L’Ajuntament descobreix una placa de memòria davant la Prefectura de Policia de Via Laietana i se suma a l’acte reivindicatiu organitzat per entitats per reivindicar que es converteixi en espai de memòria : Servei de Premsa

L’Ajuntament descobreix una placa de memòria davant la Prefectura de Policia de Via Laietana i se suma a l’acte reivindicatiu organitzat per entitats per reivindicar que es converteixi en espai de memòria

26/03/2019



Temps estimat de lectura: 1 minut

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha assistit a l’acte reivindicatiu organitzat per l’Ateneu Memòria Popular on s’ha llegit un manifest, signat per entitats i persones represaliades, a favor de convertir la Prefectura de Policia de Via Laietana com espai de memòria.

El text, signat per entitats i represaliats, reclama la resolució immediata de l’acord aprovat pel Congrés de Diputats l’1 de juny del 2017 que comporta, entre d’altres, el trasllat de la dotació policial a un altre centre; la conversió de l’edifici en un centre de denúncia de la impunitat i la tortura durant el franquisme i l’inici de les actuacions necessàries per la preservació patrimonial de l’edifici, com ara la declaració immediata de l’edifici com a bé Cultural d’Interès Local.

 

 

 

Durant l’acte s’han llegit textos de testimonis de persones represaliades. També s’ha col•locat una senyalització al numero 43 de Via Laietana, en memòria de la repressió. Segons el text, des que es va inaugurar, a les acaballes de la dictadura de Primo de Rivera, la Jefatura Provincial de Policía va ser l’epicentre de la repressió contra el sindicalisme i l’obrerisme barceloní.

Durant l’època republicana, va continuar sent un indret de repressió. A partir de 1941 i fins a l’arribada de la democràcia, es va convertir en el centre de la repressió política franquista a Barcelona.





Paraules clau

cultura/ memòria/ repressió/