Barcelona edita dues guies que donen a conèixer els drets de les persones treballadores i consumidores de les plataformes digitals d’economia col·laborativa : Servei de Premsa

Barcelona edita dues guies que donen a conèixer els drets de les persones treballadores i consumidores de les plataformes digitals d’economia col·laborativa

14/03/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els informadors de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), de l’Espai de Consum Responsable i dels Punts de Defensa dels Drets Laborals estaran capacitats per oferir un primer assessorament sobre els drets de treballadors i usuaris

S’han imprès 3.000 desplegables de consum i 5.000 de la guia per a persones treballadores en plataformes digitals, dos materials didàctics i pràctics que es basen en els resultats dels treballs i informes elaborats per la UGT i pel Grup de recerca en dret privat, consum i noves tecnologies (UB-URV)

El Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Alvaro Porro, ha participat avui a la presentació de dues guies pràctiques sobre l’ús de les plataformes digitals d’economia col•laborativa, adreçades a donar a conèixer els drets i deures de les persones consumidores i dels seus treballadors. Ha estat en el marc de la xerrada ‘Afrontant els nous reptes del consum col•laboratiu’ organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, Grup de recerca en dret privat, consum i noves tecnologies (UB-URV), UGT, Grup de recerca Dimmons (UOC). Posteriorment s’ha dut a terme un debat sobre la mobilitat compartida on han participat Som mobilitat, eCooltra i Drivy. Aquesta activitat té lloc en el marc de la Setmana del Consum Responsable que té lloc fins el 17 de març.

La primera guia dona pautes pràctiques per a que els ciutadans i ciutadanes puguin conèixer els seus drets com a persones consumidores a l’hora de fer servir les plataformes digitals, i la segona fa el mateix enfocament però des de les perspectiva de les persones treballadores. Darrera aquestes guies hi ha informes i estudis tècnics més aprofundits sobre aquesta nova realitat. En concret, a partir de la guia tècnica de consum per a l’ús de les plataformes digitals elaborat pel Grup de recerca en dret privat, consum i noves tecnologies (UB-URV), i de l’ Estudi per conèixer la nova realitat de treball en els models de negoci emergents en el marc de les tecnologies digitals i possibles actuacions de l’Administració pública local, elaborat per la UGT d’acord amb Barcelona Activa, s’han fet els dos desplegables que tenen un objectiu més didàctic i pràctic i de difusió.

Les guies volen ser un recurs didàctic que pretenen facilitar i aclarir l’ús de les plataformes digitals, amb exemples pràctics, i que permeten practicar l’economia col·laborativa, fent èmfasis en el bon ús d’aquestes per evitar impactes socials i ambientals que ja s’estan evidenciant. Si compro un producte de segona mà a un particular, puc reclamar? Puc llogar el meu cotxe? Si faig de missatger per a una plataforma de menjar, tinc drets, com a treballador? Puc llogar un pis o habitacions per un període curt? Totes les plataformes són col•laboratives? Son alguns dels interrogants que les guies intenten respondre.

En total l’Ajuntament de Barcelona ha imprès 3.000 desplegables de consum i 5.000 de la guia per a persones treballadores en plataformes digitals.

Totes dues guies estaran disponibles a l’OMIC, l’Espai de Consum Responsable i els Punts de Defensa dels Drets Laborals. A la vegada, els informadors d’aquests serveis estaran capacitats per oferir un primer assessorament sobre els drets de les persones treballadores i usuàries.

Aquestes dues guies, així com els estudis i informes tècnics previs, es poden trobar a l’apartat de documentació de la web d’Economia Social i solidària de l’Ajuntament de Barcelona:
http://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/documentacio

 

Documents relacionats

Guia 1

Guia 2





Paraules clau

consum/