Sessió de control a l’alcaldessa : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcaldessa

03/05/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcaldessa ha recordat que els Serveis Socials han estat una prioritat en aquest mandat i que Barcelona s’ha convertit en la ciutat de l’Estat amb més inversió social

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

Prec del Grup Municipal del PSC perquè es convoqui una Comissió Extraordinària de la Comissió de Presidència, Drets de  la Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció, amb la compareixença del govern, per informar sobre les deficiències en matèria de coordinació policial en la prevenció i actuació vers l’agressió sexual ocorreguda a Drassanes el dia 19 d’abril i les mesures posades en marxa al respecte. L’alcaldessa ha manifestat que comparteix la preocupació del que ha titllat com un fet “horrible i brutalitat inimaginable” i ha recordat que el govern municipal ha sol·licitat un informe intern dels fets. No obstant això ha advertit que aquest fet no pot abordar-se només des de la vessant de seguretat. “Sobretot en aquest cas, quan hi ha un tema de salut mental, on segurament no es pot actuar si no hi ha una intervenció d’un jutge o dels serveis d’atenció mental”. Ha explicat que, en la revisió inicial dels antecedents d’atenció social que hauria rebut el presumpte agressor, s’hauria constatat que va ser usuari d’algun servei d’atenció mental, però que estava registrat amb noms diferents. L’alcaldessa ha demanat “no contribuir a fer soroll” vers aquest cas, perquè no és útil i tampoc no beneficia a la víctima, a qui, ha recordat, “se li ha ofert tot el suport necessari des del principi”. L’alcaldessa ha conclòs que no veu necessari obrir una comissió extraordinària per aquest cas i ha criticat que el grup municipal dels socialistes qüestioni l’actuació municipal.

Pregunta del Grup Municipal Demòcrata, en referència a l’agressió sexual d’una dona al Raval el passat dia 19 d’abril, sobre quines han estat les mesures dutes a terme en aquest cas. Perquè no es van activar els protocols de seguretat necessaris en aquests casos i d’acord amb els serveis socials? Que es lliuri als grups municipals l’informe elaborat pel Comissionat de Seguretat en relació a aquest cas. L’alcaldessa ha reiterat que s’està reunint tota la informació possible, però no només de l’actuació policial, sinó de tots els serveis tècnics sanitaris i socials involucrats en el cas. S’ha compromès a compartir tota la informació recopilada del cas. Ha advertit, però, que hi haurà informació confidencial, relacionada amb expedients clínics, que no podran conèixer-se per protecció de dades.

Pregunta del Grup Municipal de Ciutadans sobre, surant el 2018, quina ha estat la llista d’espera per a la primera visita de Serveis  Socials per cada districte de la ciutat de Barcelona? L’alcaldessa ha recordat que, efectivament, els Serveis Socials han estat una prioritat en aquest mandat, de manera que Barcelona s’ha convertit en la ciutat de l’Estat amb més inversió social. Ha explicat que les persones ateses als Centres de Serveis Socials de la ciutat de Barcelona s’han incrementat en 9.723 persones entre els anys 2015 i 2018, el que significa un increment percentual del 13%, que “és un rècord històric d’atenció a persones”. També ha recordat que aquesta pressió assistencial que han patit els Centres de Serveis Socials contrasta amb l’evolució positiva en el temps mig d’espera per rebre atenció, que s’ha anat reduint fins als 20 dies d’espera per rebre una primera atenció. “Això vol dir una reducció 25% temps espera per a la primera visita”, ha puntualitzat Ada Colau, que també ha recordat “que això ha estat possible gràcies a l’esforç inversió fet en professionals de serveis socials que ha estat una prioritat de mandat, passant de 550 professionals en CSS als 738 professionals, increment del 34%”. Ha lamentat que l’ajuntament, en aquest àmbit, estigui suplint la Generalitat i l’Estat “per absència absoluta” d’aquestes administracions, ampliant professionals i programes de Serveis Socials, atenent les emergències immediatament i acollint persones de fora de Barcelona que són dirigides a la ciutat per ser ateses, com passa, per exemple, amb el Pla contra el Sensellarisme.

Pregunta del grup del PP sobre com considera l’alcaldessa que s’ha d’encarar el debat polític i de futur a Barcelona. L’alcaldessa s’ha mostrat convençuda que, en termes generals, tots els regidors i regidores volen que durant el debat electoral es posi Barcelona i els interessos dels seus veïns i veïnes al centre i “que hi hagi ponts, que hi hagi consensos”. Tot i així, ha recordat que el grup popular ha estat qui ha trencat més ponts de diàleg durant aquest mandat, des de tots els punts de vista: “el legislatiu, des del punt de vista dels drets legítims de les persones”, ha afegit l’alcaldessa. Ha desitjat que hi hagi diàleg i ponts, i per això ha advertit que hi haurà d’haver “molta empatia i estar oberts als debats”.

 

Declaracions institucionals aprovades:

Homenatge al treball incansable de Pompeu Fabra a favor de la llengua catalana i al llegat qeu va deixar a les generacions posteriors. L’Ajuntament de Barcelona reconeix i honora Pompeu Fabra com un dels màxims exponents de la cultura científica, racionalista i crítica per la transcendència de la seva obra per a la cultura catalana. La declaració es compromet a organitzar un acte simbòlic de lliurament de la Medalla de la Ciutat que el consistori li va atorgar el febrer de 1938.

Condemnar enèrgicament l’actuació de simular l’afusellament i crema del MHP Carles Puigdemont, del llaç groc i de l’estelada. L’Ajuntament de Barcelona condemna l’acció per falta de respecte personal envers el President Puigdemont i un menyspreu col·lectiu envers els milers de ciutadans de Catalunya que el van escollir com al seu president. A més, s’aprova exigir la presentació d’excuses per part del consistori del municipi de Coripe i de demanar depuracions polítiques als responsables municipals que hagin donat autorització per a la celebració d’aquest acte.

Suport a favor d’una Europa unida per fer front als reptes actuals i futurs econòmics, socials i mediambientals, d’acord amb els valors qeu defineixen la Unió Europea. L’Ajuntament de Barcelona reconeix el destacat avenç d’integració econòmica i social a Europa des de la constitució de la primera Comunitat Europea fins a la Unió Europea de l’actualitat i mostra el suport a favor d’una europea unida per fer front als reptes actuals i futurs econòmics, socials i mediambientals.





Paraules clau

Sessió de control a l’alcaldessa/