Presentació de l’ informe sobre les violacions dels drets humans al territori kurd de Turquia

dj., 12/07/2018 - 12:39

Redacció

Donem a conèixer la situació de privació de les llibertats i dels drets de la població kurda a Turquia a través de diferents testimonis.

Donem a conèixer la situació de privació de les llibertats i dels drets de la població kurda a Turquia a través de diferents testimonis.

 

 

Aquest informe ha estat elaborat per  la investigadora del CIEMEN, Özgür Güneş, per encàrrec de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, amb dos objectius. Primer el d’esbrinar com han afectat a l’exercici dels drets de la ciutadania les operacions de l’Estat turc per abolir els càrrecs electes dels municipis del territori kurd i mantenir-los empresonats preventivament. El segon objectiu és l’aixecament de recomanacions per orientar la cooperació impulsada per l’Ajuntament.

Arran de l’intent de cop d’estat fallit del 15 de juliol de 2016 a Turquia i sota l’estat d’emergència declarat pel Consell de Ministres, el setembre de l’any 2016 l’Estat turc va iniciar una operació de destitució dels governs municipals electes del Partit de les Regions Demòcrates (BDP) al territori kurd de Turquia. Durant l’operació, 94 d’aquests governs van ser cessats i 89 coalcaldes van ser detinguts i, posteriorment, acusats de complicitat amb organitzacions terroristes i de malgastar diners públics donant suport econòmic al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). En substitució dels governs electes destituïts, el govern central va assignar unes tuteles judicials que es mantindran fins a les properes eleccions municipals, previstes per al març de l’any 2019.

Aquest context de destitucions dels governs electes es va articular conjuntament amb la clausura dels mitjans de comunicació kurds, de les organitzacions de la societat civil kurda i el cessament de milers de funcionaris que treballaven al territori kurd. Com a conseqüència de tot això, la vida de gairebé sis milions de ciutadans de Turquia, la majoria kurds, es va veure plenament afectada.

Acte de presentació d’aquest informe:

Dijous 12 de juliol a les 18:30h

C.Avinyó, 15 pl.bx. (08002-Barcelona)