L’auditoria a TERSA conclou que compleix amb els requisits ambientals i que el seu impacte a l’entorn no és rellevant : Servei de Premsa

L’auditoria a TERSA conclou que compleix amb els requisits ambientals i que el seu impacte a l’entorn no és rellevant

23/10/2019



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El consistori constituirà una taula de seguiment de la Planta de Valorització Energètica de Sant Adrià del Besòs, amb totes les administracions implicades on pugui incorporar-se també personal expert independent proposat per veïns i pel Col·legi d’Enginyers.

El Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (CEIC) ha explicat avui les conclusions de l’auditoria encarregada per l’Ajuntament de Barcelona en relació amb l’estudi de l’activitat de la Planta de Valorització Energètica de Tersa a la plataforma Airenet. Aquest document forma part del compromís adquirit amb l’entitat veïnal després de l’incident registrat al juliol de 2017 a la planta de Sant Adirà del Besòs, quan es va superar durant unes hores els límits d’emissió de dioxines.

 

El CEIC ha realitzat, per encàrrec del consistori, l’avaluació de les instal•lacions per comprovar l’adequació del seu funcionament als requisits recollits a l’Autorització Ambiental i a les normatives vigents. Per a la seva elaboració, l’equip del COEIC s’ha reunit periòdicament amb els tècnics associats proposats per la mateixa plataforma veïnal a qui han donat compte de l’evolució del treball, compartit informació i realitzat visites conjuntes a la planta. En total han estat 9 reunions de treball i dues visites conjuntes.

 

Així mateix, ambdós equips han consensuat un únic document de propostes de millora que també s’han entregat avui als representants d’Airenet en una reunió on han assistit els autors de l’auditoria, els representants veïnals i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Eloi Badia.

 

El document reitera que la planta compleix amb les prescripcions i que el seu impacte en relació amb l’entorn no és rellevant en quant a dioxines. Aquesta tipologia de plantes té un nivell de dioxines fixat de 0,1 ng/Nm3. Actualment el nivell d’emissió és deu vegades inferior a aquest nivell de mitjana.

 

A més en breu la planta disposarà d’un sistema catalític per reduir l’emissió de NOx d’un rang mitjà de 110ųm/m3 entre 50 i 70. El valor límit per a aquest tipus de plantes ara està en 200. L’obra, d’uns 16 milions d’euros, ja està adjudicada i començarà a muntar-se a principis de 2020 per entrar en funcionament a finals de 2020.

 

Segons l’estudi dels enginyers,  des del punt de vista tecnològic, Tersa compleix amb l’auditoria ambiental i recomanacions BREF o MTD (“millors practiques possibles”) i conclouen que aquesta està suficientment auditada.

 

Les recomanacions que fan tant enginyers com experts de veïns són més en l’àmbit de la gestió que tecnològiques, com per exemple la incorporació de tècnics en Medi Ambient en la societat pública. Concretament aquesta recomanació ja s’ha posat en marxa mitjançant la creació del Departament de Medi Ambient a TERSA.

 

També se suggereix la millora de la comunicació interna i externa del funcionament de la planta. Per aquesta raó, el regidor els ha avançat la voluntat del consistori de constituir una taula de seguiment de Tersa, amb totes les administracions implicades, on pugui incorporar-se també personal expert independent proposat per veïns i pel Col•legi d’Enginyers.

 





Paraules clau

tersa/