Barcelona dona la possibilitat de registrar-se amb el nom i el gènere amb el que s’identifiquen a les persones transsexuals, transgènere i intersexuals : Servei de Premsa

Barcelona dona la possibilitat de registrar-se amb el nom i el gènere amb el que s’identifiquen a les persones transsexuals, transgènere i intersexuals

06/03/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Els registres disposaran d’un nou camp pel nom sentit i aquells registres que actualment ja disposen de l’opció d’informar sobre el gènere s’ampliaran les actuals opcions de Dona i Home a les de Dona Trans, Home Trans i Cap de les anteriors

Els menors d’edat també es podran registrar quan comptin amb el consentiment dels seus tutors legals

Avui s’ha signat el Decret d’Alcaldia pel qual es garanteix el dret de les persones transsexuals i transgèneres i les persones intersexuals a ser tractades i anomenades d’acord amb el nom i el gènere amb els quals s’identifiquen.

Així doncs, aquest decret garanteix el dret i regula les condicions per a que, les persones transsexuals i transgènere i les persones intersexuals que ho desitgen, puguin comunicar el seu nom sentit als òrgans i serveis municipals, sempre que el tràmit no formi part d’un procediment administratiu formalitzat o amb implicacions jurídiques de caràcter oficial.

A més, es determina també que en les instàncies, sol·licituds o formularis que aquells òrgans i serveis municipals utilitzen per a la recollida de dades en els quals es demani la dada corresponent al gènere de les persones, s’hi afegeixin, com a possibles opcions de resposta les d’“home trans”, “dona trans” i “cap de les anteriors” a més de les d’”home” i “dona”.

“La realitat no és binària, home o dona. És diversa i l’administració ha de trencar amb la invisibilitat i facilitar que les persones trans es puguin registrar amb el nom sentit i amb el gènere amb el que se sentin còmodes. Cal incloure aquesta diversitat”, ha explicat la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i ha afegit que “el llistat podia ser molt més ampli, però també l’hem volgut fer comprensible per a tothom”.

Aquest decret, doncs, suposa un pas més en el compliment del Pla Municipal per a la Diversitat Sexual i de Gènere 2016-2020, principal instrument d’actuació transversal de l’Ajuntament per a promoure la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere i per a l’eliminació de les desigualtat i violències que es deriven del sistema cisheteropatriarcal i de les discriminacions i desigualtats que genera.

També compleix el que disposa l’article 23.1 de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, que preveu expressament que, en l’àmbit de les administracions públiques de Catalunya, s’han d’establir les condicions perquè les persones transgènere i les persones intersexuals siguin tractades i anomenades d’acord amb el nom del gènere amb què s’identifiquen.

A partir del moment de la publicació del decret al BOPB s’iniciarà el termini per a la presentació d’al·legacions. Es preveu la seva aprovació definitiva per la primera setmana de maig, tres mesos després de publicar-se al BOE.





Paraules clau

gènere/