Simulacre d’incendi en una de les plantes de la Torre Mapfre de Barcelona : Servei de Premsa

Simulacre d’incendi en una de les plantes de la Torre Mapfre de Barcelona

07/06/2019

El Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) coordina el simulacre i participa amb 8 dotacions, mentre que la Guàrdia Urbana i la Guàrdia Urbana de Barcelona ha organitzat un dispositiu de mobilitat per tal de garantir l’accés dels equips d’emergència

Protecció Civil de la Generalitat i l’asseguradora Mapfre han realitzat aquest migdia un simulacre d’incendi en una de les plantes de la Torre Mapfre de Barcelona, situada al carrer Marina, 16.

L’objectiu de l’exercici ha estat provar el Pla d’Autoprotecció (PAU) de l’edifici, un dels més alts de Catalunya, amb 40 plantes; avaluar la coordinació entre els diferents cossos actuants, i comprovar els protocols d’avisos i les comunicacions.

 

 

L’escenari simulat ha estat una explosió i incendi durant uns treballs de manteniment en uns transformadors de la planta 40 de l’edifici. En l’exercici s’ha simulat que els sistemes d’extinció automàtics no han entrat en funcionament, i com a conseqüència de l’explosió vuit persones han resultat ferides de diversa consideració.

Els equips de primera i segona intervenció no han pogut intervenir degut al fum i les altes temperatures, així que un cop conegut l’abast de l’incident s’ha activat el Pla d’Autoprotecció i s’ha donat l’ordre d’evacuació general de tot l’edifici.

Amb l’activació del pla s’han realitzat les trucades al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil, i a la sala dels Bombers de Barcelona, per poder activar a tots els efectius d’emergències externs.

 

Participació dels equips d’emergència

El Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament de l’Ajuntament de Barcelona ha coordinat l’emergència, i hi han intervingut diferents dotacions del Parc de Llevant i del Parc de Montjuïc. En total s’han traslladat al lloc dels fets vuit dotacions (3 vehicles d’autobomba, 1 autoescala, 2 ambulàncies i 2 unitats de comandament).

Els Bombers de Barcelona han accedit a la Torre Mapfre assegurant la zona, extingint l’incendi i procedint al rescat de les persones afectades traslladant-les a la zona segura perquè el personal mèdic procedís a la seva atenció.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), ha activat 1 unitat d’alta complexitat clínica i operativa ECO-0, 4 unitats de Suport Vital Avançat, 3 unitats de Suport Vital Bàsic, 1 unitat de suport logístic amb material, una Àrea Sanitària i diversos dispositius per protegir als afectats durant l’atenció sanitària. Aquest dispositiu ha comportat la participació activa de 20 professionals sanitaris que han desplegat el procediment d’Incident de Múltiples Víctimes (IMV) del SEM a Barcelona, el protocol intern pel qual s’alerten i coordinen tots els dispositius sanitaris de la ciutat de Barcelona, davant la possibilitat de produir-se un gran nombre d’afectats.

S’ha muntat una Àrea Sanitària on els/les metges/ses, infermers/es i Tècnics en Emergències Sanitàries (TES) han fet una priorització de la necessitat d’atenció sanitària dels malalts segons la seva gravetat, la posterior estabilització i, en els casos en què ha estat necessari, el seu trasllat al centre sanitari més adient. El SEM també s’ha encarregat de fer la llista amb la descripció de totes les persones que han estat ateses, duent així el control de la filiació de les víctimes i dels centres sanitaris de destí.

La Guàrdia Urbana de Barcelona, conjuntament amb el Mossos d’Esquadra que han participat a l’exercici realitzant les tasques d’ordre públic, han garantit l’arribada i accés de la resta de servei d’emergències: SEM i Bombers de Barcelona. La Guàrdia Urbana ha organitzat un dispositiu de mobilitat realitzant feines de control i desviaments de trànsit per tal que els equips d’emergència poguessin realitzar les tasques de salvament i atenció a les víctimes.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat en l’organització i planificació del simulacre. Pel que fa a la part operativa, el Centre de Coordinació Operativa CECAT ha participat al simulacre fent la recepció dels avisos i treballant en la coordinació dels grups actuants. D’altra banda, personal dels Serveis Territorials de Protecció Civil de la Generalitat a Barcelona han assistit al simulacre com a observadors.

A la Torre MAPFRE s’han mobilitzat aproximadament 2.500 persones, que és l’ocupació actual de l’edifici, empleats i empleades de les diferents companyies inquilines de la Torre, amb l’objectiu d’avaluar els protocols interns d’emergència i evacuació, així com la coordinació amb els cossos de seguretat externs, tal i com queda definit al Pla d’Autoprotecció de l’edifici,Compartiu aquest contingut