Es constitueix la Taula Plàstic Zero, una aposta per reduir el plàstic a la ciutat : Servei de Premsa

Es constitueix la Taula Plàstic Zero, una aposta per reduir el plàstic a la ciutat

18/11/2019



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona constitueix la Taula Plàstic Zero amb una cinquantena d’empreses, entitats ambientals, de consum, de l’àmbit del comerç i agents socials i econòmics de la ciutat

Es tracta d’una de les mesures per lluitar contra l’emergència climàtica i que impulsarà projectes concrets de reducció de plàstic

La Taula de Plàstic Zero treballarà en el marc de l’estratègia Residu Zero i de la declaració d’Emergència Climàtica que es farà el pròxim mes de gener

Una bossa, una forquilla o una ampolla de plàstic triguen més de 400 anys a descompondre’s. La Taula Plàstic Zero s’ha constituït avui com una eina per reduir, de forma efectiva, la utilització d’elements de plàstic a la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona impulsa aquesta taula de treball amb una cinquantena d’empreses, entitats ambientals i de consum, de l’àmbit del comerç i agents socials i econòmics de la ciutat. D’aquesta taula en sortiran projectes concrets per reduir el plàstic d’un sol ús a Barcelona, mentre que no es defineix la Llei de Residus de Catalunya que haurà d’establir un nou marc normatiu i accions concretes arreu del territori.

La ciutat es prepara per declarar l’emergència climàtica de cara al gener de l’any vinent i per tant s’estan establint aquests espais coordinats amb entitats i la resta d’administracions. La Taula Plàstic Zero és una de les mesures que l’Ajuntament es va comprometre a dur a terme en el marc de la Taula d’Emergència Climàtica el passat més de juliol.

Una de les primeres mesures que es desplegaran és l’obligació de l’ús de gots retornables a totes les activitats que requereixin concessió municipal. Aquesta mesura ja s’ha aplicat en diversos equipaments i espais de festa i ha suposat durant el 2018 reduir un milió de gots de plàstic d’un sol ús a la ciutat.

La constitució de la Taula Plàstic Zero es posa en marxa coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2019. Aquesta setmana té per objectiu organitzar diferents accions de sensibilització sobre la prevenció de residus arreu d’Europa. Enguany la Setmana Europea de Prevenció de Residus té com a lema “L’educació i la comunicació com a eines clau en la prevenció de residus”.

En aquest marc, l’Ajuntament de Barcelona ha iniciat la campanya PlàsTICS, per posar el focus comunicatiu, precisament, en els plàstics d’un sol ús.

 

PlàsTICS, els gestos que cal evitar

 

Aquesta acció té per objectiu conscienciar la responsabilitat de la ciutadania en la reducció dels problemes derivats de la contaminació dels plàstics d’un sol ús. La regió del Mediterrani és la quarta productora de plàstic del món i genera 24 milions de residus plàstics cada any. El plàstic equivalent a 33.800 ampolles d’aigua es llença al mar cada minut.

PlàsTICS és per tant una acció que crida a identificar els hàbits, gestos i rutines que tenim en el nostre dia a dia. La campanya serà visible amb quatre escultures monumentals amb els residus de plàstic d’un sol ús més quotidians: ampolles d’aigua, bosses de plàstic, canyeta per beure i coberts de plàstic.

 

 





Paraules clau

Taula Plàstic Zero/