Episodis

Un episodi de contaminació ambiental és una circumstància en la qual els nivells de contaminants de l'aire superen els valors límit recomanats per la OMS i la UE i esdevenen nocius per la salut, afectant especialment als col·lectius més vulnerables: infants, embarassades, persones amb asma o problemes respiratoris i cardiovasculars i la gent gran.

Aquesta situació està causada per una coincidència de circumstàncies ambientals, com situacions climàtiques anticiclòniques caracteritzades per absència de vent i precipitacions. A Barcelona es pot produir fins a 3 vegades l'any especialment en relació a concentracions de partícules en suspensió PM10 i òxids de nitrògen NO2. Per reduir al màxim els efectes dels episodis puntuals de contaminació ambiental i treballar estructuralment en la reducció dels nivells de contaminació diaris, l’Ajuntament de Barcelona preveu un paquet d'actuacions seguint el que disposa la Mesura de Govern "Programa de mesures contra la contaminació atmosfèrica de Barcelona".

Els llindars dels dos principals elements contaminants (NO2 i PM10) en cada fase són:

CONTAMINANT SEGUIMENT ATENT AVÍS PREVENTIU EPISODIS
NO2 140 µg/m³ (horari) 160 µg/m³ (horari) 200 µg/m³ (horari)
PM10 - 50 µg/m³ (horari) 80 µg/m³ (diari) o més de 3 dies seguits 50 µg/m³ (diari)
Llindars que cal superar en més d’una estació de la XVPCA de la zona

Com sabem quan passa?

La Generalitat de Catalunya té la competència per declarar un episodi ambiental de contaminació en fase "Avís Preventiu" i "Episodi". L’Ajuntament de Barcelona es dota d'una fase prèvia d'activació de mesures de "Seguiment atent". Les actuacions de les diferents administracions competents se centren a:

  • Reduir la circulació dels vehicles més contaminants
  • Fomentar el transport públic i el traspàs en l'ús del vehicle privat cap al transport públic
  • Comunicar a la població els serveis públics activats a la seva disposició
  • Activar protocols amb grans indústries emissores

Podeu veure més informació al web de contaminació atmosfèrica del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Què cal fer quan s’anuncia un episodi?

Seguint unes senzilles recomanacions pots contribuir a reduir la contaminació i protegir la teva salut:

  • Mou-te a peu o en bici i aprofita els carrers amb menys trànsit
  • Opta pel transport públic en lloc del transport privat
  • Si no tens més opció que el vehicle privat, comparteix-lo o combina'l amb el transport públic
  • Si fas exercici a l'aire lliure fes-ho en les hores de menys intensitat de trànsit
  • A la llar i a l'oficina regula la climatització evitant escalfament o refrigeració excessiva i ventila en hores de menys trànsit al teu carrer
  • Arranca i frena suaument i ajusta bé la pressió dels pneumàtics, disminuiràs l'emissió de partícules contaminants

Restriccions a la circulació de vehicles més contaminants

A partir de l’1 de desembre de 2017 durant els episodis de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) decretats per la Generalitat de Catalunya es restringirà temporalment el trànsit als turismes i furgonetes més contaminants. En el cas de Barcelona la restricció afectarà l’espai delimitat per la Zona de baixes emissions de l'àmbit de les Rondes de Barcelona, corresponent als muncipis de Barcelona (excepte la Zona Franca-Industrial i el barri de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes) i L'Hospitalet de Llobregat i part de la resta de municipis limítrofs amb les Rondes (Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Adrià del Besós). En el cas de la conurbació de Barcelona (Zona de Baixes Emissions Àmbit40), la restricció afectarà a la circulació per les vies de titularitat del Servei Català de Trànsit dins l’àrea formada per 40 municipis.

Les restriccions de circulació als vehicles més contaminants estaran vigents de 7.00 h a 20.00 h  de dilluns a dijous (i divendres pendents de concretar), de l'endemà de la declaració de l'episodi fins al mateix dia que es declari el final d'episodi.

En cas d'episodi de contaminació es preveu activar la taxa per a l'estacionament regulat de vehicles a la via pública, amb un increment de la tarifa de l'Àrea Blava i l'Àrea Verda (per a no residents) de 2 euros / hora, excepte en els vehicles amb distintiu ambiental de la DGT ECO (etiqueta verda/blava) i Zero emissions (etiqueta blava).

Les restriccions seran permanents a partir del 2019, del 2020 i del 2025, segons aquest calendari:

A partir de l’1 de desembre de 2017:

En cas d’episodi de contaminació, les furgonetes anteriors a Euro 1 (matriculades abans de 1994) i els turismes Euro 1 i anteriors (matriculats abans de 1997) no podran circular dins la Zona de Baixes Emissions de l’Àmbit40.

Dins la Zona de baixes emissions de l'àmbit de les Rondes de Barcelona la mesura afectarà els turismes sense etiqueta de la DGT (vehicles de gasolina anteriors al 2000 i dièsels d’abans del 2006) i a les furgonetes anteriors a Euro 1 (matriculades abans de l'1 d'octubre de 1994). Queden exempts de manera permanent els vehicles de persones amb mobilitat reduïda, els serveis d'emergències (policia, bombers, ambulàncies) i els serveis essencials (mèdic, funerari). Queden exempts durant el 2017 les motos, els camions, els autocars, els autobusos i les furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3.

