L’alcaldessa de Barcelona visita el municipi de Riace per compartir polítiques de migració

dl., 06/08/2018 - 12:14

Arribada a Barcelona del vaixell d'Open Arms amb 60 immigrants (juliol de 2018).

Jorge Luis Fuentealba Diez

L’alcalde de Nàpols i l’alcaldessa de Barcelona van visitar el petit municipi italià de Riace i l'han situat com a exemple de bona política en l’acollida de refugiats.

Els dies 4 i 5 d’agost l’alcalde de Nàpols, Luigi de Magistris, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van visitar el petit municipi italià de Riace i el van situar com a exemple de bona política en l’acollida de refugiats. La visita va servir per expressar el reconeixement a la tasca que està desenvolupant Riace, que suposa un exemple àmpliament reconegut d’acollida, integració i lluita contra la xenofòbia. Els alcaldes van aprofitar la trobada per parlar de les estratègies futures a seguir en casos de denegació d’entrada de vaixells amb persones migrades i refugiades que han de ser rescatades al mar.

Riace és una petita població de la regió de Calàbria que l’any 1998 tenia únicament 400 habitants i patia un progressiu procés de despoblament. L’any 1999 el municipi es va acollir al Programa Nacional d’Asil, un sistema d’ajuts públics per a l’acollida de sol·licitants d’asil, i va començar un progressiu procés de repoblació que ha permès no només mantenir el municipi que tendia a la desaparició, sinó també conservar el funcionament de la guarderia, l’escola i el centre d’atenció primària, a més de dinamitzar la seva economia. Actualment el poble té una població de 1.800 habitants, dels quals 400 són persones immigrants, majoritàriament d’Etiòpia, Eritrea, Nigèria, Síria, Palestina, Kurdistan, Mali, Congo, Ghana i Somàlia. Els refugiats acollits han ajudat a evitar la despoblació o la desaparició del municipi, i l’experiència del poble de Riace ha estat reconeguda a nivell europeu per les polítiques desenvolupades per un petit govern local.

En paral·lel, l’alcaldessa de Barcelona i els alcaldes de Nàpols i Palerm també van participar en la presentació del llibre “Utopia de la Normalitat”, de l’autora italiana Tiziana Barillà. Ada Colau és l’autora del pròleg del llibre. L’acte també va comptar amb la participació de Ricardo Gatti, comandant del vaixell Proactiva Open Arms, i Mario Oliverio, president de la regió de Calàbria.

Text i imatge: Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona.