Barcelona celebra els 30 anys del Consell Tributari de Barcelona : Servei de Premsa

Barcelona celebra els 30 anys del Consell Tributari de Barcelona

24/03/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament va ser pioner en la creació d’aquest òrgan independent especialitzat en matèria de gestió, recaptació, inspecció i revisió dels ingressos de dret públic, que està format per especialistes reconeguts externs a l’Ajuntament

Des de la seva creació l’any 1988 i fins l’actualitat, el Consell Tributari de Barcelona ha tramitat un total de 31.036 expedients, que inclouen recursos, queixes i informes

S’ha mostrat com un element imprescindible en la resolució de conflictes entre la ciutadania i la Hisenda municipal i el seu paper de mediació ha estat clau per augmentar l’eficàcia i la competència tècnica de l’actuació municipal i en reduir costos de processos judicials

Adjunt el llibret commemoratiu dels 30 anys del Consell Tributari amb informació i dades de la tasca que fa aquest òrgan

L’Ajuntament de Barcelona acollirà aquesta setmana la celebració del 30è aniversari de la constitució del Consell Tributari de Barcelona. L’Ajuntament va ser pioner en la creació d’aquest òrgan independent especialitzat en matèria de gestió, recaptació, inspecció i revisió dels ingressos de dret públic, que està format per especialistes reconeguts externs a l’Ajuntament. Al llarg d’aquests anys, el Consell Tributari de Barcelona s’ha consolidat com una experiència d’èxit i, avui en dia, molts municipis d’Espanya l’han pres com a model. El Consell Tributari de Barcelona s’ha mostrat com un element imprescindible en la resolució de conflictes entre la ciutadania i la Hisenda municipal i el seu paper de mediació ha estat clau per augmentar l’eficàcia i la competència tècnica de l’actuació municipal i en reduir costos de processos judicials.

 

El Consell Tributari de Barcelona, un servei públic a l’abast de la ciutadania

El Consell Tributari és un òrgan especialitzat de l’Ajuntament de Barcelona en matèria fiscal, format per reconeguts especialistes externs de l’Ajuntament i que actua amb criteris d’independència tècnica, objectivitat, celeritat i gratuïtat, controlant els actes de gestió, recaptació, inspecció i revisió dels ingressos de dret públic dictats pel propi Consistori. Així mateix, informa totes les ordenances fiscals prèviament a la seva aprovació per tal de garantir-ne la legalitat.

Des de la seva creació l’any 1988 i fins l’actualitat, el Consell Tributari de Barcelona ha tramitat un total de 31.036 expedients, que inclouen recursos, queixes i informes. D’aquests expedients, 30.757 corres¬ponen a recursos i, d’aquests, el 28,67% ha estat estimat total o parcialment; el 68,87% ha estat desestimat, i, del 2,46%, se n’ha acordat la inadmissió o el retorn. Entre aquests 30.757 recursos, se n’hi inclouen aproximadament 10.000 relatius a l’impost sobre activitats econòmiques que, excepcionalment, es van tramitar els anys 1993 i 1994 degut a la creació recent d’aquesta figura impositiva i que no es reflecteixen al gràfic per evitar distorsions.

Amb la seva activitat ha garantit la protecció dels drets dels contribuents, ha reduït la conflictivitat contenciós administrativa, ha col•laborat per millorar l’administració municipal i ha tingut un paper destacat com a referent doctrinal per als òrgans municipals amb funcions resolutives i normatives, tant a Barcelona com a la resta de les grans ciutats espanyoles.

L’acte institucional de commemoració dels 30 anys del Consell tindrà lloc dimarts 26 de març i serà presidit per Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia i comptarà amb les intervencions de Jordi Ayala, gerent de Presidència i Economia de l’Ajuntament de Barcelona; Julia Madrazo, presidenta del Tribunal Económico Administrativo Municipal de Bilbao; Emilio Berlanga, ex president de la Sala Contenciós Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i de Tomàs Font, catedràtic de Dret administratiu i president del Consell Tributari de Barcelona.

Aquesta commemoració comptarà amb una àmplia assistència de destacats representants del món de la justícia, de la universitat, dels tribunals economicoadministratius, de l’advocacia i l’assessorament fiscal i, naturalment, del propi Ajuntament i de les Administracions locals.

Document relacionat:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2019/03/Consell-Tributari_Llibret_v16.pdf





Paraules clau

Consell Tributari de Barcelona/