Barcelona lliura al matemàtic László Lovász el primer Premi Europeu de Ciència Hipàtia

dc., 06/02/2019 - 12:27

Lliurament del Premi Europeu de Ciència Hipàtia

Jorge Luis Fuentealba Diez

L’alcaldessa Ada Colau va entregar al doctor László Lovász la primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia, iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Academia Europaea.

 

El 5 de febrer, l’alcaldessa Ada Colau va lliurar al doctor László Lovász la primera edició del Premi Europeu de Ciència Hipàtia, en la categoria de Ciència i Tecnologia. El premi, que compta amb una dotació econòmica de 30.000 euros i es lliurarà cada any alternant les seves tres categories (ciència i tecnologia; ciències de la vida i de la salut; humanitats i ciències socials), és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’Academia Europaea. S’emmarca en el Pla Barcelona Ciència, que té com a principal objectiu contribuir a la visibilitat de la ciència  i promoure, reforçar i maximitzar a nivell europeu el valor de la recerca de l’excel·lència i del seu impacte sobre la societat.

El Comitè Avaluador del Premi va acordar atorgar el guardó al Dr. Lovász en reconeixement de la seva trajectòria dedicada a la investigació internacional de més alt nivell i al retorn generat en la societat hongaresa i el mon, posant les matemàtiques com una disciplina científica al servei de la societat. El Dr. Lovász és matemàtic i president de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria, i la seva trajectòria destaca en els camps de la matemàtica, l’optimització de la combinatòria, els algoritmes, la complexitat, la teoria dels grafs i els camins aleatoris.

En l’acte, el Dr. Lovász va pronunciar la conferència “Graph Theory – from puzzles to a new parad”, i hi van intervenir el primer tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello; el president de l’Acadèmia Europaea, doctor Sierd Cloetingh, i la doctora Eva Kondorosi, de l’Acadèmia de Ciències d’Hongria, que ha fet la glossa del guardonat.

L’alcaldessa Ada Colau va recordar que Barcelona és una ciutat “que estima la ciència, i que vol posicionar-se al món com una ciutat referent en ciència, tecnologia i innovació”. Colau va fer referència a les iniciatives que ha impulsat recentment l’Ajuntament de Barcelona, com la Biennal Ciutat i Ciència o el Premi Hipàtia, emmarcat en el Pla Barcelona Ciència, “un projecte estratègic”. També va destacar que “volem fer de la ciència una eina per refermar els valors de la democràcia i millorar la vida de les persones, perquè la ciència és el nostre instrument per fer front els reptes globals que tenim plantejats. Invertir en ciència no és només invertir en un futur millor, és fer possible que hi hagi un futur.”

Informació i imatge: nota del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona