L’Ajuntament reconeix la trajectòria d’August Gil Matamala amb la Medalla d’Or al Mèrit Cívic : Servei de Premsa

L’Ajuntament reconeix la trajectòria d’August Gil Matamala amb la Medalla d’Or al Mèrit Cívic

08/04/2019

L’alcaldessa ha entregat el guardó en reconeixement a la trajectòria vital i professional de l’advocat, fidel als principis universals de llibertat i justícia

Barcelona reconeix August Gil Matamala per una llarga i prestigiosa trajectòria en l’àmbit de la defensa i extensió dels drets humans

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit avui l’acte de lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de Barcelona a August Gil Matamala. El guardó reconeix la trajectòria vital i professional de l’advocat, sempre fidel als principis universals de llibertat i justícia i una trajectòria en l’àmbit de la defensa i extensió dels Drets Humans.

 

 

En l’acte d’entrega de la medalla Colau ha destacat la figura de Gil Matamala ”amb uns valors i principis amb els què Barcelona se sent identificada. Una ciutat que estima la democràcia i la llibertat i que defensa els drets humans” ha afegit. L’alcaldessa també ha destacat el veterà advocat com “un home de pensament sòlid, perseverant i combatiu, que no s’ha resignat davant la vulneració dels drets humans amb un compromís permanent”.

El periodista i amic de Gil Matamala, David Fernández, i l’advocada i membre de la Comissió de Defensa dels Drets de les Persones de l’ICAB, Mireia Montesinos, han fet les glosses de la medalla, en l’acte que s’ha celebrat aquesta tarda al saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

El Plenari del mes de gener va aprovar atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de Barcelona a August Gil Matamala en reconeixement de la seva trajectòria i per ser una veu resistent, crítica i sòlida, discreta i perseverant sota qualsevol circumstància, durant el franquisme, la transició i les desigualtats globalitzades del segle XXI.

August Gil Matamala, nascut a Barcelona el 1934, ha destacat per una carrera professional fidel al seu activisme constant des de la seva militància política, evolucionant des del PSUC fins a l’independentisme d’esquerres. Quan estudiava Dret a la Universitat de Barcelona, va participar als moviments estudiantils, incipients en aquell moment. Va fundar la primera cèl·lula universitària del PSUC l’any 1956.

Amb l’arribada dels anys 60 Gil Matamala va portar les seves idees a l’activitat professional, a la defensa de causes polítiques i sindicals, i el rigor professional i el seu compromís els van convertir en un dels advocats laboralistes més prestigiosos de Barcelona. La defensa dels drets humans ha estat el puntal de la carrera de l’advocat. Durant el franquisme, a partir de 1960 va defensar militants del PSUC, de Comissions Obreres, de Bandera Roja i de grups autònoms, assemblearis i obrers.

A partir dels anys de transició va assistir en la defensa d’activistes independentistes catalans, també bascos, una tasca que va continuar fins a la seva jubilació, l’any 2007. Va ser president de l’Associació Advocats Europeus Demòcrates, dedicada a la defensa dels drets ciutadans, la preservació de la independència dels advocats i la lluita per la instauració d’un dret europeu democràtic i progressista.

Actualment August Gil Matamala forma part de la Comissió de valoració de persones represaliades pel tardofranquisme de l’Ajuntament de Barcelona. Un grup d’experts que atendrà les víctimes del franquisme a la ciutat entre els anys 1960 i 1978.



Compartiu aquest contingut