Es constitueix el Consell Assessor Científic de Barcelona, òrgan col·legiat del Pla Barcelona Ciència : Servei de Premsa

Es constitueix el Consell Assessor Científic de Barcelona, òrgan col·legiat del Pla Barcelona Ciència

12/03/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Avui ha tingut lloc la primera sessió del Consell Assessor Científic, l’òrgan col·legiat del Pla Barcelona Ciència que impulsa l’Ajuntament de Barcelona, per implicar el talent recercador en el desplegament d’aquest pla. A l’acte hi ha assistit el tinent d’alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, Gerardo Pisarello, la Comissionada de Salut, Gemma Tarafa, i el president del Consell Assessor Científic, Lluis Ferrer, exrector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a més dels membres del consell i els comissionats d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, i de Cultura, Joan Subirats.

Per al tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello, és clau que Barcelona tingui un pla per consolidar la ciutat com a capital europea en ciència i convertir la ciència i la recerca en motors de desenvolupament econòmic i social, perquè “és un gran projecte de ciutat” que recull “l’activitat i la força d’un ric teixit d’universitats, instituts, centres i equipaments de recerca i considerem que l’administració municipal li ha de fer costat”. “Amb la constitució del Consell Assessor Científic del Pla Barcelona Ciència”, ha seguit Pisarello, “la ciutat fa un pas més perquè totes aquestes iniciatives converteixin a Barcelona en una capital de referència científica”.

 

 

Un pla transversal per impulsar la ciutat com a referència científica

El Pla Barcelona Ciència, que té com a principal objectiu contribuir a la visibilitat de la ciència, així com promoure, reforçar i maximitzar a nivell europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat. En el marc d’aquest pla s’ha incrementat fins als 2’4 milions d’euros el finançament municipal a projectes de recerca i innovació impulsats per centres de la ciutat i l’àrea metropolitana, un 83% més que en l’actualitat. A més, s’ha subscrit un conveni amb “la Caixa” per valor d’un milió d’euros, que es destinaran a crear  un laboratori d’investigació i participació ciutadana i dotar la convocatòria municipal de subvencions a projectes de recerca amb un milió d’euros en total, aportats conjuntament per l’Ajuntament i ”la Caixa”.

També en el context del Pla Barcelona Ciència s’ha lliurat el primer Premi Europeu de Ciència Hipàtia, dotat amb 30.000 euros i atorgat anualment per l’Ajuntament en col·laboració amb l’Acadèmia Europea-Barcelona Knowledge Hub per a investigacions en ciència i tecnologia; ciències de la vida i la salut; i humanitats i ciències socials. El primer guardonat va ser el doctor Lászlo Lovac.

A més, en el marc d’aquest pla també s’ha instal·lat l’i.Lab a Ca l’Alier, a través de la Fundació Bit Habitat, com a espai d’innovació urbana participada i oberta entre la ciutadania, les universitats i els centres de recerca, el teixit productiu i emprenedor i l’administració, i es treballen mesures facilitadores del desenvolupament d’aquest sector, com potenciar l’acollida de la comunitat científica amb habitatges a preus accessibles per a investigadors i investigadores —ja s’han reservat els primers 5 pisos per a aquest programa.





Paraules clau

ciència/ coneixement/ educació/