Barcelona exigeix a les empreses energètiques la condonació del deute acumulat per les persones vulnerables a través d’una declaració institucional : Servei de Premsa

Barcelona exigeix a les empreses energètiques la condonació del deute acumulat per les persones vulnerables a través d’una declaració institucional

30/09/2019



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Plenari aprova la proposta impulsada pel grup promotor de la Llei 24/2015

El plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una declaració institucional impulsada pel grup promotor de la Llei 24/2015 i que ha rebut el suport dels grups municipals de Barcelona en Comú (BC), el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC),  Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Junts per Catalunya (JxC) i Partit Popular (PP) a través de la qual exigeix la condonació del deute energètic de les famílies vulnerables que es troben protegides per la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Després del Plenari, l’alcaldessa, Ada Colau, i els presidents dels grups municipals han defensat la Declaració Institucional, acompanyant els representants de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE).

 

 

Aquesta és la resposta que dóna l’Ajuntament de Barcelona a les cartes que fa unes setmanes van enviar Endesa i altres companyies elèctriques als ajuntaments demanant als ajuntaments que assumeixin el 50% d’aquest deute, i amenaçant, si no ho feien abans de l’1 d’octubre, amb els talls del subministrament energètic a aquestes famílies a partir d’aquesta data.

La Llei 24/2015 –impulsada a través d’una ILP per un grup promotor format per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC i aprovada per unanimitat del Parlament de Catalunya- protegeix dels talls de subministraments les famílies en situació de vulnerabilitat que no poden afrontar el pagament dels rebuts.  Aquest instrument legal ha contribuït a evitar més de 63.000 talls elèctrics.

En la declaració aprovada avui, els grups que hi donen suport volen expressar la defensa ferma de la Llei 24/2015 i insten totes les administracions a utilitzar les vies sancionadores de manera contundent en cas que les subministradores elèctriques compleixin les seves amenaces i efectivament realitzin talls energètics a les famílies vulnerables. L’Ajuntament de Barcelona, per tant, ha anunciat avui que no està disposat a acceptar aquesta forma de xantatge que han plantejat les elèctriques, i que sancionarà, si cal de manera massiva, les companyies si es detecta que efectivament porta a terme els talls que ha anunciat, i per tant vulnera la Llei 24/2015.

L’acord adoptat avui es traslladarà a la companyia Endesa, al Govern de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament de Catalunya, al Govern de l’Estat, als grups polítics del Congrés i del Senat, a la Taula d’Entitats del Tercer Sector, a l’Aliança contra la Pobresa Energètica, la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Diputació de Barcelona, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a les organitzacions de consumidors i consumidores de Catalunya.

 

 Altres declaracions institucionals

Durant la sessió d’avui també s’ha aprovat la següent Declaració Institucional:

Compromís de la ciutat de Barcelona envers els objectius de desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030. L’Ajuntament de Barcelona es compromet a assumir l’agenda global de Nacions Unides per al desenvolupament 2016-2030 com una agenda de ciutat i assumir com a propis els 17 objectius de Desenvolupament Sostenible i les 169 fites amb la finalitat d’aconseguir una ciutat més justa, sostenible i resilient, prenent-les en consideració a l’hora de dissenyar plans i programes d’actuació municipal, inclosos els pressupostos i en plans d’actuació del mandat. També es compromet a implementar els objectius en totes les àrees, àmbits i nivells organitzatius de l’Ajuntament, i avaluar-ne el seu compliment.

 

Sessió de control

Prec del grup municipal d’ERC perquè el govern municipal inclogui una partida en el pròxim pressupost municipal per tal d’ampliar la plantilla de les Oficines de l’Habitatge de Barcelona i millorar les seves instal•lacions i serveis amb l’objectiu de poder oferir un bon servei a la ciutadania. L’alcaldessa ha valorat l’interès “compartit” per les polítiques d’habitatge i, en concret,  per les Oficines d’Habitatge, que ha qualificat com “la primera línia d’atenció d’una de les principals problemàtiques d’aquesta ciutat”. Ha explicat que precisament perquè és una prioritat, el Govern municipal ha promogut un important augment de recursos en habitatge, “segurament insuficient perquè venim de dècades d’una manca d’inversió en aquest àmbit”, ha puntualitzat. No obstant això, ha explicat que a Barcelona “hem fet un gran reforç en recursos humans, reforçant el personal especialitzat en emergència habitacional, creant la figura dels gestors i internalitzant el personal d’informació”, entre d’altres mesures. L’alcaldessa ha instat els grups municipals a treballar per tenir pressupostos que permetin abordar les mancances en aquest àmbit, i a instar a la Generalitat -que és titular del 60% del Consorci d’Habitatge de Barcelona—a fer-ho també. En aquest sentit, ha recordat que el deute de la Generalitat amb Barcelona és de 276 milions i que, en aquests moments, l’Ajuntament de Barcelona està aportant el 80% dels recursos en habitatge, quan realment el consistori hauria de finançar el 40%.

