Cultura i lleure

Juan Madrid guanya el XV Premi Pepe Carvalho

El jurat ha destacat “el compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid, escriptor, periodista i guionista tant de cinema com de televisió i traduït a més de 16 llengües. Un autor que utilitza el gènere negre com una eina per explicar què passa als carrers de la ciutat, com es narren a si mateixos els personatges que viuen en ells. La seva ràbia, l’esperança, la bona o mala sort, la injustícia, els codis morals de vencedors i vençuts que Juan Madrid agita a les seves novel·les per també explicar-nos la història del nostre dia a dia”.

IV Campanya “Arqueoborn 2019” a El Born CCM

En el marc del Programa “Arqueoborn”, i per quart any consecutiu, El Born Centre de Cultura i Memòria duu a terme una nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment, amb la participació dels futurs arqueòlegs i arqueòlogues de la ciutat.

Renau. El Combat per una nova cultura

El Born Centre de Cultura i Memòria, en col·laboració amb l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), presenta una exposició retrospectiva de l’obra de Josep Renau, la més extensa feta fins ara a Catalunya.

Miquel Àngel Essomba assisteix a la final dels Festivals Embrió i Brot

En aquesta edició el Festival Brot ha comptat amb 47 inscripcions i, per primera vegada, els artistes solistes han pogut participar en el festival. En total, ho han fet 13 solistes, de les quals, una solista, DASA, ha arribat a la final. Els sis finalistes del concurs són Blau Cubarsi&Brother, Brush, DASA, El Batalla, Joina y RedFall Haze.

S’obre la convocatòria per participar en una nova edició d’EN RESiDÈNCiA

A partir d’aquesta setmana i fins al 26 de maig, s’obre la convocatòria per participar a la 11a edició d’’EN RESiDÈNCiA, Creadors als instituts de Barcelona’ per al curs 2019-2020. Aquest programa, impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d’Educació de Barcelona, posa en contacte la creació contemporània amb l’alumnat d’educació secundària obligatòria (ESO), a partir de la presència continuada de creadors i creadores als centres educatius al llarg d’un curs.

La Capella acull ‘Estrats’, l’Escena 5, per commemorar els seus 25 anys

Els cinc comissaris ― David Armengol, Sonia Fernández Pan, Eloy Fernández Porta, Sabel Gavaldon, Anna Manubens― posen ara l’accent en el present: el passat no és altra cosa que una tertúlia d’historiadors, amb lligalls i gintònics; el futur, un programa electoral improvisat. El veritable misteri és el present.

La Virreina Centre de la Imatge homenatja Román Gubern

Les tres sessions incidiran en alguns dels principals eixos que recorren la seva producció bibliogràfica, mitjançant el testimoni d’artistes, escriptors, cineastes i historiadors amb pràctiques que, d’alguna manera, comparteixen certa genealogia bibliogràfica i intel·lectual.

Sant Andreu explora la ciència ciutadana en el Calidoscopi Cultural 2019

El Festival Calidoscopi Cultural 2019, organitzat pel Districte de Sant Andreu, explorarà la relació entre la ciència ciutadana i el territori a través de prop de 40 activitats que es desenvoluparan des del 2 fins al 21 de maig. Aquesta nova edició del festival, centrada en l’experimentació amb la ciència, estarà comissariat per Elisabetta Broglio, divulgadora científica i amb un àmplia experiència en promoure i coordinar proposes de ciència oberta amb la ciutadania.

Barcelona inaugura la seva presència a la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires

El Comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona,  Joan Subirats; la directora de l’Institut Ramon Llull,  Iolanda Batallé, la directora de la Fundación El Libro,  Maria Teresa Carbano i l’antropòloga argentina Rita Segato han inaugurat la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires, que enguany acull Barcelona com la Ciutat Convidada d’Honor.

Finalitzen les obres de la plaça de la Natura del Park Güell

Les obres de restauració de la Plaça de la Natura, situada a la part superior del Park Güell, han finalitzat aquesta setmana un cop s’han dut a terme les diferents actuacions previstes, que han consistit a la construcció d’un nou sistema de drenatge per a la recollida de les aigües pluvials de la superfície de la plaça; la impermeabilització del sostre de la Sala Hipòstila, situada just a sota, així com el reforç estructural de les voltes que la sostenen. Així mateix, el projecte ha inclòs la restauració del banc perimetral, decorat amb el característic trencadís gaudinià.

Mia Couto protagonitza el Pregó de la Lectura de Sant Jordi

Mia Couto (Beira, Moçambic, 1955), és un dels escriptors més rellevants en llengua portuguesa i l’autor moçambiquès més traduït. Couto viu actualment a Maputo, ciutat prioritària de la Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i amb la qual Biblioteques de Barcelona ha participat en projectes de cooperació directa, treballant conjuntament amb la formació de conductors de clubs de lectura a Maputo.