Finalitza el primer tram de la transformació del carrer de Cristóbal de Moura en un nou eix verd de ciutat : Servei de Premsa

Finalitza el primer tram de la transformació del carrer de Cristóbal de Moura en un nou eix verd de ciutat

17/11/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament acaba les obres del tram Fluvià-Provençals, a l’entorn de Ca l’Alier, on s’ha invertit 7M€ per crear un gran espai central verd de 26 metres d’amplada amb zones d’estada i lleure i jocs infantils, dues voreres, un carril bici i un de serveis

Es completa la primera fase de la conversió d’aquest vial en una gran zona enjardinada d’1,27 quilòmetres i de fins a 32.000 m2 de verd que connectarà el parc Central del Poblenou, la rambla Prim i el parc del Besòs

El proper àmbit a abordar serà el de Josep Pla-Maresme, que es preveu començar a executar a finals de 2020 per continuar així la reurbanització per la banda Besòs

La conversió del carrer de Cristóbal de Moura en un nou eix verd de ciutat ha completat la primera fase. L’Ajuntament ha acabat les obres de reurbanització de la via entre els carrers de Fluvià i Provençals, que suposen el primer pas de la transformació de tot el carrer en un gran eix pacificat on l’arbrat i els espais de convivència, lleure i salut siguin els grans protagonistes.

 

La reconversió de Cristóbal de Moura és una actuació estratègica i un exemple del model urbà que està desenvolupant el Govern municipal per guanyar cada cop més espai públic per al veïnat, més inclusiu i amb més aire net. Un model que queda reflectit en les superilles, les pacificacions de carrers i, també, en projectes com el de Cristóbal de Moura.

A més, el projecte s’emmarca en l’àmbit del 22@, on s’està desenvolupant un nou model que impulsa l’activitat econòmica i l’habitatge públic i que vol generar nous entorns urbans de qualitat i amb continuïtat. La transformació de Pere IV, la compra de l’Escocesa i la rehabilitació de Ca l’Alier i la pacificació dels carrers del voltant són exemples d’aquesta nova concepció del 22@. En aquest context, la reurbanització de Cristóbal de Moura pren gran rellevància. Les primeres intervencions s’han dut a terme, precisament, al tram proper a l’entorn de Ca l’Alier.

 

Les obres de Fluvià-Provençals han comptat amb un pressupost de 6,92 milions d’euros, i han actuat sobre un total de 17.000 m2. S’ha creat un jardí lineal que maximitza l’espai per a vianants i redueix la superfície destinada al pas de serveis i bombers, i que ha permès crear 3.500 m2 nous d’espai verd.

L’asfalt ha donat pas al verd. Des d’ara, hi ha un gran espai enjardinat central de 26 metres d’amplada, amb voreres de 3,5 metres a línia de façana, un carril bici a una banda i un carril de serveis i per als veïns a l’altra. Aquesta secció permet naturalitzar el carrer i crear un espai òptim per al gaudi veïnal, les activitats socials i el joc infantil.

 

Es configura, doncs, un nou corredor verd que connecta la natura urbana i potencia la presència d’espècies animals i vegetals. Per aconseguir-ho, s’han implantat escocells correguts que faciliten la plantació d’arbres com corísies, freixes i xicrandes que afavoreixen la biodiversitat i, alhora, aporten ombra per fer més agradable l’estada i el passeig. També hi ha vegetació arbustiva i acromàtica com la sàlvia, el romaní i l’heura, que atreuen insectes i aliments pol•linitzadors.

Alhora, es compta amb un Sistema urbà de drenatge sostenible (SUDS) que permet aprofitar les aigües pluvials recollides dins el mateix àmbit per al rec amb aigua freàtica dels arbres i arbustos.

 

El següent tram, a la banda Besòs

L’actuació a Fluvià-Provençals ha estat el punt de partida d’un canvi de concepció de tot el carrer de Cristòbal de Moura. L’objectiu és acabar renovant-lo tot sencer i que esdevingui un gran eix de 1,27 quilòmetres de longitud que connectarà el parc Central del Poblenou, la rambla de Prim i el parc del Besòs, a Sant Martí. En total, pot arribar a suposar un guany d’uns 32.000 metres quadrats d’espai verd.

Un cop estrenat el primer tram, ara l’objectiu és continuar estenent la reurbanització per la banda Besòs. Per tant, el Govern municipal està treballant en la redacció del projecte executiu de l’àmbit comprès entre els carrers de Josep Pla i Maresme, d’uns 16.300 m2, amb la voluntat de poder començar a executar-lo a finals de 2020.

La resta de carrer s’anirà treballant tram a tram. Es concretaran i consensuaran amb el teixit social, les associacions de veïns i veïnes i de diversos col•lectius del territori, tenint en compte les característiques de cadascun i les gestions urbanístiques a fer.

 

 





Paraules clau

Cristòbal de Moura/ Sant Martí/