Manuela Carmena i Ada Colau inauguren a Madrid el II Fòrum sobre les Violències Urbanes i Educació per a la Convivència i la Pau

dt., 06/11/2018 - 13:26

Inauguració a Madrid del Fòrum sobre Violències Urbanes.

Jorge Luis Fuentealba Diez

El dilluns 5 de novembre les alcaldesses de Madrid i Barcelona, Manuela Carmena i Ada Colau, van inaugurar el II Fòrum sobre les Violències Urbanes i Educació per a la Convivència i la Pau.

 

El dilluns 5 de novembre les alcaldesses de Madrid i Barcelona, Manuela Carmena i Ada Colau, van inaugurar el II Fòrum sobre les Violències Urbanes i Educació per a la Convivència i la Pau, que finalitzarà el 8 d’octubre. L’acte també va comptar amb la participació de Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior; Wided Bouchamaoui, premi Nobel de la Pau 2015; Gabriela Firea, alcaldessa de Bucarest; Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de de Paz i exdirector de la UNESCO; Carlos Martínez, alcalde de Sòria en representació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, i Parks Tau, president de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), principal xarxa mundial de ciutats, de la qual l’alcaldessa Colau és copresidenta.

L’alcaldessa Ada Colau va destacar que “totes les ciutats estan travessades per diferents cares de les violències, unes més normalitzades, altres menys”. Aquí rau, va dir, un dels grans reptes de les administracions municipals: “Lluitar per fer no només a nivell normatiu, sinó a través de petits gestos que mai s’aconsegueixi normalitzar cap violència”. Ho va dir en al·lusió específica a les violències masclistes perquè “venim d’una societat patriarcal i aquesta violència és de les més normalitzades”.

D’altra banda, l’alcaldessa Manuela Carmena va renovar el compromís de Madrid com a ciutat de pau, explicant per què la capital espanyola assumeix el protagonisme en aquesta vocació: “No és només per la necessitat que les ciutats hem d’aprofundir en les arrels de les violències per eradicar-les, sinó també perquè a Madrid hi ha l’essència del que ha de ser la lluita contra aquesta violència: l’abraçada, l’empatia, la compassió, la solidaritat “.

El Fòrum és una iniciativa de l’Ajuntament de Madrid, en col·laboració amb altres organitzacions i entitats, que busca ser un espai de trobada entre líders locals, xarxes internacionals, el món acadèmic, organitzacions no governamentals i societat civil, destinat a obrir un procés conjunt de debat, reflexió i construcció de solucions conjuntes per fomentar entorns urbans capaços d’eliminar les expressions de violència.

Consell Mundial i Bureau Executiu de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU)
En el marc del Fòrum sobre les Violències Urbanes, va tenir lloc a Madrid el Consell Mundial de CGLU de 2018, també entre els dies 5 i 8 de novembre. Dins d’aquesta trobada, el dia 6 es va celebrar la sessió de treball del Bureau Executiu de la xarxa, que va presidir Parks Tau, president de CGLU, juntament amb la copresidenta i els copresidents, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Mauricio Rodes, alcalde de Quito, i Roland Ries, alcalde d’Estrasburg, així com Carlos Martínez, alcalde de Sòria i vicepresident de CGLU per Europa, i Berry Vrbanovic, alcalde de Kitchener i tresorer de CGLU.

Els membres del Bureau Executiu van debatre diversos temes, com l’Agenda de les Ciutats Intermèdies i la dimensió local del Pacte Mundial sobre les Migracions. També van destacar la necessitat de desenvolupar una Agenda de Pau basada en la diplomàcia local i van analitzar l’Estratègia de CGLU sobre la localització del finançament municipal per a una urbanització sostenible. El Buró també va animar els membres a unir-se a la Declaració “Ciutats per un habitatge adequat” i va definir els següents passos per a la crida a l’acció.

Amb informació de nota de l’Ajuntament de Madrid i nota de CGLU
Imatges: Ajuntament de Madrid i Ajuntament de Barcelona