Barcelona fixa en 10 M€ el percentatge mínim de contractació amb reserva social pel 2019 : Servei de Premsa

Barcelona fixa en 10 M€ el percentatge mínim de contractació amb reserva social pel 2019

12/05/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Decret de contractació social augmenta en un milió els 9M€ que es va fixar, com a mínim, per la contractació reservada pel 2018, després de tancar l’exercici amb 10.274.373 € contractats a centres i empreses socials

En paral·lel, s’aprova una recomanació per compensar els Centres Especials de Treball i les Empreses d’Inserció per l’impacte que ha tingut l’increment del Salari Mínim sobre els contractes en marxa amb el consistori

En tercer lloc, l’Ajuntament ha elaborat una instrucció interna per millorar en general la contractació reservada amb els centres i empreses d’inserció

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat tres mesures diferents per afavorir la contractació social per part del consistori i per reforçar i preservar la tasca que fan els Centres Especials de Treball i Empreses d’Inserció.

D’una banda, s’ha aprovat el Decret de de contractació social 2019 que fixa el percentatge de contractació amb reserva social en un import mínim de 10 milions d’euros, un milió més que l’any passat. L’Ajuntament compleix així la disposició addicional quarta de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic (LCSP) que obliga les entitats locals a fixar el percentatge mínim de reserva en els procediments d’adjudicació a favor dels Centres Especials de Treball d’iniciativa social i Empreses d’Inserció, que compleixin amb els requisits establerts en la normativa corresponent.

Al tancament de l’exercici 2018, la xifra assolida ha estat de 10.274.373,29€, sobrepassant el percentatge mínim que es va fixar a principis d’any en 9M€, segons les dades recollides per la Comissió de Contractació Pública Socialment Responsable. Per aquest motiu, el decret corresponent a aquest any augmenta el percentatge i fixa l’objectiu de reserva social per l’any 2019 en un import mínim de 10 milions.

El decret, firmat per l’alcaldessa aquesta setmana, estableix que la Gerència municipal fixarà la distribució d’aquesta reserva en els diferents departaments i que la Comissió de Contractació Pública Socialment Responsable verificarà el seu compliment.

 

Compensació als CET’S per mitigar l’impacte del Salari Mínim Interprofessional

En paral·lel, el Govern municipal ha decidit prendre la iniciativa i aprovar una mesura d’urgència per compensar els Centres Especials de Treball (CETs) i de les empreses d’inserció i mitigar, d’aquesta manera, l’impacte que ha tingut l’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI 2019) aprovat pel Govern de l’Estat sobre els contractes actualment vigents amb el consistori.

Amb aquesta acció, l’Ajuntament de Barcelona vol donar resposta a les reclamacions i a l’impacte que ha generat l’augment del SMI sobre contractes vigents on el preu es va determinar tenint en compte unes condicions salarials concretes i que ara, el canvi de condicions i l’increment aprovat i vigent, els deixen sense el mínim marge.

Per a fer-ho, el Govern ja ha redactat i aprovat una recomanació per compensar els CETs i les empreses d’inserció per aquest efecte derivat que ha generat un increment del salari mínim, que d’altra banda és un èxit. Alguns exemples de la valoració de l’impacte econòmic d’aquesta mesura és a Parcs i Jardins d’uns 149.000 euros, a Barcelona Activa d’uns 25.000 euros i TERSA d’uns 16.000 euros.

Aquesta acció d’urgència s’emmarca en un procés de millora de la Contractació amb Reserva Social del Ajuntament. L’Ajuntament reclama a les altres administracions que també apliquin mesures de compensació als CET’S i empreses d’inserció per mitigar impacte SMI.

 

Instrucció interna per millorar els procediments per contractació reservada

En tercer lloc, l’Ajuntament ha aprovat una instrucció interna per millorar la contractació reservada amb els Centres Especials d’Iniciativa Social i empreses d’inserció de l’Ajuntament. Durant el 2018 s’ha treballat amb diferents àrees de l’Ajuntament i amb entitats representatives de l’economia social i el sector de la discapacitat una sèrie de millores en la forma de fer la contractació destinada a la reserva social del ajuntament.

Aquest treball cooperatiu ha donat lloc a una instrucció interna sobre contractació reservada que pretén:

– Donar pautes a les unitats administratives sobre com valorar els projectes d’inserció i l’acompanyament de persones en situació de risc social, discapacitat o salut mental, fent que aquestes característiques siguin més destacades que l’oferta econòmica.
– Clarificar, també, la nova figura de Centre Especial de Treball d’Iniciativa Social que apareix a la nova llei de contractació i ofereix pautes i un sistema per acreditar-ho.
– Regular la ponderació del criteri d’adjudicació del preu en un màxim del 35 per cent, i valorar en el cas dels CETIS l’estabilitat laboral de les persones vinculades al contracte, el pla de formació i el rati de persones de suport o monitoratge per a persones en situació de risc social, discapacitat o salut mental.
– Com a criteri d’adjudicació sotmès a un judici de valor es dóna molt pes al projecte tècnic i a la qualitat de l’acompanyament, així com a la participació de les persones treballadores en la definició o millora del servei

L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb Barcelona Activa, compta amb un servei d’assessorament adreçat tant a unitats administratives com a empreses, per a la implementació de la Reserva Social, així com de clàusules socials vinculades a la inserció de persones en risc d’exclusió i a la subcontractació d’empreses d’economia social. Aquest servei, donarà suport en la correcta implementació de la recent instrucció i posarà en funcionament durant aquest mes de maig, un directori en línia d’empreses d’economia social.





Paraules clau

contractació/