Prec del grup municipal Junts per Catalunya perquè l’Ajuntament de Barcelona doni suport a la petició de la societat civil catalana de treballar units per a la celebració d’uns Jocs Olímpics d’Hivern, i que per tant impulsi i lideri conjuntament amb les altres administracions públiques i la societat civil catalana la candidatura per la celebració d’uns Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030. L’alcaldessa ha recordat que per a desenvolupar aquesta proposta ja hi ha un full de ruta acordat amb tots els grups municipals durant el mandat anterior, segons el qual es tracta d’un esdeveniment que “ha de ser liderat per la Generalitat”, pel fet que implicarà bàsicament la participació dels Pirineus. En aquest sentit, l’alcaldessa ha explicat que el Govern municipal espera la proposta formal per part de la Generalitat de Catalunya, “que és qui ha de liderar econòmicament aquesta proposta, alhora que ha de complir amb la garantia de sostenibilitat ambiental”, ha insistit. L’alcaldessa ha instat a presentar la proposta en el context de la propera comissió mixta Generalitat-Ajuntament, que presideix el tinent d’alcaldia Jaume Collboni, i ha recordat el suport de l’Ajuntament a l’activitat esportiva de la ciutat i als grans esdeveniments esportius d’àmbit internacional. Ha citat com exemples els recents Europeus de Waterpolo o els Roller Games. “Ens fan sentir orgullosos com a ciutat”, ha conclòs.

Prec del grup municipal de Ciutadans perquè l’Alcaldessa rebutgi formalment qualsevol campanya de boicot i discriminació amb objectius polítics de pressió perquè les empreses expressin el seu posicionament sobre els objectius dels partits independentistes, tal i com s’està fent des de la Cambra de Comerç de Barcelona amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), i serveixin a finalitats de reactivació de l’economia i creació de llocs de treball a la nostra ciutat. L’alcaldessa ha recordat que s’ha manifestat “radicalment” en contra de qualsevol boicot o llista negra per raons ideològiques, sigui a favor o en contra de la independència.

Prec el grup municipal del PP instant el govern municipal a la immediata retirada de la pancarta amb llaç groc que està instal•lada a la façana principal de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa ha explicat que el consistori s’ha dotat de criteris formals per decidir la col•locació de símbols a la façana del Consistori. Així es va acordar perquè “no depengués de l’arbitrarietat” de l’alcaldia. Ha assegurat que tenir símbols al balcó de la Casa Gran “és un fet excepcional. Però vivim situacions d’excepcionalitat, com ho és el fet que tinguem un regidor que no se li permet exercir”, en referència a Joaquim Forn. L’alcaldessa ha recordat que la majoria de grups municipals van decidir col•locar el llaç groc en suport als polítics que estan en presó preventiva i que ara s’ha retirat durant el període electoral, complint amb la resolució de la Junta Electoral.

Pregunta del grup Barcelona pel Canvi sobre quines són les dades actuals de demanda d’habitatge per emergència social i quina planificació fan per atendre aquesta demanda els propers quatre anys. L’alcaldessa ha explicat que en aquests moments hi ha 582 famílies amb valoració positiva en espera d’adjudicació d’un habitatge a Barcelona. Ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona ha incrementat recursos i habitatges per fer front a aquesta problemàtica perquè “no ens quedarem de braços creuats” mentre la Generalitat “no estigui posant de la seva part”. “Si la Generalitat complís amb el que li correspon, podríem afegir fins a 1.000 habitatges més a l’oferta”, ha recordat l’alcaldessa. Mentrestant, ha explicat que Barcelona seguirà buscant alternatives, innovant en algunes pràctiques, com per exemple els habitatges provisionals modulars, els acords amb el tercer sector o la posada en marxa com l’operador metropolità.





Paraules clau

pobresa/ pobresa energética/