Blueknow, Most enginyers, Mercabarna i Unió de Mútues guanyen el Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps : Servei de Premsa

Blueknow, Most enginyers, Mercabarna i Unió de Mútues guanyen el Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps

18/03/2019



Temps estimat de lectura: 5 minuts

CT Ingenieros de Catalunya rep una menció especial en la setena edició d’aquests guardons

Implementar mesures com el teletreball, la flexibilitat horària, la formació en horari laboral i la possibilitat de gaudir de més vacances o més temps per la cura de persones dependents, entre els aspectes valorats pel jurat

Durant l’acte, la doctora Maria Ángeles Duran, recentment guardonada amb el Premi Nacional de Sociologia, ha impartit la conferència “La innovació en els usos del temps”

El lliurament del premi s’emmarca en una jornada promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, en el marc del Pacte del Temps, un compromís de ciutat on també participen moltes empreses i organitzacions de la ciutat

Empreses guanyadores d’altres edicions, Henkel Ibérica, SEAT, UPF Barcelona School of Management i VertiSub, destaquen els beneficis d’incorporar mesures que afavoreixen gestionar millor el temps professional i personal

L’empresa d’ecommerce Blueknow SL, la consultoria d’enginyeria i d’arquitectura Most Enginyers SL, la ciutat alimentària Mercabarna i la Unió de Mútues han obtingut el Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2018, en la setena edició d’aquests guardons. El reconeixement posa en relleu les bones pràctiques de les empreses en tant a mesures que afavoreixen la productivitat i una gestió del temps més saludable i igualitària.

Aquests premis estan impulsats per l’Ajuntament de Barcelona i pretenen generar una sensibilització sobre aquestes innovacions que beneficien tant a l’empresa i l’organització com a les persones que hi treballen, contribuint a la millora de la qualitat de vida de les persones de la ciutat.

A més, és un incentiu perquè les empreses barcelonines se sumin al Pacte del Temps, un compromís de ciutat amb diferents eixos com la salut, l’educació, la cura de les persones, el treball en les organitzacions, la participació i els serveis de la ciutat, per tal d’aconseguir conjuntament posicionar Barcelona al costat d’altres països nòrdics que segueixen uns horaris i uns ritmes de vida professionals i personals més saludables i igualitaris.

Les categories del premi han estat, segons el nombre de les persones treballadores, les següents. En la categoria d’empresa de menys de 10 persones treballadores a:

BLUEKNOW SL
Per haver implementat mesures com el teletreball, la flexibilitat horària, la formació en horari laboral, la possibilitat de gaudir de més vacances i tenir en compte la situació de les persones treballadores amb fills/es i familiars a càrrec. També es valora que l’empresa, del sector digital dedicada a l’ecommerce, promou la participació del personal en la presa de decisions sobre mesures de conciliació i facilita el dret a la desconnexió digital durant el cap de setmana, les festes i l’horari nocturn.

En la categoria d’empresa entre 10 i 50 persones treballadores a:

MOST ENGINYERS SL
Per haver implementat l’horari europeu de 8h15 a 16h15 amb 30 minuts per dinar, facilitant que les persones treballadores guanyin qualitat de vida. La mesura, dirigida a tota la plantilla, ha estat adoptada pel 68,75% de la mateixa. A més, aquelles persones que no desitgen l’horari europeu tenen flexibilitat horària a l’inici de la jornada laboral. També es valora que l’empresa, dedicada a l’enginyeria, facilita una bossa horària de compensació i ofereix flexibilitat en el cas de necessitat per imprevistos externs.

En la categoria d’empresa de 51 a 250 persones treballadores a:

MERCABARNA SA
Per haver implementat la jornada de 37,5 hores i una jornada intensiva al matí tot l’any pel col·lectiu majoritari (el 70% de la plantilla) amb flexibilitat d’entrada i sortida. A més, les persones treballadores disposen, entre d’altres, d’una bossa d’hores per utilitzar en funció de les seves necessitats, gaudeixen de permisos més enllà de la legislació vigent i realitzen formació en horari laboral. Es valora la trajectòria de l’empresa en l’àmbit de la conciliació, la sostenibilitat i la igualtat, havent passat l’horari del mercat de la fruita de la nit al dia en un sector complex com l’alimentari.

En la categoria d’empresa de més de 250 persones treballadores a:

UNIÓ DE MÚTUES
Per haver facilitat a través del Pla d’Igualtat, entre d’altres, un permís de paternitat de 6 setmanes (abans d’ampliar-se per llei), per afavorir la corresponsabilitat entre dones i homes, un permís retribuït de fins a 10 dies laborals per a la cura de persones dependents i per haver impulsat una guia de beneficis per a que totes les persones coneguin i accedeixin fàcilment a la mateixa informació. Es valora la trajectòria de l’associació d’empreses en l’àmbit de la flexibilitat horària i la concessió de diferents permisos per la cura de persones, així com l’adopció de la perspectiva de gènere de forma integral en l’organització.

Així mateix, hi ha hagut una menció especial del premi a una empresa de la Xarxa NUST a:

CT INGENIEROS DE CATALUNYA
Per haver implementat el Pla de conciliació de la vida laboral, familiar i personal, un catàleg detallat i sistematitzat de mesures de flexibilitat horària i política de serveis (flexibilitat d’entrada i sortida, jornada intensiva, bossa d’hores per fases de projectes, teletreball, etc.), incorporant eines de seguiment i avaluació (enquesta de condicions de treball i d’igualtat d’oportunitats). Es valora que totes les mesures estan pensades per atendre les diferents necessitats de les persones treballadores.

 

Innovant amb el temps

El lliurament del premi, avui a Sant Pau Recinte Modernista, ha comptat amb una conferència sobre innovació i usos del temps a càrrec de Maria Ángeles Duran, doctora en Ciències Polítiques i primera dona guardonada amb el Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política. La doctora Duran ha publicat més de 200 obres sobre treball no remunerat, usos del temps, salut, dones, desigualtat i urbanisme, i ha fet èmfasi en els aspectes a reforçar per guanyar qualitat de vida.

A més a més, s’ha celebrat un diàleg sobre l’impacte de les mesures d’organització del temps a les empreses, per part d’algunes de les guanyadores d’altres edicions, entre elles, Henkel Ibérica, SEAT, UPF Barcelona School of Management i VertiSub, que han destacat l’impacte i els beneficis d’incorporar millores de temps a la feina i han plantejat reptes i recomanacions. L’objectiu és, per tant, que més empreses vulguin adherir-se i copiïn aquestes mesures o proposin de noves.

L’acte ha tingut lloc dins d’una jornada on també s’han tractat les polítiques del temps en l’àmbit municipal, en la que hi han participat Álvaro Porro, comissionat d’Economia Social i Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Gómez, comissionat de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació, Gemma Tarafa, comissionada de Salut i de Diversitat Funcional, i Sara Berbel, gerent de Política Econòmica i Desenvolupament Local de l’Ajuntament i directora general de Barcelona Activa.





Paraules clau

conciliació/ empresa/