Barcelona demana a les institucions europees i estatals més competències contra l'especulació immobiliària

dc., 06/02/2019 - 10:08

Janet Sanz al Parlament Europeu

Jorge Luis Fuentealba Diez

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz va participar el 5 de febrer en una jornada sobre els efectes que té en les ciutats l’evasió d’impostos i el blanqueig de capital celebrada a la seu del Parlament Europeu.

 

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va participar el 5 de febrer en una jornada sobre els efectes que tenen a les ciutats l’evasió d’impostos i el blanqueig de capital celebrada a la seu del Parlament Europeu, a Brussel·les. La sessió, organitzada per TAX3, la Comissió sobre Delictes Financers, Evasió i Elusió d’Impostos d’aquest parlament, va comptar amb representants de Berlín i Amsterdam i experts en aquest àmbit.

Janet Sanz va reclamar a les institucions europees i estatals que les ciutats tinguin més competències i recursos per poder fer front als efectes negatius que provoca a nivell local l’activitat dels grans poders financers, els grups d’inversió i els fons voltor. “Avui està en risc un element fonamental com és el dret a l’habitatge perquè una ciutat funcioni i tingui garantida la vida. Cal desenvolupar polítiques efectives per fer possible aquest dret a la ciutat”, va dir.

També va remarcar que els fluxos de capital financer a escala global estan tenint cada cop més conseqüències devastadores també en les ciutats, i que els Estats estan facilitant el seu aterratge a través d’elements com ara les Golden Visa, que tenen un gran impacte en les rendes del lloguer i l’accés a l’habitatge. En canvi, les ciutats no disposen de prou recursos, competències ni informació per pal·liar aquests efectes ni disposar de mecanismes efectius pel control del frau fiscal i el blanqueig. “Necessitem més instruments, registres públics transparents per conèixer què està passant, qui està comprant i venent a la ciutat i amb quins objectius finals”, va expressar.

D’altra banda, cal recordar que el juliol de 2018 l’alcaldessa Ada Colau va presentar a la seu de l’ONU a Nova York la declaració “Ciutats per un habitatge adequat, que aleshores ja havien signat ciutats com Amsterdam, Berlín, Durban, Lisboa, Londres, Ciutat de Mèxic, Montreal, Montevideo, Nova York, París o Seül.

Més informació: nota del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona