Barcelona acull temporalment Carlos Juárez, periodista mexicà amenaçat

dv., 27/04/2018 - 13:13

Redacció

Carlos Juárez és el segon periodista acollit temporalment a Barcelona per Taula per Mèxic amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona

Carlos Juárez és el segon periodista acollit temporalment a Barcelona per Taula per Mèxic amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona

En el marc d’un programa pilot d’acollida temporal de persones defensores de drets humans, Carlos Juárez va arribar el mes passat a Barcelona i hi romandrà per un període de tres mesos. Durant aquest temps rebrà un acompanyament integral  (allotjament, suport psicosocial i sanitari) que el permetrà d’una banda un període de respir en la tensa situació que viu, i de l’altra, capacitar-se per seguir exercint la seva tasca i també visibilitzar-la i internacionalitzar-la.

Carlos Juárez, reporter i escriptor mexicà, nascut a l’estat de Tampico l’any 1985,  està amenaçat arran de la seva tasca d’investigació i denúncia de vulneració drets humans a Mèxic. Ha estat testimoni i cronista de la Guerra contra el narcotràfic al nord-est de Mèxic. És coautor del llibre Romper el silencio, 22 gritos contra la censura. El seu text Vivir con el narco va ser seleccionat per a obrir l’antologia de nous cronistes de la revista de literatura Punto de Partida, de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). Actualment treballa en un mitjà de Tamaulipas, investigant temes de seguretat, drets humans i medi ambient i és corresponsal d’Aristegui Noticias. Ha publicat cròniques i reportatges sobre víctimes i victimaris del conflicte. Des de fa 3 anys investiga i acompanya les famílies que busquen els seus familiars desapareguts al territori de Tamaulipas. Recentment ha publicat el text Defender el hogar en tierra zeta, que narra els impactes del fracking a Tamaulipas i l’espoli de les comunitats per part de l’empresa Iberoamericana d’Hidrocarburos (IHSA) de Florentino Pérez. Article inclòs a l’especial Resistencias, coordinat per l’organització Periodistas de a Pie y amb el suport de la Fundació Ford.

Reporters sense Fronteres (RSF) assenyala que dels 65 periodistes que han estat assassinats al món l’any 2017, 12 casos es registren a Mèxic, la mateixa xifra que a Síria, la qual cosa el converteix en el país que no està en guerra més perillós per als que exerceixen aquesta professió.

Taula per Mèxic és una entitat jurídica sense afany de lucre, amb seu a la ciutat de Barcelona, que treballa per la defensa dels Drets Humans i la pau a Mèxic des de Catalunya. L’entitat va néixer el 2016, amb l’acompanyament de l’Ajuntament de Barcelona, com a resposta a la crisi humanitària que es viu a Mèxic degut a l’alt nivell de violència i d’impunitat.