Data: 26/10/2017 - 30/11/2017

Lloc: El Born CCM

“Del passat destruïm misèries”, pregona La internacional. I rebla: “No hem estat res i ho serem tot”. Fa cent anys els versos de l’himne dels treballadors van prendre vida i a Rússia va esclatar la Revolució Social, socialista. I tot es va capgirar. El cicle de conferències programat intenta aproximar-nos al fenomen que va marcar, en paraules d’Eric Hobsbawm, el curt segle XX des del present, el passat, la literatura, la militància política, l’art i el periodisme.

La Revolució interpel·la les revolucions d’avui. El mite del sovietisme s’estendrà arreu del món esperonant l’anhel revolucionari i determinant les polítiques, repressives i reformistes, del món capitalista. La memòria de la Revolució impregnarà la literatura i en serà protagonista, com en el cas del Doktor Zivago, de la Guerra Freda. Més enllà de l’URSS, la militància política dels comunistes esdevindrà un dels factors més importants en la lluita per la llibertat i la igualtat del segle XX. I no podia faltar una mirada artística provocativa i, al cap i la fi, de la Rússia postsoviètica.

La revolució que va trasbalsar el món

La Revolució avui

26/10/2017, 19.00-21.00 h

La revolució no és una cosa del passat, sinó d’un present marcat pels estralls de la crisi econòmica, l’augment de les desigualtats socials, la pèrdua democràtica de la capacitat de decidir les nostres vides i el bé comú. En aquest sentit, ens ha semblat oportú començar amb la pregunta i, de ben segur, múltiples respostes al voltant de si, cent anys després, la Revolució d’Octubre continua interpel·lant els revolucionaris d’avui.

Amb Esther Vivas, Odei Etxearte, Guillem Martínez, Roger Palà i

Olga Rodríguez. Modera: Paola lo Cascio.

El segle de la Revolució

02/11/2017, 19.00-21.00 h

La Revolució Russa ha marcat profundament la història del segle XX. Per uns ha estat l’esperança del canvi social i, malgrat no compatir la manca de llibertats, defensada com un referent d’igualtat. Per altres ha estat una por que calia combatre arreu, sobretot en el propi país, i de qualsevol manera encara que el preu fos la renúncia a les llibertats. Tot plegat, un recorregut pel paradís i l’infern de la mà del mestre d’historiadors Josep Fontana, l’historiador català viu més influent en la historiografia espanyola.

Amb Andreu Mayayo i Josep Fontana.

L’afer Zivago: una història editorial de la Guerra Freda

08/11/2017, 19.00-21.00 h

Més enllà de la qualitat de Doktor Zivago, per la qual Boris Pasternack seria guardonat amb el Premi Nobel de literatura, les vicissituds de la seva publicació per l’editorial Feltrinelli l’any 1957 i la primera edició en rus per la CIA, l’any següent, constitueixen per si mateixes unes històries fascinants de la Guerra Freda tal com ha reconstruït en un parell de llibres recents Paolo Mancosu, el qual estarà acompanyat pel fill de l’editor i plegats projectaran i comentaran documents inèdits i desclassificats de fa poc.

Amb Jorge Herralde, Carlo Feltrinelli i Paolo Mancosu.

El fill roig de la militància

16/11/2017, 19.00-21.00 h

La conversió de la política en una religió és una de les principals aportacions de la Tercera Internacional. Els partits comunistes van esdevenir una església (amb el Kremlin com a Vaticà) i els seus militants, sacerdots i croats de la bona nova amb una fe absoluta i una passió sense aturador. Luciana Castellina i Eulàlia Vintró són dues dones excepcionals, amb una llarga història de militància i una tasca política envejable en les institucions democràtiques, des del Parlament Europeu a l’Ajuntament de Barcelona.

Amb Eulàlia Vintró i Luciana Castellina.

La Revolució que va arribar el dia després de la seva arribada

23/11/2017, 19.00-21.00 h

La Revolució ho capgirà tot i donà embranzida als nous corrents artístics i culturals des de les arts plàstiques fins a la literatura, passant pel constructivisme en l’arquitectura i el cartellisme amb l’ús del fotomuntatge. No tan sols s’havia de destruir la forma com ho feia el cubisme, sinó apostar, en benefici de l’essència i de la supremacia del sentiment pur, pel moviment elèctric i geomètric infinit i pel color. Amb un títol inspirat en Kafka, Hito Steyerl s’interroga sobre l’art i la revolució a través de les imatges.

Amb Carles Guerra i Hito Steyerl.

La implosió de l’URSS

30/11/2017, 19.00-21.00 hores

El Nadal de 1991 l’URSS va passar a la història. El projecte reformista de Mikhaïl Gorbatxov, conegut com la Perestroika, va fracassar davant el secessionisme, l’avenç sense aturador de l’economia de mercat i el rebuig dels conservadors del PCUS, que al cap i la fi van accelerar el procés de desintegració amb un cop d’estat fallit. El corresponsal de La Vanguardia, Rafael Poch, va fer la crònica de la Rússia postsoviètica durant més de vint anys i ens ho va explicar en un llibre esplèndid.

Amb Antoni Segura i Rafael Poch de Feliu.

Accés gratuït.

Més informació.

Comparteix aquest contingut