Entra en funcionament a La Clota un nou coworking municipal amb el retorn social com a forma de pagament : Servei de Premsa

Entra en funcionament a La Clota un nou coworking municipal amb el retorn social com a forma de pagament

20/05/2019



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Entren els primers 20 cotreballadors i cotreballadores amb 11 projectes relacionats amb la producció urbana, l’esport, la cuina i l’assessorament terapèutic, entre d’altres.

Amb 360m2 ubicats al barri de la Clota (Horta-Guinardó) i en uns baixos en desús durant anys, el nou centre ofereix espai per a una cinquantena de persones emprenedores en diferents sectors prioritaris indicats al Pla de Desenvolupament Econòmic de Districte

La contraprestació per l’ús de l’espai no és monetària, sinó la participació en projectes d’interès social i comunitari als barris d’Horta-Guinardó, amb una dedicació mitjana de vuit hores al mes i amb el seguiment i acompanyament de la comunitat i l’equip gestor

El nou espai de cotreball és un projecte impulsat per Districte d’Horta-Guinardó i Barcelona Activa

Comença a funcionar al districte d’Horta-Guinardó, al barri de la Clota, un nou espai municipal de cotreball per a projectes emprenedors amb retorn social. Es tracta d’uns baixos de l’avinguda de l’Estatut que han estat en desús durant anys, amb uns 360 m2 disponibles, que es posen a disposició de persones emprenedores amb projectes en àmbits estratègics i que hauran de donar suport a iniciatives o entitats del territori com a contraprestació per l’ús de l’espai, contribuint al desenvolupament d’aquest.

 

 

 

 

 

Amb aquest projecte es persegueix un doble objectiu: d’una banda, impulsar l’activitat econòmica d’un districte majoritàriament residencial i que representa un 5,9% de la superfície total de la ciutat destinada al teixit empresarial i, d’altra banda, recuperar locals buits com a actius del barri, ja que s’ubicarà a 4 locals que estan en desús a l’avinguda de l’Estatut i que actualment són propietat del Patronat de l’Habitatge.

Aquest espai de cotreball presenta alguns aspectes innovadors i es que no es limitarà a un espai d’oficina sinó que comptarà amb una cuina equipada i amb un parell de tallers compartits i col•laboratius on fer activitats manuals, artesanals i oficis com ara disseny de moda, educació en robòtica o impressió 3D, reparació de bicicletes o art plàstica.

D’aquesta manera es busca generar espais de cotreball dirigit a professions i perfils sociolaborals diferents a l’oferta de cotreball de la ciutat. A més, també es treballa perquè aquestes zones puguin convertir-se en sales de formació.

Inicia la seva activitat amb 11 projectes i una vintena de persones. Quan estigui a ple rendiment preveu acollir a l’entorn a una cinquantena de persones treballant-hi. La inversió per a rehabilitar l’espai ha estat de 350 mil euros, i es dedicaran 100mil euros més cada any per a dinamitzar l’equipament.

També s’ha realitzat un estudi que conclou amb la definició de 5 models de negoci potencialment viables a la zona on anirà l’espai de cotreball per tal de proposar sectors i àmbits especialment atractius per a l’emprenedoria (aquest estudi s’ha fet també als barris de Guinardó i Teixonera per tal de dinamitzar algunes zones).

 

Sobre els projectes i el retorn social

Els 11 primers projectes seleccionats per a formar part de La Clota Cotreball són de l’àmbit de la fotografia, el coaching i l’acompanyament terapèutic, la cuina, la consultoria, la producció de material esportiu, la costura i projectes tèxtils i el màrqueting digital.

Són sectors que s’emmarquen en els àmbits que el Pla de Desenvolupament Econòmic d’Horta-Guinardó 2017-2021 es va marcar com a estratègics: sociosanitari i cures; esports i lleure; agroalimentari i ambiental; comerç de proximitat; economia social i solidària; art i cultura; innovació tecnològica.

Que el projecte presentat estigui en algun d’aquests camps és l’únic requisit obligatori en la selecció de projectes, que es realitza mensualment fins a omplir totes les vacants. A més es té en compte que tinguin una definició clara de model negoci encara que estigui en procés d’elaboració i que apunti cap a la viabilitat. També es valora la vinculació prèvia amb el territori i si els i les sol·licitants tenen una idea factible de retorn social. A partir d’aquestes idees o en base a les idees que el propi Districte o les entitats socials i comunitàries del territori tinguin, l’equip gestor dissenyarà amb cada cotreballador i cotreballadora el tipus de retorn social a desenvolupar, el qual s’estima en una dedicació d’entre 4 i 8 hores mensuals. Entre les necessitats detectades i que probablement constituiran els primers retorns hi ha realitzar accions formatives i experiencials per a millorar l’ocupabilitat del veïnat, elaboració de materials comunicatius per a activitats comunitàries, implicació en projectes culturals o tallers de cuina per a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Una taula tècnica composada per equip municipal, gestor, entitats socials i membres de la comunitat cotreballadora realitzarà el seguiment mensual d’aquest retorn i del seu impacte al territori.

Aquests 11 projectes representen una vintena de cotreballadors i cotreballadores. Gairebé la meitat dels cotreballadors i cotreballadores són veïnat d’Horta-Guinardó.

El seguiment del projecte es realitza des d’una taula de seguiment formada per Districte, Barcelona Activa, l’entitat gestora, representants del teixit associatiu i de la comunitat de cotreballadors.





Paraules clau

Barcelona Activa/ cotreball/ coworking/ Horta-Guinardó/ La Clota/