S’aprova inicialment el Pla Estratègic del Zoo : Servei de Premsa

S’aprova inicialment el Pla Estratègic del Zoo

13/02/2019



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Pla posa els fonaments perquè el Zoo de Barcelona esdevingui un centre de referència mundial i alhora, el punt de trobada de la recerca, conservació i divulgació de la fauna autòctona, ibèrica i mediterrània

Recull els principis prèviament acordats sobre el “Nou model de Zoo” i estableix els mecanismes per portar-ho a terme amb una inversió global de 64,6 M€ en el període 2019-2031

El document se sotmetrà a informació pública durant un termini de trenta dies hàbils durant el qual podrà ser objecte d’examen i al·legacions

El Pla Estratègic del Zoo s’ha aprovat inicialment en el marc de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat (CEUM) de l’Ajuntament de Barcelona. És un pas més del procés iniciat per l’Ajuntament de Barcelona per avançar cap a un nou model de Zoo.

Al març de 2016 es va constituïr el Grup de Treball del Zoo, format per científics, experts, tècnics del Zoo, el comité de empresa del Zoo, la FAVB, i els grups polítics municipals per tal de repensar el Zoo de Barcelona per adaptar-lo a les necessitats actuals de la ciutadania, sempre tenint en compte el màxim benestar dels animals.

Aquest grup de treball, al desembre de 2016, va acordar els eixos bàsics d’un nou “Model de futur del Zoològic de Barcelona”, un zoo que aspira a convertir-se en un centre de referència mundial i un punt de trobada de la recerca, conservació i divulgació de la fauna autòctona, ibèrica i mediterrània.

A partir d’aquell acord van començar els treballs per definir un “Pla Estratègic del Zoo de Barcelona” que permetès portar a terme la transició entre la situació actual del Zoo al nou model de zoo acordat.

Al març de 2018 la Direcció del Zoo va presentar el primer esborrany de Pla Estratègic del Zoo a la Fundació Barcelona Zoo, que és l’organ estratègic del Zoo de Barcelona.

A partir d’aquest moment va començar un procès de treball conjunt per part del patronat de la Fundació Barcelona Zoo, on s’integren representants de tots els actors interessats en el Zoo de Barcelona que han aportat nombroses millores al primer esborrany presentat per la direcció. Un espai on s’ha assolitun alt grau de consens en els principals elements estratègics del Zoo, amb l’excepció dels criteris de reproducció on esncara s’està treballant.

El Pla Estratègic del Zoo aprovat avui ha comptat amb els vots a favor del Govern municipal, del Grup Municipal Demòcrata, de Ciutadans, d’Esquerra Republicana de Catalunya, de la CUP i del regidor no adscrit Joan Josep Puigcorbé, amb els vots en contra del Partit dels Socialistes de Catalunya i del Partit Popular.

En el marc de la CEUM també s’ha aprovat inicialment la modificació de l’Ordenança sobre la Protecció, la Tinença i la Venda d’Animals dels 2014 en el seu article 32. Es proposa incorporar l’article 33bis que té per objecte regular el Zoo.

Aquesta iniciativa ciutadana impulsada per la Plataforma ZOOXXI planteja un model de parc zoològic que respongui a les necessitats dels animals, que fomenti la investigació i l’educació i que protegeixi els ecosistemes i defensi les espècies que hi habiten.

La iniciativa ciutadana ha comptat amb el suport del Govern municipal, del Grup Municipal Demòcrata, d’Esquerra Republicana de Catalunya, del regidor no adscrit Joan Josep Puigcorbé, amb els vots en contra del Partit dels Socialistes de Catalunya, Ciutadans i del Partit Popular i l’abstenció de la CUP.

El document se sotmetrà a informació pública durant un termini de trenta dies hàbils durant el qual podrà ser objecte d’examen i al·legacions.

 

Característiques principals del Pla Estratègic del Zoo

El Pla Estratègic del Zoo és fruit del compromís amb el benestar animal com a element imprescindible a totes les actuacions i basat en tres eixos de desenvolupament:
– La conservació d’espècies que estiguin amenaçades o en perill d’extinció, de fauna autòctona i mediterrània
– L’impuls de la recerca i dels projectes a la natura que millori la seva situació,
– La intensificació de la funció educativa.

