Janet Sanz destaca el canvi de paradigma en les polítiques urbanes per fer de Barcelona una ciutat més justa, saludable i inclusiva : Servei de Premsa

Janet Sanz destaca el canvi de paradigma en les polítiques urbanes per fer de Barcelona una ciutat més justa, saludable i inclusiva

04/03/2019



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La tinenta d’alcaldia pronuncia la conferència ‘Omplim de vida la ciutat’ des de la Model per fer balanç de l’actuació en l’àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat en aquest mandat

S’ha treballat per garantir el dret a la ciutat, cohesionar els barris i promoure la transició ecològica amb mesures clau com el PEUAT, la reserva del 30% d’habitatge protegit, les superilles i l’impuls de la mobilitat sostenible, entre moltes altres

De cara al futur, es prioritzarà la implantació de més iniciatives per poder respirar aire net, lluitar contra l’especulació, i consolidar la visió metropolitana en la transformació de Barcelona

Avui s’ha estrenat un nou web amb un mapa interactiu que permet navegar i descobrir les 50 iniciatives més representatives de la quarta tinència d’alcaldia

La quarta tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, ha pronunciat aquest dilluns la conferència ‘Omplim de vida la ciutat’, que ha tingut lloc al recinte de l’antiga presó de La Model. L’acte ha servit per fer balanç dels plans i els projectes que s’han tirat endavant en les àrees d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat durant aquest mandat amb l’objectiu de fer de Barcelona una ciutat més justa, saludable i inclusiva.

Al llarg del seu discurs, Sanz ha recordat que el Govern municipal ha canviat les inèrcies i les regles del joc per desenvolupar propostes que trenquessin amb el model de ciutat anterior. Un model que oblidava els barris i prioritzava les àrees centrals, on l’habitatge públic era inexistent i avançava sense fre el procés privatitzador de la ciutat. Al llarg d’aquests quatre anys, la tendència s’ha invertit per posar l’urbanisme al servei de les persones, revertir desigualtats i garantir la transversalitat de les polítiques transformadores.

Tot plegat, amb la voluntat d’omplir de vida la ciutat posant l’habitatge i la vida quotidiana al centre, cohesionant els barris, recosint els teixits i impulsant la transició ecològica. “Hem treballat per fer la Barcelona més justa que volem, que planta cara a l’especulació, que reequilibra interessos oposats i que posa ordre al desordre. En definitiva, una ciutat per viure-hi”, ha subratllat Sanz.

El canvi de paradigma s’ha dut a terme a través de projectes i accions que es s’han dividit en cinc grans línies d’acció:

• Garantir el dret a la ciutat. S’ha centrat esforços en la defensa del dret a l’habitatge digne com a pedra angular de les polítiques urbanes. També en la garantia de serveis i infraestructures bàsiques per assegurar el desenvolupament de la vida quotidiana, vetllar per l’equilibri del usos de la ciutat i fer compatible el lleure i les activitats productives amb el dia a dia i la salut de les persones. En aquest àmbit, destaquen els projectes del Pla de Barris, el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) i el pla de xoc contra els habitatges d’ús turístic il·legals.

• Recosir i cohesionar els barris. S’han impulsat canvis normatius o projectes amb inversió pública amb la prioritat de recosir teixits, revertir greuges històrics en els barris i garantir espais d’estada i gaudi pel vianant. Tot, amb una mirada feminista i inclusiva compatibilitzant el patrimoni amb les necessitats socials, econòmiques i culturals del territori. En són exemples la transformació de l’avinguda Meridiana, els plans urbanístics aprovats per l’àmbit de Vallcarca i els plans de protecció de barris com la Font de la Guatlla.

