsic, situada en una antiga casa senyorial l’avinguda J.V. Foix, al Districte de Sarrià – Sant Gervasi va agafar el nom d’aquest edifici, cedit a l’Ajuntament de Barcelona amb la condició que s’hi establís un centre dedicat a l’educació musical. Va a obrir les seves portes el curs 2001-02 en règim de concessió administrativa, sota la supervisió i direcció de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

Escola Municipal de Música Nou Barris
Adreça: carrer Rio de Janeiro, 11
Web: www.barcelona.cat/emmnoubarris.cat
Districte de Nou Barris.
L’Escola Municipal de Música Nou Barris es va posar en funcionament el curs 2007-2008 i es troba al carrer Rio de Janeiro, 11, al districte de Nou Barris, ocupant els baixos d’un edifici d’habitatges de protecció oficial. Aquesta escola de música es gestiona en règim de concessió administrativa, sempre sota la supervisió i direcció de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

Escola Municipal de Música Can Fargues
Avinguda Frederic Rahola, 2-8
Web: www.barcelona.cat/emmcanfargues.cat
Districte d’Horta-Guinardó.
A octubre del 2014 es van iniciar les obres de restauració de la Masia de Can Fargues, construïda al voltant d’una torre medieval, per a la creació d’una escola de música. El centre va iniciar el curs a setembre 2016, resolt el concurs per a la gestió per concessió administrativa. L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona és responsable de la supervisió i direcció del projecte educatiu.

 

Oferta de places. Curs 2018-2019

Les escoles municipals de música tenen aquest curs una matrícula de més de 3.000 alumnes, inclosos els infants participants en els tallers per a nadons, els ensenyaments musicals per alumnat entre 4 i 18 i la formació per alumnat a més de 18 anys i tallers per a persones adultes.

 

Celebració del 25è aniversari de les escoles municipals de música de Barcelona

Coincidint amb la celebració del vint-i-cinquè aniversari de les escoles municipals de música s’ha donat cloenda al desenvolupament d’un projecte pedagògic per a la producció d’un espectacle cooperatiu, fruit de la creació de sinèrgies entre les cinc escoles, amb el reconeixement de la seva singularitat. Cada escola, des de la seva personalitat pròpia, s’ha afegit a un projecte comú, que ha finalitzat amb la trobada col·lectiva d’aquest vespre.





Paraules clau

cultura/ educació/ música/