París i Barcelona defensen la regulació del mercat immobiliari

dj., 12/07/2018 - 10:02

Alcaldesses Ada Colau i Anne Hidalgo a París

Jorge Luis Fuentealba Diez

Les alcaldesses Ada Colau i Anne Hidalgo defensen la importància que les ciutats tinguin competències per poder regular el mercat immobiliari.

Les alcaldesses de Barcelona i París, Ada Colau i Anne Hidalgo, van defensar l’11 de juliol a París la importància que les ciutats tinguin competències per poder regular el mercat immobiliari i disposar de més recursos per reforçar el parc d’habitatge públic. París, de fet, ja disposa des de l’any 2015 d’un marc regulador propi per limitar els increments abusius del preu del lloguer, tot i que en aquests moments està suspès temporalment i es tornarà a posar en marxa aquest any tant a la capital com també a totes les conurbacions que ho demanin. Una altra mesura de regulació vigent a París des de l’any 2006 és l’obligació que els promotors reservin una part de les promocions privades a habitatge protegit, entre el 25 i el 30%, per sota del preu de mercat. Barcelona ha impulsat ara aquesta iniciativa, que ja està aprovada inicialment i que ha comptat amb l’impuls de diverses entitats socials i veïnals.

Les dues alcaldesses han defensat la urgència d’avançar en aquestes polítiques de regulació del mercat immobiliari amb l’objectiu de garantir als promotors privats que es coresponsabilitzin amb la necessitat d’augmentar la proporció d’habitatge assequible a tots els barris de la ciutat i evitar l’expulsió de veïns i veïnes dels barris centrals. Anne Hidalgo ha expressat el seu suport a la iniciativa que ara està desenvolupant l’Ajuntament de Barcelona i ha recordat que quan es va posar en marxa a la capital francesa ja fa anys també es van despertar molts recels però que ara tothom la de defensa com a una iniciativa positiva. L’alcaldessa de Barcelona també ha reiterat que és urgent i necessari que el Govern espanyol impulsi una reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) amb l’objectiu de poder regular els increments abusius del preu del lloguer i ampliar la durada dels contractes, com a mínim fins a 5 anys.

Declaració a Nacions Unides

Evitar l’expulsió de veïns dels centres de les grans ciutats és un dels objectius que persegueix la Declaració “Cities for adequate housing” que promouen ciutats com Barcelona i que el dilluns 16 de juliol l’alcaldessa Ada Colau portarà fins a les Nacions Unides, en el marc d’una cimera mundial de ciutats davant representants de tots els Estats membres. Anne Hidalgo ha segellat el seu suport a la Declaració, que el 3 de juliol va rebre també el vistiplau de l’alcalde de Londres, Sadiq Khan. La Declaració demana més recursos i competències per a les grans ciutats, amb l’objectiu de poder fer front a la gentrificació i l’especulació, i alhora aposta per una coordinació de les grans ciutats del món davant d’un fenomen global.

Fab City Summit 2018

A París, Ada Colau va participar també en l’obertura de la Fab City Summit 2018 conjuntament amb l’alcaldessa Anne Hidalgo i el comissari europeu d’Investigació, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, i va signar el manifest Fab City. Barcelona forma part de la xarxa Fab City des del seu inici, l’any 2014. De fet, n’és la impulsora, atès que la primera trobada de xarxes FabLab es va realitzar a Barcelona. Des d’aleshores la ciutat ha fet una clara aposta per promoure accions que aposten per la innovació social i la sostenibilitat i que s’alineen amb els objectius de la Mesura de Govern Pla Barcelona Ciutat Digital, impulsat des del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital.

Text i imatge: Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona.
Més informació i vídeo: Info Barcelona, nota del Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona.