Comencen les obres d’un nou edifici de cohabitatge al barri de Provençals de Poblenou : Servei de Premsa

Comencen les obres d’un nou edifici de cohabitatge al barri de Provençals de Poblenou

26/09/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El promou la cooperativa La Balma en el solar municipal situat al carrer Espronceda, 131-135 que l’Ajuntament ha adjudicat en règim de dret de superfície per al desenvolupament d’aquesta promoció

Es construiran 20 habitatges, un dels quals el cediran a una entitat social, i dos locals, un dels quals el reservaran per a una entitat del barri, així com espais comunitaris per enriquir la convivència i la relació amb el barri

La cooperativa La Balma, formada per 33 persones agrupades en 19 unitats familiars, ha celebrat avui l’acte d’inici de l’obra de l’edifici de cohabitatge que promourà al solar municipal del carrer Espronceda 131-135, al barri de Provençals del Poblenou. Es tracta d’una de les primeres iniciatives de cohabitatges impulsades a la ciutat a partir dels processos d’adjudicació de solars municipals (mitjançant licitacions públiques destinades a projectes de cohabitatges) que va posar en marxa l’Ajuntament de Barcelona durant el mandat passat.

Em aquest cas, la cooperativa La Balma inicia les obres d’un edifici de 20 habitatges i 2 locals comercials, un dels quals està previst que el cedeixin a una entitat del barri per contribuir a crear vincles comunitaris amb l’entorn. Com en altres projectes de cohabitatge que ja s’estan desenvolupant a la ciutat, aquest es caracteritzarà per un disseny que reserva espais de l’edifici a zones per fomentar la convivència entre les famílies que hi viuran. Uns espais, i uns habitatges que de fet han estat dissenyats de forma col·lectiva per les famílies cooperativistes d’acord amb les seves necessitats. Són elles les que, a més a més, finançaran una obra que té un pressupost d’1,8 milions d’euros, amb el suport de l’entitat Fiare.

 

 

D’acord amb les necessitats de les famílies impulsores del projecte, s’han dissenyat tres tipologies d’habitatges: “petits, mitjans i grans (S, M, L)”, com els descriuen elles mateixes. Això no obstant, aquests habitatges estaran construïts amb un mètode edificatiu que permetrà fàcilment modificar els espais interiors dels habitatges adaptant-los als seus canvis vitals i dotant-los d’una gran flexibilitat en la configuració de l’edifici.
Així doncs, es parteix de 20 habitatges tipus “S” i 20 espais comunitaris de 13m², que es poden incorporar als habitatges segons les necessitats. Les tres tipologies d’habitatges són les següents:
– Els “S” fan 50 m² metres útils (1 dormitori)
– Els “M” fan 62 m² metres útils (2 dormitoris)
– Els “L” fan 75 m² metres útils (3 dormitoris)

 

 

Els espais comunitaris de l’edifici han estat pensats col·lectivament a partir de la participació activa dels futurs usuaris amb l’objectiu de potenciar la vida comunitària. Aquests espais són una cuina-menjador, una bugaderia, un bany complet comunitari, i es contempla una reserva d’espai comunitari repartit per diferents plantes sense ús definit per incorporar altres usos que pugui necessitar la cooperativa en el futur.

A més, el projecte incorpora criteris ambientals i d’estalvi energètic, així com elements per afavorir la mobilitat sostenible dels seus inquilins (com és la reserva d’un espai per a aparcament de bicicletes). A la coberta, s’ha reservat també un espai per a un hort ecològic.

Un altre dels trets que caracteritzen aquest projecte singular és que la cooperativa va decidir reservar un dels habitatges de l’edifici, per destinar-lo a una entitat social.





Paraules clau

habitatge/