• Impulsar la transició ecològica. La lluita contra la contaminació; l’aposta per una naturalització de l’espai urbà; l’impuls del transport públic, la mobilitat activa i la producció i el consum d’energia neta; la promoció d’una gestió responsable i justa de l’aigua i els residus, i la convivència i el benestar dels animals de la ciutat han estat objectius centrals de la tasca feta al llarg del mandat. S’hi engloben les mesures contra la contaminació i per la qualitat de l’àrea com ara la zona de baixes emissions, l’impuls de la xarxa de carrils bicicleta i el nou Bicing, la finalització de la xarxa ortogonal de busos, el Pla del Verd i de la Biodiversitat 2012-2020 i l’impuls i ampliació de les zones d’esbarjo per a gossos de la ciutat.

• Canviar les regles del joc. Les grans transformacions s’han liderat avantposant l’agenda social i ambiental i impulsant processos de participació ciutadana per decidir col·lectivament el futur de la ciutat. La futura plaça de les Glòries i la transformació de la Meridiana s’han dut a terme seguint aquests patrons. A més, s’han fet partícips les propietats i empreses privades de la garantia de drets, com per exemple amb l’Espai Barça i l’acord amb la Sagrada Família, i s’ha impulsat una contractació pública que garanteixi el retorn social i ambiental de l’urbanisme.

• Traçar el futur. També s’ha encaminat la ciutat per fer front als reptes d’un escenari post-carboni on la mobilitat activa, l’autoabastiment energètic i l’economia verda seran centrals. S’ha treballat per preparar Barcelona per l’envelliment de la població i per atendre els infants, i per entendre l’àmbit metropolità com a espai d’oportunitat per garantir les necessitats del futur. La posada en marxa de Barcelona Energia i de la millora i ampliació de les àrees de jocs infantils han permès avançar en aquesta direcció.

Hi ha hagut projectes clau que representen i reuneixen en si mateixos molts dels valors que es desprenen de les cinc línies d’acció. Les superilles, la reserva del 30% d’habitatge protegit i la transformació de la Model van directament en sintonia amb la defensa del dret a l’habitatge digne i de posar a disposició dels ciutadans i ciutadanes una ciutat per viure-hi, amb espais saludables on el veïnat tingui un pes fonamental en la presa de decisions i l’impuls de noves mesures.

Tot això ha permès posar les bases del futur que es vol continuar construint a partir del mandat que ve. Janet Sanz ha apuntat els pilars de l’obra de govern de cara als propers quatre anys:

• Més mesures per poder respirar aire net. Serà bàsic fer realitat la connexió del tramvia per tenir més transport públic i menys contaminació, i obrir la Diagonal i la ciutat a la sostenibilitat i al futur. Paral·lelament, cal consolidar mesures com la zona de baixes emissions i estudiar-ne de noves com ara la implantació d’un peatge anticontaminació per seguir avançant.
• La lluita contra l’especulació. Cal seguir fer front a l’expulsió del veïnat dels seus barris. Per això, serà molt important l’impuls de l’habitatge a preu assequible a àmbits com la Marina, la Sagrera, el Sector Prim i el 22@ nord, i en tots els processos transformadors de la ciutat.
• Una agenda metropolitana. S’ha d’actuar amb solucions conjuntes de tota l’àrea metropolitana, a través de la cooperació amb la resta de ciutats. El Pla Litoral, l’Agenda Besòs i el Pla Director Urbanístic metropolità permetran consolidar aquesta mirada global i actualitzar la planificació urbanística del teixit metropolità.

 

Una transformació en xifres

El conjunt d’actuacions que s’han desplegat han donat com a fruit canvis tangibles i transformadors. Aquestes dades en són un reflex:

 

Nova web de balanç amb mapa interactiu

Per resumir tota aquesta feina, l’àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ha estrenat una pàgina web amb un mapa interactiu a través del qual es poden descobrir les 50 iniciatives més representatives del mandat.

A través d’un plànol de Barcelona, es pot explorar a partir dels cinc eixos descrits abans o bé navegar lliurement per anar coneixent una per una les mesures. Cadascuna d’elles està situada geogràficament sobre el mapa i compta amb una fitxa descriptiva.

L’adreça del web és: http://www.barcelona.cat/actuacions-ecologia-urbanisme-2015-2019

 





Paraules clau

Ecologia/ mobilitat/ urbanisme/