Gaza

Dades de la ciutat

  • País: Palestina
  • Població: 515.556 habitants (any 2012)
  • Superfície: 45 km2

Informació

L’agermanament amb Gaza es va formalitzar el dia 24 de setembre de 1998 amb la signatura de l’acord d’amistat i col·laboració entre Barcelona, Gaza i Tel Aviv - Jaffo, representades pels seus alcaldes respectius.

Aquest acord d’agermanament té el seu origen en la Conferència de Ciutats de la Mediterrània, celebrada l’any 1995, i pretén afavorir els objectius marcats en la Declaració de Barcelona, signada el mateix any pels ministres d’Exteriors dels països membres de la UE i dels països de la Mediterrània.

En el protocol signat les tres ciutats van expressar el seu suport als acords de pau d’Oslo i van acordar intercanviar experiències i coneixements sobre gestió municipal, desenvolupar iniciatives conjuntes de caràcter cultural, fomentar la col·laboració entre les societats de totes tres ciutats, i impulsar projectes de cooperació que contribueixin al desenvolupament i la millora de les condicions de vida dels ciutadans de Gaza.

 Les dificultats del procés de pau al Pròxim Orient, i en concret del conflicte palestinoisraelià, han fet que les accions concertades entre les tres ciutats hagin estat poc significatives. No obstant això, Barcelona continua mantenint relacions bilaterals tant amb Gaza com amb Tel Aviv - Jaffo.

Pel que fa a Gaza, en el marc de l’agermanament Barcelona hi manté relacions constants, que s’han traduït en la realització de diversos projectes de cooperació i assistència tècnica, així com en la constitució d’una xarxa de ciutats europees agermanades amb Gaza i de la comissió ciutadana Barcelona per Palestina.

Projectes 

Entre els projectes realitzats o en curs destaquen els següents:

  • Construcció del Barcelona Peace Park, al barri de Tal al Hawa
  • Projecte d’assistència tècnica en matèria de salut mental
  • Projecte de suport en medicina oftalmològica als hospitals de la franja de Gaza
  • Construcció d’infraestructures i urbanització del barri d’Al-Nasser

La Direcció de Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona assegura les relacions amb la municipalitat de Gaza i amb totes les entitats ciutadanes que treballen a Gaza i Palestina.

Galeria fotogràfica
Enllaços relacionats: