Cultura i lleure

Barcelona inaugura la seva presència a la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires

El Comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona,  Joan Subirats; la directora de l’Institut Ramon Llull,  Iolanda Batallé, la directora de la Fundación El Libro,  Maria Teresa Carbano i l’antropòloga argentina Rita Segato han inaugurat la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires, que enguany acull Barcelona com la Ciutat Convidada d’Honor.

Finalitzen les obres de la plaça de la Natura del Park Güell

Les obres de restauració de la Plaça de la Natura, situada a la part superior del Park Güell, han finalitzat aquesta setmana un cop s’han dut a terme les diferents actuacions previstes, que han consistit a la construcció d’un nou sistema de drenatge per a la recollida de les aigües pluvials de la superfície de la plaça; la impermeabilització del sostre de la Sala Hipòstila, situada just a sota, així com el reforç estructural de les voltes que la sostenen. Així mateix, el projecte ha inclòs la restauració del banc perimetral, decorat amb el característic trencadís gaudinià.

Mia Couto protagonitza el Pregó de la Lectura de Sant Jordi

Mia Couto (Beira, Moçambic, 1955), és un dels escriptors més rellevants en llengua portuguesa i l’autor moçambiquès més traduït. Couto viu actualment a Maputo, ciutat prioritària de la Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i amb la qual Biblioteques de Barcelona ha participat en projectes de cooperació directa, treballant conjuntament amb la formació de conductors de clubs de lectura a Maputo.

El barri del Bon Pastor s’implica en la construcció participativa del museu de l’habitatge de les Cases Barates

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el Pla Especial Urbanístic que permetrà museïtzar una illa de Cases Barates al Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, amb un projecte que ha estat possible gràcies a la complicitat dels veïns i veïnes del barri i d’altres agents socials i entitats que s’han implicat en el seu desenvolupament. Fins ara la col·laboració veïnal ha permès recuperar 1.600 estris i objectes dels quals se’n farà una selecció que servirà pel projecte del Museu d’Història de Barcelona-MUHBA Bon Pastor.

La Capella obre la convocatòria per presentar els projectes per al Barcelona Producció 2019-2020

Fins al dilluns 6 de maig, a les 11 h, es poden presentar els projectes per al Barcelona Producció 2019-2020. La convocatòria, adreçada a la comunitat artística de Barcelona i la seva àrea d’influència, incentiva la realització de projectes que necessiten recursos de producció i suport institucional per dur-se a terme i que segueixen de prop les línies discursives de l’art actual.

L’Ajuntament descobreix una placa de memòria davant la Prefectura de Policia de Via Laietana i se suma a l’acte reivindicatiu organitzat per entitats per reivindicar que es converteixi en espai de memòria

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha assistit a l’acte reivindicatiu organitzat per l’Ateneu Memòria Popular on s’ha llegit un manifest, signat per entitats i persones represaliades, a favor de convertir la Prefectura de Policia de Via Laietana com espai de memòria.

La dansa més familiar arriba a 9 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

La dansa torna a ocupar els carrers i les places, els teatres, les línies del Metro, els busos i els cinemes de fins a 9 ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb la celebració de la segona edició del festival Dansa. Quinzena Metropolitana. Dues setmanes, del 13 de març al 31 de març, on es posarà la dansa al centre de la vida cultural a Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

La Model acull una instal·lació amb les plaques d’habitatge franquista retirades de la ciutat de Barcelona

L’antiga presó la Model de Barcelona acull l’exposició «Deconstruir el Franquisme. Símbols de la Dictadura a Barcelona», que recull peces originals i documentació de la simbologia franquista de la ciutat, destacant més de 160 plaques d’habitatge que han estat retirades recentment pel consistori. La instal·lació estarà oberta al públic a partir del divendres 15 de març i es podrà visitar els divendres de 15 h a 18 h i els dissabtes de 10 h a 18 h, fins al 15 de juny de 2019.

Noves mesures d’accessibilitat als museus

Des de fa més de 10 anys, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) porten a terme conjuntament una dinàmica de treball continuada amb l’objectiu de promoure i millorar l’accessibilitat als diferents equipaments culturals de la ciutat, així com els programes que des de l’ICUB es porten a terme.

Les persones que van ser represaliades a Barcelona durant el tardofranquisme podran ser reconegudes oficialment

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat el reglament que fixa els criteris perquè les persones que van patir violacions dels drets a la vida i a la integritat física, moral o sexual durant la seva llutia per la defensa i la recuperació de les llibertats democràtiques, sindicals, dels drets nacionals o de l’autogovern de Catalunya, o per la igualtat entre homes i dones entre 1960 i 1978, puguin ser declarades persones represaliades pel tardofranquisme.

El Plenari aprova noves bonificacions culturals i en matèria d’IBI

El Consell Plenari ha aprovat definitivament noves bonificacions en l’Impost de Béns Immobles (IBI)  i en taxes vinculades a serveis culturals. La modificació d’aquests dos epígrafs de les Ordenances Fiscals ha comptat amb el suport de tots els grups i l’abstenció del PP.

Maggie O’Farrell conversa amb Sebastià Bennasar, dins el Programa d’Acció Lectora

Maggie O’Farrell (Coleraine, Irlanda del Nord, 1972) és considerada una de les millors narradores de la seva generació. Autora de set novel·les i un llibre de memòries, la temàtica de les seves obres gira entorn de les relacions familiars, el sentiment de pèrdua i el pes del passat, elements que adquireixen una gran intensitat gràcies al seu domini de la tècnica narrativa i a una gran capacitat d’observació.

El Monestir de Pedralbes estrena el projecte Guia’m per a la inclusió laboral de joves amb síndrome d’Asperger

El Monestir de Pedralbes, de la mà de del Monestir de Sant Cugat del Vallès i de l’ Ajuntament de Sant Cugat, posa en marxa el projecte Guia’m d’inserció laboral de joves amb el síndrome d’Asperger com a guies de patrimoni cultural. A través d’aquesta iniciativa, els guies del projecte esdevenen difusors del patrimoni, a la vegada que fan visible al públic la síndrome de l’Asperger des d’una mirada positiva, mostrant les seves habilitats i capacitats.