Barcelona i Santa Coloma de Gramenet es reivindiquen com a ciutats d’acollida a la llera del riu Besòs : Servei de Premsa

Barcelona i Santa Coloma de Gramenet es reivindiquen com a ciutats d’acollida a la llera del riu Besòs

13/06/2019

El diumenge 16 de juny se celebrarà una jornada reivindicativa amb activitats per a tota la família per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra el 20 de juny

Jocs, art, fotografia i tallers per a totes les edats són la proposta que han fet conjuntament l’Ajuntament de Barcelona i el de Santa Coloma de Gramenet en una jornada que reivindicarà que som i serem ciutats d’acollida

Les activitats es realitzaran diumenge 16 de juny al Parc Fluvial del Besòs, al pont de Can Peixauet, des de les 11 hores del matí fins a les 20 hores del vespre

La ciutat de Barcelona es reivindica un any més com a ciutat refugi amb la commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra el 20 de juny. Enguany es farà una festa ciutadana amb activitats per a tota la família a la llera del riu Besòs el pròxim diumenge 16 de juny des de les 11 hores del matí i fins a les 20 hores del vespre.

Les activitats d’enguany, organitzades per l’Ajuntament de Barcelona i el de Santa Coloma de Gramenet, s’ubicaran al Parc Fluvial del Besòs, al pont de Can Peixauet, a la llera del riu entesa com a espai de costura (i no com a frontera) entre les dues ciutats. La commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades vol homenatjar totes les persones que es troben en terra d’acollida perquè han hagut de fugir de casa seva, totes les entitats que treballen per acompanyar les persones nouvingudes i a la ciutadania en general, compromesa i preocupada que està disposada a obrir portes quan altres les tanquen.

El Dia Mundial de les Persones Refugiades se celebra el 20 de juny arreu del món des de l’any 2001, quan Nacions Unides va instaurar aquesta jornada amb l’objectiu de treure de l’oblit la dramàtica situació que viuen milions de persones desplaçades forçosament, sol·licitants d’asil i apàtrides.

 

Activitats al Parc Fluvial del Besòs

Tallers, jocs, música, teatre i exposicions són les activitats que es faran aquest diumenge a la vora del riu Besòs. Durant la jornada també es llegirà el manifest amb motiu del Dia de les Persones Refugiades 2019.

El joc dels filtres proposa una reflexió a través del triple filtre de Sòcrates, veritat, bondat i utilitat, dels prejudicis, els tòpics i els rumors que dificulten la convivència de les persones refugiades quan arriben a la terra d’acollida. D’11 a 15 hores.

El viatge d’una persona refugiada convidarà a tots els participants a conèixer el periple que ha de fer una persona que abandona forçosament casa seva buscant protecció internacional. De 12 a 13 hores.

A més hi haurà altres jocs participatius, un còmic en viu, poesia teatralitzada, tallers de percussió, contacontes, música en directe i també una sessió de cites ràpides per conèixer gent i trencar prejudicis. Podeu consultar el programa sencer al web de Barcelona, Ciutat Refugi.

 

Altres activitats a Barcelona

La commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2019 s’allargarà fins al 21 de juny a la ciutat. Entre les activitats que es faran en diferents espais, en destaquen dues que tindran lloc al Museu Marítim i la recaptació de les quals aniran destinades a organitzacions sense ànim de lucre d’atenció a persones migrants i refugiades.

La Maternitat d’Elna és l’òpera que proposa Martí Carreras, una obra que recorda les dones embarassades, refugiades catalanes durant la Guerra Civil, que van poder donar a llum a la maternitat d’Elna, fugint dels camps de concentració on el fred, la manca d’aliments o la insalubritat feien pràcticament inexistent l’esperança de vida dels seus nadons. Carreras estableix un paral•lelisme amb la situació actual de refugi, que pateixen avui dia unes condicions infra-humanes en camps de refugiats d’arreu d’Europa. La cita és el pròxim 18 de juny a les 20.30 hores al Museu Marítim de Barcelona. La recaptació es destinarà a l’entitat Adoratrius (Sicar Cat), entitat que atén dones vulnerabilitzades i en especial a les víctimes de tràfic d’éssers humans.

Una coral entre dos mars és l’obra que proposa la Coral Cantiga de Lluïsos de Gràcia i que posa cara a cara dues regions europees molt llunyanes geogràficament: el mar Mediterrani i el Bàltic. La recaptació es destinarà en aquest cas a Open Arms.

Tota la informació de les activitats que es fan a Barcelona per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades es pot consultar en aquest enllaç.

 

Campanya comunicativa del Dia Mundial de les Persones Refugiades

Tres alumnes de l’Escola Joso, un centre dedicat a l’ensenyament del còmic i les arts visuals, la Mònica, el Swen i l’Eduard, són els autors del cartell d’enguany de commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades. Amb el lema “Soc veí, soc refugiat”, les il·lustracions animen a reflexionar sobre diferents aspectes de la vida quotidiana que poden resultar complicats per a les persones refugiades i sol·licitants d’asil.

L’accés a l’habitatge o a la sanitat, trobar feina o emprendre una activitat econòmica, el veïnatge i les petites coses del dia a dia es poden convertir en un camí ple d’obstacles per a les persones refugiades.

Els alumnes de l’Escola Joso van participar en el cartell amb diferents propostes a partir del relat de la Maritza i l’Enhamed, dues persones sol·licitants d’asil a Barcelona, que van compartir la seva experiència amb els alumnes, estudiants d’il·lustració.Compartiu aquest contingut