Barcelona es tenyeix de blau aquest vespre pel Dia Mundial de l’Aigua i ho celebra demà amb una festa : Servei de Premsa

Barcelona es tenyeix de blau aquest vespre pel Dia Mundial de l’Aigua i ho celebra demà amb una festa

22/03/2019



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La Font Màgica i altres fonts icòniques de la ciutat s’il·luminen de blau aquest vespre

L’Ajuntament de Barcelona s’ha adherit al moviment internacional Comunitats Blaves, en defensa de l’aigua pública

Barcelona s’uneix avui a les celebracions que es fan a nivell mundial amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, una data anual instituïda el 22 de març per les Nacions Unides, amb una programació especial que abasta des de la il·luminació de blau d’algunes de les fonts més emblemàtiques de la ciutat aquesta nit, fins a una gran festa entorn de l’aigua com a bé comú que se celebrarà demà, 23 de març, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí.

Així, durant aquesta nit, es tenyirà de llum blava la Font Màgica de Montjuïc i les seves cascades. També ho faran la font de Diana (a la cruïlla de la Gran Via de les Corts Catalanes amb Roger de Llúria), la font de passeig de Gràcia cantonada amb Gran Via, les fonts bessones de plaça Catalunya, la font de rambla de Catalunya, la font dels Jocs d’Aigua de les Rieres d’Horta, el Cobriment de Sants, la font de Manuel de Falla, la font de Can Fabra, la font de Baró de Viver, la font de Can Mantega, la font de la plaça Karl Marx, la font de la plaça Virrei Amat, la font de la plaça Harry Walker, la cascada dels jardins de la Casa Bloc, i les sis fonts del conjunt del Palau de Pedralbes, entre d’altres.

 

Adhesió al moviment internacional Blue Communities

En aquest context, el regidor de Presidència, Aigua i Energia de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha signat avui l’adhesió de la ciutat al moviment internacional Blue Communities (Comunitats Blaves) en defensa de l’aigua pública, nascut a Canadà. La seva representant, Meera Karunananthan, directora del Blue Planet Project, ha visitat Barcelona en ocasió de la celebració de les Jornades internacionals ‘Per l’Aigua Pública i Democràtica’.

 

 

Com a membre de Comunitats Blaves, Barcelona assumeix el compromís de defensar el dret humà a l’aigua i al sanejament, de promoure els sistemes d’abastament i sanejament operats, gestionats i finançats públicament, alhora que ha de fomentar el consum de l’aigua de l’aixeta i disminució gradual del consum, o en el seu cas, de la venda d’aigua envasada dintre de les dependències i serveis municipals.

Els municipis que es converteixen en “Comunitats Blaves” adopten d’aquesta manera resolucions per reconèixer l’accés a l’aigua i al sanejament com a drets humans i desenvolupen compromisos per mantenir els seus serveis d’aigua i sanejament públics. També es comprometen a l’eliminació progressiva de la venda d’aigua envasada en instal·lacions i esdeveniments municipals i a promoure l’aigua de l’aixeta al seu lloc.

En aquest sentit, Eloi Badia ha recordat que precisament l’Ajuntament de Barcelona acaba d’aprovar aquest mes de març una instrucció segons la qual, en totes les dependències i serveis municipals s’haurà d’evitar l’ús d’aigua envasada per promoure l’ús de l’aigua de l’aixeta i garantir el seu compromís amb la preservació del medi ambient.

 

Activitats pel Dia Mundial de l’Aigua

La commemoració del Dia Mundial de l’Aigua continuarà demà, dissabte 23 de març, amb la festa de l’AiguArt, una matinal lúdica, per a tots els públics i d’entrada lliure que tindrà lloc al claustre del Centre Cívic Convent de Sant Agustí, a Ciutat Vella. L’esdeveniment, que té com a fil conductor l’aigua i tindrà lloc d’11 a 13.30 hores, suposa la cloenda del Memorial de l’Aigua, una programació anual impulsada per l’Ajuntament de Barcelona per posar en valor l’aigua com a bé públic i col·lectiu.

Dins de la programació de la festa de l’AiguArt hi haurà l’espectacle de titelles “La memòria de l’aigua”; el taller “Treu-ne l’aigua clara”, on els ciutadans podran descobrir la seva petjada hídrica (saber quanta aigua utilitzen en la seva vida diària: no només la que beuen i usen en la higiene personal, també la que s’utilitza per produir els articles que consumeixen); un tast d’aigua amb porrons per esbrinar si són capaços de diferenciar pel gust l’aigua de l’aixeta, d’ampolla o filtrada; un joc de simulació en què els més petits podran pescar en un mar imaginari; divertits experiments relacionats amb l’aigua i el litoral com a protagonistes, i moltes altres sorpreses.

Paral·lelament a la festa de l’AiguArt i en el mateix Centre Cívic Convent de Sant Agustí, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) presentarà Aigua KM Zero BCN, una guia d’història urbana centrada en la vinculació entre l’aigua i la ciutat de Barcelona. La presentació, que tindrà lloc de 12.30 a 13.30 hores a la Sala Noble, anirà a càrrec dels historiadors Manel Guàrdia i Manel Martí i de l’arquitecte Albert Cuchí. El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, en farà la presentació.

 

Un any entorn de l’aigua com a bé comú

Amb la festa de l’AiguArt i la presentació de la guia Aigua KM Zero BCN es posa punt i final al Memorial de l’Aigua, una programació al voltant de l’aigua en col·laboració amb diverses entitats i equipaments que, des del passat 22 de març del 2018, ha proposat a la ciutadania un gran ventall d’activitats entorn de l’aigua com a bé públic, universal i escàs que cal valorar, mantenir i conservar entre tothom. El Comissionat del Memorial de l’Aigua ha sigut Joan Gaya, enginyer industrial i reconegut expert en la gestió de l’aigua.

La programació del  Memorial ha inclòs, entre d’altres, rutes pel clavegueram i els dipòsits pluvials de la ciutat, itineraris que han recorregut fonts i brolladors, i visites a indrets de referència de l’aigua a Barcelona com ara el Rec comtal, de la mà del Museu d’Història de Barcelona, la Fàbrica del Sol o el mapa Barcelona + Sostenible i entitats relacionades amb la memòria històrica dels barris, entre d’altres.

A banda de descobrir el patrimoni històric de l’aigua de la ciutat, el Memorial ha reflexionat sobre la importància de l’aigua com a bé comú a través del cicle de xerrades “Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives” que, del 23 d’octubre al 18 de desembre, va portar a Barcelona alguns dels experts en aigua més reconeguts de l’escena internacional. Entre els ponents que van participar en el cicle hi trobem l’investigador argentí José Esteban Castro o Leo Heller, relator especial de les Nacions Unides sobre el dret humà a l’aigua potable i al sanejament.

 





Paraules clau

aigua/ Dia Mundial de l'Aigua/