Comitè de Ciutats per l’Alta Velocitat i la Interconnexió Ferroviària del Corredor Mediterrani

Departament: Direcció de Serveis de Relacions Internacionals / Barcelona Regional

Persona de contacte: Marta Puchal / Cristina Giménez 

Definició

Aliança de ciutats i àrees metropolitanes en la reivindicació de la construcció de línies ferroviàries al corredor mediterrani i el desplegament dels serveis transfronterers de viatgers en alta velocitat i de mercaderies.

Objectius

L’objectiu d’aquesta xarxa va més enllà de treballar per aconseguir connexions d’alta velocitat, però en el seu moment es va incorporar aquest nom al grup de ciutats perquè aquest va ser el revulsiu per a la seva creació. En canvi, el full de ruta desplegat conjuntament per les dotze ciutats en relació amb el projecte ferroviari és més ampli; cal una millora global del corredor ferroviari en el seu conjunt: alta velocitat, però també trens regionals, de rodalia i de mercaderies. Per això, des de l’any 2012 es va ampliar el nom d’aquest lobby amb la interconnexió ferroviària del corredor mediterrani.

Participació de Barcelona

El grup de ciutats per l’alta velocitat va ser una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i es va formalitzar a la Cimera d’Alcaldes que va tenir lloc a Barcelona el 16 d’octubre de 2008. L’alcalde de Barcelona va liderar la constitució d’aquest grup d’interès per pressionar les autoritats competents per accelerar el projecte de connexió ferroviària d’alta velocitat entre Catalunya i França, i vigilar-ne el desenvolupament correcte. Aquest grup d’interès actualment està format per dotze ciutats de Catalunya i del sud de França: Barcelona, Besiers, Carcassona, Figueres, Girona, Lleida, Montpeller, Narbona, Nimes, Perpinyà, Reus, Tarragona i Tolosa de Llenguadoc.

Fins ara, han tingut lloc nou cimeres d’alcaldes, que han aprovat les declaracions corresponents:

Primera, Barcelona, 16 d’octubre de 2008

Segona, Montpeller, 5 de març de 2009

Tercera, Narbona, 29 d’octubre de 2009

Quarta, Perpinyà, 30 de setembre de 2010

Cinquena, Figueres, 20 de gener de 2012

Sisena, Besiers, 19 d’abril de 2013

Setena, Girona, durant el primer semestre del 2014

Vuitena, Montpellier, 13 d'octubre de 2015

Novena, Tarragona, 12 de gener de 2017