Dates: 10/04/2018 - 03/05/2018

Lloc: Diversos espais

Per tercer any consecutiu, l’Ajuntament de Barcelona, a través del comissionat de Programes de Memòria, celebra la Primavera Republicana a l’entorn del 14 d’abril, data de referència de l’adveniment de la Segona República el 1931, un fet històric que va ser rebut amb alegria, esperança i afecte per la majoria de ciutadans i ciutadanes. Amb aquesta finalitat, s’han programat diversos actes commemoratius al voltant dels valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat.

Celebrar la República no és només recuperar la memòria d’un passat, sinó també reivindicar l’esperit de canvi encarnat en els valors republicans i expressar-ne la vigència democràtica ciutadana i popular en el segle XXI. Amb aquesta voluntat, s’han organitzat diversos actes, entre els quals destaquen l’ofrena floral a la plaça de la República, a Nou Barris, i la festa popular d’inauguració del nou carrer de Pepe Rubianes, a la Barceloneta. Es durà a terme, a més, la senyalització de llocs vinculats a persones o esdeveniments relacionats amb aquests valors per donar presència, als carrers de Barcelona, a referents de la tradició democràtica popular, com ara l’activista i militant comunista Isabel Vicente, que tindrà un passatge al districte de Gràcia. La Primavera Republicana, que incorpora com a novetat un Cicle de Cinema Republicà amb projeccions a diversos espais de la ciutat, es clourà el dia 21 d’abril al Born CCM amb un concert de Marina Rossell en el marc de l’exposició “Montserrat Roig 1977. Memòria i utopia”.

La celebració inclou també un vincle amb la Segona República, simbolitzat en l’ofrena floral a la plaça de la República, on està situada l’estàtua Flama. Aquesta escultura de Josep Viladomat coronava el monument dedicat a la República que es va erigir a la rotonda central de la plaça del Cinc d’Oros el 1931. El monument tenia també un medalló a la base, obra de Joan Pié, que homenatjava el president de la Primera República, Francesc Pi i Margall. Aquests elements republicans van ser retirats del monument per l’Ajuntament franquista el 1939, que el va transformar en un obelisc militar encapçalat per una estàtua a la victòria franquista, obra de Frederic Marès, retirada el 2011. L’escultura de Viladomat es va traslladar el 1990 a la plaça de Llucmajor, que el 2016 va canviar de nom per plaça de la República.

La Primavera Republicana dona continuïtat als actes que es van organitzar el 2016 per commemorar el 85è aniversari de la Segona República, reivindicar el passat democràtic de la ciutat i retre homenatge als valors republicans. Si la primera celebració va posar en valor la figura de Carles Pi i Sunyer, alcalde de la ciutat durant la Segona República i que ara dona nom al Saló de Plens de l’Ajuntament barceloní, l’any passat els espais de celebració van ser la plaça del Cinc d’Oros (antiga plaça de Joan Carles I, a la cruïlla del passeig de Gràcia amb l’avinguda Diagonal) i el parc de la Guineueta, molt pròxim a una altra plaça que ha canviat de nom, la de la República. Aquest any, els escenaris principals seran, de nou, la plaça de la República i el nou carrer de Pepe Rubianes (antic Almirall Cervera) a la Barceloneta.

Del 10 d’abril al 3 de maig, amb l’objectiu de celebrar els valors i les virtuts republicans, la seva història i memòria, se celebren diverses activitats en diferents espais de la ciutat.

11 d’abril: Vetllada Avenir Teatre anarquista, inspirada en les vetllades organitzades a diversos teatres del Paral·lel, en les quals es donaven a conèixer drames socials d’autors com Mirbeau, Ibsen o Felip Cortiella, i s’hi feien conferències i activitats per difondre els valors anarquistes entre els obrers barcelonins i membres de les elits culturals de l’època. La vetllada consistirà en una taula rodona de presentació del Teatre anarquista, de Felip Cortiella (Arola Editors / TNC), una lectura dramatitzada de La parella ideal, del mateix Cortiella —una de les primeres obres explícitament feministes del teatre català— i un concert líric de Griselda Ramon i el pianista Àlex Jordi amb peces de Wagner, Clavé i Morera. EL BORN CCM. 19.00 hores

12 d’abril: Inauguració de l’exposició “La revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia”. Francesc Ferrer i Guàrdia (Alella, 1859 – Barcelona, 1909) és el creador de l’Escola Moderna, un projecte pràctic de pedagogia llibertària (1901).  CASTELL DE MONTJUÏC.

14 d’abril: Ofrena floral als peus del monument a la República, anomenat Flama, i situat a la plaça del mateix nom. L’ofrena, organitzada per la Taula de Nou Barris per la República amb el suport del Districte de Nou Barris, anirà a càrrec de l’alcaldessa i les taules de memòria de cada districte i estarà acompanyada per una interpretació musical de la coral Càrmina. PLAÇA DE LA REPÚBLICA. 12.30 hores.