L’objectiu del projecte és que el Zoo de Barcelona esdevingui el punt de trobada de la recerca, conservació i divulgació de la fauna autòctona, ibèrica, mediterrània; el Zoo esdevindrà la llar dels naturalistes de Catalunya.

 

Conservació, fauna autòctona i fauna amenaçada – El Zoo surt del Zoo

En aquest eix s’estableixen tres criteris que comportaran la restructuració del nombre i les espècies acollides actualment al Zoo:
1. Prioritzar les espècies de la fauna autòctona. Passant del 15% del total a més del 30% del total en una primera fase.
2. Prioritzar espècies amb un alt nivell d’amenaça a la natura. Passant del 22% del total al 40% del total en curt termini.
3. Prioritzar espècies per les quals existeixin plans de conservació.

El pla estratègic proposat vol consolidar la transformació del Zoo com a referent en l’àmbit de fauna salvatge local i propera geogràficament, en el marc de la Conservació de la Mediterrània. Alguns exemples són: el tritó del Montseny, la trenca a les terres de ponent, la tortuga del rierol, els amfibis a l’Empordà, el seguiment de la llúdriga al Besòs, el seguiment dels rorquals del mar catalano-balear, les papallones a l’Àrea Metropolitana així com el fartet al delta del Llobregat, la tortuga mediterrània o bé la reintroducció del ferreret a Mallorca, entre d’altres. Es potenciaran els acords amb centres de recerca i administracions locals de tot el territori.

Durant l’any 2018, el 69% de la dotació econòmica a projectes de conservació in situ es va destinar a fauna autòctona, el 23% a fauna al·lòctona i un 8% a altres.

 

Recerca – Pol de la ciència i l’ecologia del país

L’impuls científic serà reforçat doblant el pressupost de la recerca i la conservació in situ i l’establiment de línies de col·laboració amb les institucions científiques i acadèmiques del país. En aquesta línia, el Zoo s’incorporarà en el pol de la ciència i l’ecologia del país que, en un espai d’1Km2 , aplega més de 5.000 investigadors en diversos centres.

 

Educació – Coneixement i emoció

Es proposa posar en marxa una estratègia comunicativa integral que permetrà que la visita al Zoo no es limiti a l’observació d’un conjunt d’instal·lacions amb animals, sinó que esdevingui una experiència completa que ajudi a adquirir coneixements nous, que emocioni i que mogui a l’acció durant l’estada al parc, i abans i després. També es potenciarà , i es potenciarà la figura del Amics del Zoo per facilitar la transmissió dels valors renovats del zoo.

 

Sostenibilitat
La nova visió projecta el Zoo com un equipament de referència de la sostenibilitat de la ciutat, que permeti explicar quines són les polítiques de la ciutat a nivell ambiental, aplicades al Zoo, que tenen translació a escala global. S’introduiran millores en la gestió de l’aigua, de residus, a la mobilitat, a la restauració, i l’educació ambiental, parant especial atenció en la conservació de la fauna silvestre local de la Ciutadella.

 

Renovació de l’espai físic

El desenvolupament dels tres eixos fonamentals comportarà també una metamorfosi de l’espai físic. El Zoo redistribuirà els seus espais per tals d’aconseguir infraestructures estructurades en termes de biomes i taxons.
– Es crearan els nous espais: bioma de la mediterrània, com àmbit prioritari del Zoo, centre de biodiversitat marina, papallonari i Pavelló d’invertebrats.
– Es finalitzarà el bioma de la sabana del Sahel, i el bioma d’insularitat de Madagascar.
– Es milloraran la resta d’instal·lacions agrupant-les sempre que sigui possible per taxons (com ara els primats o els dragons de Komodo),
– Es millorarà l’espai públic i s’establiran nous equipaments imperatius per a la funció del Zoo: nova àrea d’educació, àrea logística, xarxes de servei, etc.

 


El nou model estableix l’oportunitat de crear grans biomes d’espècies, afavorint la zooimmersió d’espais més naturalitzats i millorant el benestar animal. Les noves instal·lacions es complementen amb equipaments logístics al servei del Zoo.
Inversions previstes

Per dur a terme el nou model es preveu una inversió global de 64,6 M€ en el període 2019-2031. Un 50% es destinaran a les instal·lacions dels animals, un 24% a espai públic i vials de servei, un 21% equipaments i logística i un 5% a provisionalitats.





Paraules clau

medi ambient/ sostenibilitat/ zoo/