Xarxes per al Canvi emplaça el 100% dels centres educatius a formar-ne part el curs vinent : Servei de Premsa

Xarxes per al Canvi emplaça el 100% dels centres educatius a formar-ne part el curs vinent

26/03/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El programa proposa una transformació educativa als centres de manera equitativa, sostinguda, sostenible i sistèmica

A la recta final del programa es fa projecció per preparar l’evolució de les Xarxes per al Canvi a les Xarxes per al Canvi.

Tots els centres educatius de la ciutat estan cridats a formar part del programa Xarxes per al Canvi el curs 2019-2020

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha acollit aquest dimarts la sessió plenària amb les direccions dels centres públics de Barcelona i els seixanta-dos centres concertats d’Escola Nova 21 (EN21) que a Barcelona també formen part del programa Xarxes per al Canvi. Una trobada que vol fer una mirada al futur, obrint una nova etapa, les Xarxes per al Canvi.1, en la que tots els centres de la ciutat formaran part d’alguna de les xarxes i es treballarà per a articular les xarxes existents en una plataforma única.

Per a la sessió plenària s’han convocat, a més a més de les direccions de centres públics i concertats, persones que des de diferents responsabilitats professionals estan involucrades en la millora continua de l’educació a la ciutat: dinamitzadores, direccions de Centres de Recursos Pedagògics i Equips d’Atenció Psicopedagògica, referents territorials, inspecció, mentores i tècniques dels serveis centrals del Consorci d’Educació de Barcelona que sumen al voltant de 475 persones.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha posat en relleu la tasca feta “per fer una societat lliure, justa i humana. Hem de treballar en un sistema que garanteixi realment la igualtat d’oportunitats per als infants, amb tota la comunitat educativa, que desenvolupen al màxim totes les seves capacitats, des de la coeducació, basant-nos en la corresponsabilitat de les administracions, amb una aposta per la innovació com a eina de canvi, un treball col·lectiu, en xarxa i amb lideratge públic.”

 

El programa Xarxes per al Canvi

El programa Xarxes per al Canvi es va posar en marxa el 19 de gener de 2017, fruit del conveni entre el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, l’ICE-UAB i Escola Nova 21. L’objectiu inicial era que tots els centres educatius de la ciutat trobessin el seu espai de conversa pedagògica per a compartir un horitzó comú de transformació educativa i repensar les seves pràctiques educatives, l’avaluació i l’organització de manera sistèmica, equitativa, sostenible i sostinguda i que tots els centres participants comptessin amb l’impuls i la facilitació d’una persona dinamitzadora en aquest recorregut.

Complementàriament gairebé la quarta part dels centres, a més a més de participar de les xarxes s’han inscrit en el programa Eines pel canvi que els proporciona un acompanyament de major intensitat per part d’una persona mentora que treballa directament amb l’equip impulsor de la innovació.

En aquests tres cursos, 2016-2017, 2017-2018 i 2018-2019, en què s’ha desenvolupat el programa han tingut lloc un total de 14 sessions de treball on s’han fet dinàmiques col·laboratives i d’aprenentatge entre iguals, que ajuden als centres a actualitzar de manera continua els seus projectes educatius i orientar les seves metodologies i organitzacions als coneixements, eines i estratègies disponibles sobre l’aprenentatge. El programa promou un canvi de paradigma en profunditat i per aquest motiu, la participació en les trobades de les xarxes s’ha complementat amb la celebració de jornades tècniques, el cicle de conferències en col·laboració amb el CCCB, una dotació de llibres per Sant Jordi, i la participació a l’Escola d’Estiu Rosa Sensat. Els Premis Ciutat de Barcelona 2017 van reconèixer el programa Xarxes per al Canvi amb una menció especial per impulsar projectes de millora sostenibles en el marc de la renovació pedagògica.

 

El 100% de participació per al curs 2019-2020

Un procés d’innovació en profunditat s’ha de sostenir sens dubte de la voluntat de les persones que el lideren. Per això Xarxes per al Canvi parteix de la voluntarietat dels centres que s’hi apunten, que cada any han anat creixent: el curs 2016-2017 van participar-hi 150 centres, el curs 2017-2018 van ser 205 i actualment són 241.

Però un procés d’innovació en profunditat liderat des de l’administració educativa té el compromís de no deixar cap centre enrere i vetllar per l’equivalència de tots els projectes educatius pel que fa a la qualitat de les seves propostes; és amb aquesta voluntat que el Consorci d’Educació es planteja el repte de que tots els centres educatius públics formin part de Xarxes per al Canvi.

Fidels al precepte de l’autonomia, cada centre esdevé protagonista del seu propi procés de millora, ajustat a les pròpies necessitats i al context, buscant i aplicant les estratègies que facilitin arribar al seu objectiu. Juntament amb l’equip directiu, el programa proposa la constitució d’equips impulsors, formats per persones voluntàries, que coneixent la realitat del seu dia a dia i el ritme de treball, són els que apliquen els reptes de transformació adaptant-los a les seves possibilitats reals. Les persones dinamitzadores de les xarxes actuen de facilitadores, ajudant a aflorar el potencial dels equips docents i contribuint a la construcció d’un coneixement compartit. El programa Xarxes per al Canvi fa un zoom constant passant de la realitat particular de l’escola o l’institut, obrint la mirada a les relacions que s’estableixen entre els diferents centres d’un territori, els veïns, que constitueixen cada una de les 23 Xarxes de la ciutat, per a enlairar la mirada al sistema i a la consciència que l’educació és un bé comú que construïm entre tots.





Paraules clau

educació/