Aquest mateix dia també se celebra el concert de Pony Bravo i Rocío Márquez. CARPA DEL MERCAT DOMINICAL (CARRER URGELL, ENTRE TAMARIT I FLORIDABLANCA). 20.00 hores.

15 d’abril: Inauguració del carrer dedicat a Pepe Rubianes. L’Ajuntament canvia el nom del carrer de l’Almirall Cervera, a la Barceloneta, pel d’aquest actor i còmic nascut a Villagarcía de Arousa el 1947 i l’inaugura amb una festa popular amb actuacions musicals de Joan Manuel Serrat i Èric Vinaixa, parlaments i un record per a l’humorista, a més de la preceptiva descoberta de la placa. PLATJA DE LA BARCELONETA – CARRER DE L’ALMIRALL CERVERA. 11.00 hores.

17 d’abril: Arrencada del Cicle de Cinema Republicà amb la projecció de la pel·lícula El pianista de Mario Gas. TEATRE APOLO. 19.00 hores. Entrada lliure.

21 d’abril: Concert de Marina Rossell en el marc de l’exposició “Montserrat Roig, 1977. Memòria i utopia”. Concert espectacle amb les cançons de Marina Rossell i la participació de l’actriu Sílvia Bel, que interpretarà, acompanyada de dos ballarins, textos de Víctor Català, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig. EL BORN CCM. 19.00 hores.

3 de maig: Projecció del film Númax presenta de Joaquim Jordà. LA LLEIALTAT SANTSENCA. 19.00 hores. Entrada lliure. Activitat emmarcada en el Cicle de Cinema Republicà.

Altres actes: Inauguració de la senyalització d’història i memòria d’una dotzena d’indrets de la ciutat vinculats a persones, fets o llocs rellevants, així com pràctiques socials i culturals que expressen els valors democràtics, obrers o republicans.

L’edició de la Primavera Republicana d’enguany serà també l’ocasió per instal·lar faristols, plaques de senyalització i plaques de noms de carrer. Els faristols expliquen esdeveniments de la història de la ciutat i s’instal·laran al davant de l’edifici de l’antiga llibreria Cinc d’Oros (18 d’abril, 10.00 hores, avinguda Diagonal, 462), al costat del monument a Francesc Ferrer i Guàrdia, a Montjuïc (19 d’abril, 10.00 hores) i al recinte de l’antiga Presó de Dones de la Trinitat (20 d’abril, 10.00 hores, carrer del Pare Manjón, 2).

Pel que fa a les plaques de senyalització, senyalitzen fets o persones relacionades amb la Barcelona republicana o els seus valors i virtuts, com el sindicalista Àngel Pestaña (16 d’abril, 10.00 hores, rambla del Raval entre els carrers de Sant Martí i de Sant Bartomeu) i el president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys (17 d’abril, 10.00 hores, Gran Via de les Corts Catalanes, 633). Se substituirà, a més, la placa censurada al monument a les Brigades Internacionals per una de completa que restitueix el text original del comiat a aquestes brigades pronunciat per Dolores Ibárruri, La Pasionaria (túnel de la Rovira).

Pel que fa a les plaques de noms de carrer, se n’instal·larà una a Horta-Guinardó que donarà nom a la placeta de Dolors Palau i Roura, en homenatge a aquesta educadora i directora de l’escola municipal barcelonina (10 d’abril, 10.00 hores, placeta a la intersecció dels carrers del Doctor Cadevall i del Telègraf); una altra a Gràcia, que donarà nom al passatge d’Isabel Vicente, en record d’aquesta obrera i activista comunista nascuda a Almansa el 1917 (12 d’abril, 17.30 hores, situat a l’escola L’Univers, entre els carrers de Quevedo i de Bailén); i una tercera a les Corts, que donarà el nom d’Elisabeth Eidenbenz a l’antic carrer de la Maternitat, i en què actuarà la coral L’Espiga de les Corts (20 d’abril, 18.30 hores, carrer de la Maternitat cantonada amb travessera de les Corts). A l’Eixample es donarà el nom de Carme Aymerich al vial que comunica els carrers de Casanova i de Villarroel (21 d’abril, 11.00 hores, illa delimitada pels carrers de Mallorca, de Casanova, de Provença i de Villarroel), i el d’Assumpció Català al jardí d’interior d’illa delimitat pels carrers del Comte Borrell, de Londres, de Viladomat i de París (21 d’abril, 13.00 hores, entrada per Comte Borrell, 305); finalment, a la Barceloneta, el nom de l’actor i còmic Pepe Rubianes substituirà el de l’Almirall Cervera (15 d’abril, 11.00 hores, platja de la Barceloneta amb carrer de l’Almirall Cervera).

Comparteix aquest contingut