Barcelona Activa destinarà el 53% del pressupost a potenciar programes i serveis per a una ocupació de qualitat : Servei de Premsa

Barcelona Activa destinarà el 53% del pressupost a potenciar programes i serveis per a una ocupació de qualitat

11/10/2019

Es prioritzaran les actuacions per a col·lectius en situació de vulnerabilitat: joves, persones majors de 45 anys, dones, persones nouvingudes i les més de 20.000 persones en situació d’atur de llarga durada

L’atenció i els recursos per a la millora de l’ocupabilitat de les persones serà una prioritat de l’agència econòmica municipal

Es fomentarà que hi hagi més feina i llocs de treball de qualitat gràcies a l’aposta per sectors estratègics amb alt valor afegit, la promoció internacional i la captació de projectes d’inversió a la ciutat

Alinear els objectius de l’agència als de l’Agenda 2030 afavorirà unes polítiques d’ocupació i empresarials més sostenibles i responsables

 

Barcelona Activa ha presentat els eixos prioritaris d’actuació per lluitar contra l’atur i la precarietat laboral, que es concretaran en un nou acord de ciutat per l’ocupació de qualitat per a tothom. Aquest eixos, fixats durant la reunió de balanç de la Comissió Rectora de l’Estratègia d’Ocupació de Barcelona i durant el Consell d’Administració de la Societat, es caracteritzen per un acompanyament a les persones que es troben en situació de millora laboral i un seguit de pautes per aconseguir nous motors que generin riquesa a Barcelona, millorant la competitivitat empresarial i l’economia de la ciutat.

El 53% del pressupost de l’agència anirà destinat a una major qualitat de l’ocupació, que tindrà en compte l’economia de plataforma i les seves vicissituds, la digitalització i els canvis tecnològics continus en el mercat de treball. Alhora es treballarà en l’establiment de les mesures que responen a l’anomenat Pla Barcelona Pobresa Laboral Zero.

En paraules de la Comissionada de Promoció de l’Ocupació de Qualitat i Polítiques Contra la Precarietat, Raquel Gil, “totes aquestes polítiques permeten que les persones adquireixin independència i apoderar-les en la seva interacció amb la societat”. Per tant, s’introduiran nous mecanismes, ha dit la Comissionada, per ser més eficaços donant resposta a les persones, i teixir relacions amb altres agents econòmics, caminar cap a la transició digital i  que es pugui percebre una administració més propera. La Comissionada s’ha referit també a les polítiques que fomenten l’ocupació que garantiran, a més, una major perspectiva de gènere i atenció a la diversitat.

En els següents anys, hi haurà una priorització d’actuacions de recursos per a col·lectius en situació de vulnerabilitat – com són els joves, les persones majors de 45 anys, dones, persones nouvingudes o les més de 20.000 persones en situació d’atur de llarga durada – i continuïtat de serveis que l’agència econòmica municipal ja ha desplegat, per exemple, per a la inclusió de clàusules socials i ètiques, o amb Punts de Defensa de Drets Laborals en diferents districtes de la ciutat, accessibles per a qualsevol persona que ha de resoldre problemes jurídics relatius a la feina.

Pel que fa al talent del jovent, es preveu potenciar i consolidar espais i esdeveniments com el Saló de l’Ocupació Juvenil, que celebrarà una nova edició el primer trimestre de 2020, i donar pes als equipaments que impulsen la formació i l’aprenentatge de noves aptituds i habilitats professionals.

 

 Sectors econòmics estratègics

Un altre eix fonamental per a Barcelona Activa és donar suport als sectors estratègics emprenedors i innovadors que, d’altra banda, també són generadors d’ocupació de qualitat.

L’èmfasi es posarà en la cadena de valor que suposa la nova indústria 4.0, l’economia social i la circular, i en els ecosistemes vinculats al món bio (biomedicina, biotecnologia, agroalimentació, economia verda), el digital (TIC, IoT, Mobile), el creatiu i cultural (música, arts escèniques, arquitectura, disseny, editorial), el turisme, el comerç i l’esport. Per exemple, les indústries creatives tenen un fort potencial i l’entitat comptarà amb programes sectorials especialitzats.

Uns altres vectors seran l’aposta per la internacionalització, la captació i aterratge de projectes estrangers i una col·laboració público-privada per al foment del talent digital. El primer tinent d’alcaldia i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha recalcat com a objectius “el facilitar l’activitat econòmica, tant a la ciutat com al teixit econòmic, i la necessitat de reforçar la competitivitat internacional de Barcelona”.

D’una altra banda, Barcelona Activa contemplarà en totes les polítiques que executi el nou relat dels objectius sostenibles i globals de 2030, alineant les seves accions, programes i serveis, i fomentant la mateixa essència entre tot l’ecosistema i els agents de la ciutat per impulsar una economia verda i sostenible.

Per tant, la lluita contra l’emergència climàtica i la contaminació, l’eliminació de desigualtats i la defensa dels drets socials, la diversitat i el feminisme, així com un progrés econòmic compartit, seran alguns dels punts de lideratge internacional de Barcelona, a partir dels principis dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU.

 

Previsió 2020

Amb un pressupost previst de 55 milions d’euros, l’any 2020, l’agència que incentiva l’economia i el treball preveu atendre més de 35.000 persones en assessorament per l’ocupació, prop de 20.000 persones emprenedores o empreses; 12.000 persones en formació i innovació digital; i més de 500 atencions personalitzades de proximitat al territori.

En la presentació del pressupost i dels eixos d’intervenció de l’agència pel propers anys, el director general de Barcelona Activa, Félix Ortega, ha apostat per una innovació digital i socioeconòmica transformadora, i la revisió i millora dels models d’avaluació i coordinació dels impactes de l’actuació de l’agència i de les iniciatives públic-privades. Tot això, ho farà reforçant noves línies de treball, i subratllant, sobretot, l’objectiu 8 dels ODS de treball digne com a prioritat.

 Compartiu aquest contingut