Barcelona celebra el 18è Concurs Internacional de Roses Noves del 10 al 12 de maig : Servei de Premsa

Barcelona celebra el 18è Concurs Internacional de Roses Noves del 10 al 12 de maig

07/05/2019

L’edició d’enguany compta amb un prestigiós jurat internacional i un jurat de mestres perfumistes que triaran les millors noves varietats del Roserar del Parc Cervantes

El Roserar acull activitats entorn al món de les roses: demostracions d’art i gastronomia florals, conferències i concerts a càrrec de la Cobla Sant Jordi i de la formació Kebyart Ensemble

Tots els visitants al Roserar podran participar en la votació “Rosa Ciutadana 2019” que enguany arriba a la 10a edició i està dedicada a la memòria de Neus Català

Barcelona acull la 18a edició del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que tindrà lloc a la ciutat entre els dies 10 i 12 de maig al Roserar del Parc Cervantes (avinguda Diagonal, 712). Aquest certamen se celebra cada any coincidint amb la primera floració de les roses i assenyala, segons el criteri d’un jurat internacional de prestigi, les millors noves creacions de la mà dels cultivadors de roses d’arreu del món. Totes les varietats a concurs han estat creades per roseristes a partir d’encreuaments de varietats ja existents. Són inèdites i no han estat mai comercialitzades. Per a obtenir una nova varietat de rosa, els roseristes necessiten uns deu anys de feina, abans de poder presentar-la a concurs o comercialitzar-la.

El concurs barceloní forma part del circuït internacional que cada any premia els millors nous exemplars cultivats pels obtentors de noves varietats de roses d’arreu del món, i situa Barcelona com a ciutat referent d’aquest sector. A més, el 19è Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona ofereix un programa d’activitats adreçat a tota la ciutadania per acostar el món de les roses a tothom amb demostracions d’art floral, conferències o concerts.

L’edició d’enguany compta amb la participació de 24 obtentors de 9 països, que han presentat un total de 95 varietats de roses noves a concurs: 38 Híbrides de Té-Grandiflora, 36 Floribundes- Multiflora, 9 Paisatgistes-Arbustives, 3 Miniatura i 2 Entapissants i 7 Enfiladisses. Els països participants aquest any són: Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, França, Itàlia Japó i Polònia.

 

Premis del Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona concedeix premis en categoria Oficial(concedida pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent), i premis aportats per les entitats o la ciutadania.

La Comissió Permanent està formada per tècnics i experts locals, i realitza una de les valoracions oficials des de la tardor fins al mes de maig, seguint minuciosament l’evolució de la planta enviada pels obtentors d’arreu del món. Aquesta comissió puntua el vigor, el desenvolupament, el fullatge, la fragància, la resistència a les plagues, la persistència o l’ interès de la flor i la novetat, entre altres. La segona valoració oficial va a càrrec del Jurat internacional i té lloc in situ en el moment de celebració del concurs. Puntua l’interès de la flor, la novetat, la fragància i l’estètica del roser.

El Jurat internacional encarregat de la selecció de les millors roses està integrat per 80 experts del món roserista, afeccionats i professionals rellevants del món de la creativitat i de l’art nacionals i estrangers, 7 dels quals formen part de la Comissió Permanent. Els membres del Jurat són dels següents països: Alemanya, Argentina, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Luxemburg, Països Baixos, Suïssa i Txèquia. El Concurs també compta amb un Jurat Especial integrat per 4 mestres perfumistes que formen part del Jurat Internacional. També hi participen altres jurats: el Jurat integrat per una representació de l’alumnat de l’Escola Viver Castell de Sant Foix, l’Escola Mare de Déu de Montserrat (Barcelona), l’Institut Rubió i Tudurí (Escola de jardineria de Barcelona), el Jurat del Consell de la Gent Gran de Barcelona i el Jurat Ciutadà.

 

Categoria Oficial. Premis atorgats pel Jurat Internacional i la Comissió Permanent:

 1. Premi al millor roser Hibrid de Té-Grandiflora
 2. Premi al millor roser Floribunda-Poliantha
 3. Premi al millor roser Miniatura
 4. Premi al millor roser Entapissat
 5. Premi al millor roser Paisagístic
 6. Premi al millor roser Enfiladís
 7. Premi Especial Rosa Barcelona, al roser més puntuat (d’entre les 6 categories anteriors).