A partir de l’1 de gener de 2019:

Les furgonetes anteriors a Euro 1 (matriculades abans de 1994) i els turismes Euro 1 i anteriors (matriculats abans de 1997) no podran circular els dies entre setmana a tota la zona de l’Àmbit 40.

A partir de l’1 de gener de 2020:

Prohibició permanent de circulació dins la Zona de baixes emissions de l'àmbit Rondes de Barcelona dels vehicles sense etiqueta de la DGT (gasolina anteriors al 2000 i dièsels d’abans del 2006). Per a dies feiners de 7 del matí a 8 de la tarda.

A partir de l’1 de gener de 2025:

Prohibició permanent de circulació en els municipis que integren l'Àrea Metropolitana dels vehicles sense etiqueta de la DGT (de gasolina anteriors al 2000 i dièsels d’abans del 2006).

Zona de Baixes Emissions de l’Àmbit 40

L’Àmbit 40 és una delimitació territorial que inclou 40 municipis de la conurbació de Barcelona declarats Zones de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. La finalitat prioritària és protegir la salut dels seus 4,3 milions d’habitants, així com el medi ambient, mitjançant l’adopció de mesures conjuntes que s’aplicaran a tota l’àrea. Paral·lelament, els municipis de l’Àmbit 40 podran establir altres mesures particulars amb el mateix objectiu de millora de la qualitat de l’aire.

Els municipis que integren l’Àmbit 40 són els següents: Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, la Llagosta, Martorell, Martorelles, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montmeló, Montornès del Vallès, Pallejà, el Papiol, Parets del Vallès, el Prat de Llobregat, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fost de Campsentelles, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Quirze del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa i Viladecans.

Zona de Baixes Emissions de l'àmbit de les Rondes de Barcelona

La Zona de Baixes Emissions de l'àmbit de les Rondes de Barcelona correspon als municipis de Barcelona (exceptuant la Zona Franca-Industrial i el barri de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes), L'Hospitalet de Llobregat i parts dels municipis limítrofs amb les Rondes: Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià del Besós. L’objectiu és establir-hi progressivament mesures específiques per protegir de la contaminació de l'aire derivat de la circulació dels vehicles a les persones que hi viuen o hi treballen i el medi.

 

Els distintius ambientals de la DGT

El sistema de classificació del parc de vehicles de la DGT té com a objectiu discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient i ser un instrument eficaç en les polítiques municipals, tant de restricció de trànsit en episodis d'alta contaminació, com de promoció de noves tecnologies a través de beneficis fiscals o relatius a la mobilitat i el medi ambient. Els titulars de vehicles les han de rebre directament al seu domicili. S’estableixen cinc categories de vehicles, segons el seu potencial contaminant:

Sense etiqueta

Els vehicles que no compleixen uns requisits ambientals considerats mínims no rebran cap etiqueta de la DGT. Són els vehicles de gasolina matriculats abans de gener de l’any 2000 i els dièsels d’abans de gener de 2006. Són els vehicles més afectats per les mesures de restricció o prohibició en la mobilitat.

B (etiqueta groga)

Turismes i comercials lleugers, classificats en el Registre de Vehicles com a gasolina amb nivell d'emissions Euro 3/III o diésel Euro 4/IV o Euro 5/V.  Vehicles de més de 8 places i de transport de mercaderies classificats en el Registre de Vehicles com a Euro 4/IV o Euro 5/V indistintament del tipus de combustible.

C (etiqueta verda)

Turismes i comercials lleugers, classificats en el Registre de Vehicles com a gasolina amb nivell d'emissions Euro 4/IV, 5/V o 6/VI o diésel Euro 6/VI. Vehicles de més de 8 places i transport de mercaderies, classificats en el Registre de Vehicles amb nivell d'emissions Euro 6/VI indistintament del tipus de combustible.

ECO (etiqueta verda i blava)

Turismes i comercials lleugers classificats en el Registre de Vehicles com a vehicles híbrids endollables amb autonomia <40km, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural, vehicles propulsats per gas natural comprimit (GNC) o gas liquat del petroli (GLP). En tot cas, a més a més hauran de complir els paràmetres: Vehicle gasolina amb nivell d'emissions Euro 4/IV, Euro 5/V o Euro 6/VI o vehicle dièsel amb nivell d'emissions Euro 6/VI.

Vehicles de més de 8 places i transport de mercaderies classificats en el Registre de Vehicles com a híbrids endollables amb autonomia <40km, vehicles híbrids no endollables (HEV), propulsats per gas natural comprimit (GNC), gas natural liquat (GNL) o gas liquat del petroli (GLP). En tot cas, a més a més hauran de complir que el nivell d'emissions del vehicle sigui Euro 6/VI indistintament del tipus de combustible.

Zero emissions (etiqueta blava)

Vehicles classificats en el Registre de Vehicles com a vehicles elèctrics de bateria (BEV), vehicles elèctrics d'autonomia extesa (REEV), vehicle elèctric híbrid endollable (PHEV) amb una autonomia mínima de 40 quilòmetres o vehicle de pila de combustible.