Barcelona reclama a les institucions europees i estatals més competències per garantir el dret a viure a les ciutats : Servei de Premsa

Barcelona reclama a les institucions europees i estatals més competències per garantir el dret a viure a les ciutats

05/02/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Janet Sanz ha participat al Parlament Europeu en una jornada sobre delictes financers i evasió d’impostos en què també hi ha pres part representants de Berlín, Amsterdam i experts en aquest àmbit

Ha reclamat més instruments per fer front als efectes negatius que tenen a nivell local els grans poders financers, els grups d’inversió i els fonts voltors, i més mecanismes de control del frau fiscal i el blanqueig de capital

També ha demanat un increment de recursos perquè les administracions locals puguin fer front a aquestes problemàtiques

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha participat aquest dimarts en una jornada sobre els efectes que té en les ciutats l’evasió d’impostos i el blanqueig de capital celebrada a la seu del Parlament Europeu (PE), a Brussel·les. La sessió l’ha organitzat TAX3, la Comissió sobre Delictes Financers, Evasió i Elusió d’Impostos del PE, i ha comptat amb representants de grans capitals europees com Berlín i Amsterdam i experts en aquest àmbit.

En la seva intervenció, Sanz ha reclamat a les institucions europees i estatals que les ciutats tinguin més competències i recursos per poder fer front als efectes negatius que provoca a nivell local l’activitat dels grans poders financers, els grups d’inversió i els fonts voltors. “Avui està en risc un element fonamental com és el dret a l’habitatge perquè una ciutat funcioni i tingui garantida la vida. Cal desenvolupar polítiques efectives per fer possible aquest dret a la ciutat”, ha dit.

La quarta tinenta d’alcaldia ha remarcat que els fluxos de capital financer a escala global estan tenint cada cop més conseqüències devastadores també en les ciutats, i que els Estats estan facilitant el seu aterratge a través d’elements com ara les Golden Visa, que tenen un gran impacte en les rendes del lloguer i l’accés a l’habitatge. En canvi, les ciutats no disposen de prou recursos, competències ni informació per pal·liar aquests efectes ni disposar de mecanismes efectius pel control del frau fiscal i el blanqueig. “Necessitem més instruments, registres públics transparents per conèixer què està passant, qui està comprant i venent a la ciutat i amb quins objectius finals”, ha expressat.

Avui dia, Barcelona i les grans ciutats d’Europa ja estan esprement al màxim les legislacions regionals i estatals per desenvolupar polítiques que protegeixin els drets dels seus ciutadans, ha explicat Sanz. “Però calen més competències per exercir actuacions específiques, i això no pot dependre de les voluntats polítiques dels governs”, ha subratllat.

En aquest sentit, Barcelona vol que es fixin regulacions a nivell global i un marc de desenvolupament de competències sobre àmbits com habitatge públic i mobilitat, entre altres. I també es fa indispensable disposar de més recursos econòmics per tirar endavant polítiques garantistes. “No pot ser que els ajuntaments siguem l’administració més infrafinançada”, ha reblat Janet Sanz.

“Necessitem un increment de recursos a tots els nivells. Som la trinxera més propera a la ciutadania, i ens fan falta per poder donar resposta a totes aquestes problemàtiques”, ha remarcat.





Paraules clau

ciutats/ economia/