 

Premi del jurat dels Mestres Perfumistes:

 1. Premi a la varietat de Rosa millor perfumada

 

Premis que concedeixen les entitats i la ciutadania:

 1. Premi de l’Associació d’Amics dels Jardins, a la varietat més perfumada
 2. Premi de la Asociación Española de la Rosa, a la millor flor
 3. Premi de la Asociación Española de Parques y Jardines Públicos, al roser més vigorós
 4. Premi Pere Dot, de l’Associació d’Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat, a la varietat més novedosa
 5. Premi Rosa de la Gent Gran, atorgat pel Consell Municipal de la Gent Gran de Barcelona
 6. Premis de les Escoles: Premi de la Rosa de l’Escola Viver Castell de Sant Foix
 7. Premi de la Rosa de l’Escola de Jardineria (Institut Rubió i Tudurí)
 8. Premi de l’Escola Mare de Déu de Montserrat
 9. Premi Rosa Ciutadana 2019 (10a edició). Els visitants del Roserar del Parc Cervantes poden triar la seva rosa preferida entre les que participen al 18è Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona.

 

Rosa Ciutadana

 

Enguany és la 10a edició de la Rosa Ciutadana, un premi ja molt consolidat que enguany està dedicat a la memòria de Neus Català, l’última supervivent dels camps d’extermini nazis, recentment desapareguda. Precisament la placeta del Roserar on esdevenen els actes del Concurs, rep el nom de “Dones de Ravensbrück”. Tothom que visiti el roserar del Parc Cervantes, en el marc del Concurs de Roses Noves, poden participar en la votació popular que premiarà la millor rosa en la categoria Rosa Ciutadana 2019.

Participar-hi és molt senzill: només cal observar bé les varietats concursants, i valorar els detalls que més cridin l’atenció, com el perfum, la mida, el color, el vigor… Triar la rosa preferida, escriure el número que la identifica a l’espai que es troba a la butlleta de participació que es lliuraran al mateix parc, i dipositar la butlleta a l’urna destinada a la votació.

El període de votació s’inicia a les 18 hores del divendres 10 de maig i finalitza a les 12 hores del diumenge 12 de maig. El diumenge es farà públic el resultat dels premis.

 

Programa d’activitats al Roserar del Parc Cervantes

El Roserar del Parc Cervantes està situat a l’avinguda Diagonal 712, (Placeta de les Dones de Ravensbrück) a Barcelona. Les activitats per a la ciutadania tindran lloc des del divendres 10 de maig a les 16:00 hores fins al diumenge 12 de maig  a les 14:00 hores.

En l’arxiu adjunt trobareu les activitats que s’han organitzat amb motiu del Concurs.

 

El Roserar del Parc Cervantes

El Roserar del Parc de Cervantes és un jardí de 4 hectàrees i prop de 10.000 rosers de 2.000 espècies i varietats diferents. Creat el 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim M. Casamor, i posteriorment remodelat per tal de realçar-ne els valors botànics, estètics i pedagògics. Aquest jardí mostra la història dels rosers a través d’un recorregut principal o eix botànic amb rosers silvestres agrupats segons l’origen geogràfic. A banda i banda es disposen els híbrids, l’origen dels quals són els rosers silvestres. Hi trobem espècies representatives de la història i varietats modernes, col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns, d’enfiladissos i rosers de fragàncies intenses.

L’any 2.009 el Roserar del Parc Cervantes va rebre el prestigiós Garden Award Excellence, atorgat per la World Federation of Rose Societies per la seva bellesa, història i valor educatiu.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que enguany celebra la 18a edició, es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i la projecció del Roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona, que es remunta a les primeres dècades del segle passat. Al Roserar, a més de la col·lecció permanent, es poden conèixer les noves varietats de rosers presentades a Concurs i, en el Jardí del Palmarès, les guanyadores d’edicions anteriors.

Per a més informació: http://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana

 

Descarregar fulletó en format PDF

 Compartiu aquest contingut