Esteu aquí

Primers treballs per ubicar el mercat provisional de Sant Andreu

dj., 29/06/2017 - 11:09

Les obres se centraran aquests dies en instal·lar els accessos a llum i aigua que seran utilitzats pels comerciants.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats, ha iniciat ja els treballs per a la construcció del mercat provisional de Sant Andreu, que estarà situat al carrer Sant Adrià, entre els carrers Segre i d’Otger, a uns 200 metres de l’actual mercat. La construcció de la carpa va ser adjudicada el passat mes d’abril a la constructora REHAC, S.A. i tindrà un cost de 2.033.315,77 euros.

El mercat provisional donarà cabuda a l’activitat comercial de l’actual Mercat de Sant Andreu, mentre durin les obres de construcció del nou mercat, que serà d’uns 4 mesos.

El mercat provisional tindrà una superfície d’ocupació en planta d’uns 1.230 m2 aproximadament. La construcció bàsica  de la carpa estarà formada per una carpa tèxtil industrialitzada i reutilitzable que constarà de dos mòduls. Un primer mòdul de 15,00 m d’amplada, 63 metres de longitud, i una alçada màxima de 6,75 metres, allotjarà 18 establiments alimentaris i serveis. El segon mòdul de 10,00 d’amplada, 17,00 m de longitud i alçada màxima del mòdul de 5,70 m acollirà  7 parades especials no alimentàries.

L’accés principal al mercat estarà en la confluència dels carrers de Sant Adrià i d’Otger, de forma que sigui ben visible i més pròxim a la zona comercial del barri. Hi haurà una segona entrada a la façana lateral, just enfront de la biblioteca Ignasi Iglesias- Can Fabra.

El projecte d’aquesta instal·lació preveu serveis i subministres soterrats que es veuen afectats i que ja s’estan desviant, així com el mobiliari urbà i l’arbrat, que serà traslladat i replantat. Un cop el mercat definitiu estigui ja en funcionament, el provisional serà desmuntat i es restituirà l’espai urbà per deixar-lo tal i com estava inicialment.

El mercat romandrà aproximadament uns 2 anys al carrer Sant Adrià, fins que la remodelació del mercat actual s’hagi dut a terme.

Afectacions al Trànsit

La construcció provocarà afectacions al trànsit que duraran fins que acabin les obres de remodelació de l’antic mercat. Així, el carrer de Sant Adrià quedarà tallat al trànsit des del carrer del Segre fins al carrer Gran de Sant Andreu. Per aquest motiu la circulació es veurà afectada de la manera següent:

 • L’accés al carrer Gran de Sant Andreu, des del carrer del Segre-pg. Torres i Bages, es farà pel carrer de Joan Torras, al qual es podrà accedir des del pg. Torres i Bages.
 • Els veïns del carrer d’Otger podran accedir-hi pel tram del carrer de Sant Adrià amb Gran de Sant Andreu, ja que quedarà habilitat com un tram de doble sentit (actualment sentit únic), donant accés a veïns i serveis.
 • Les parades de la línia d’autobús 126, al carrer de Sant Adrià-Segre i les dues parades del carrer Gran de Sant Andreu, situades entre els carrers de Sant Adrià i Onze de Setembre, es traslladaran als carrers del Segre i Virgili en el tram corresponent entre els carrers Sant Adrià i Onze de Setembre.

Aquestes afectacions s’han comunicat als veïns del barri mitjançant un cartell informatiu.

El nou mercat de Sant Andreu

El projecte està sent redactat en aquesta ocasió per l’equip tècnic i d’arquitectura de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i s’ha tingut especial consideració per la ubicació del mercat en la singular plaça porticada del Mercadal, al cor de l’històric barri, on inicialment es cobreix el mercat a l’aire lliure amb una primera coberta l’any 1906, que s’amplia amb una altre de perimetral més baixa el 1914.

La remodelació suposarà una inversió de 9,5 milions d’euros, incloent el mercat provisional i els els dos espais que composen el mercat de Sant Andreu, l’edifici central on es concentra l’oferta de producte fresc, ubicat al mig de la plaça, i l’anomenat Local de Vendes on estan els establiments no alimentaris, formant part d’un dels edificis que envolten la plaça Mercadal i que connecta aquesta amb el carrer Ruben Darío.

El  volum de l’edifici es veurà rebaixat, de forma que l’impacte visual, tant a peu de carrer com a nivell dels edificis del voltant, serà més amable, alhora que gran part del perímetre del mercat serà de vidre, el que el dotarà d’una gran transparència visual. El projecte també contemplarà la urbanització limítrof amb el mercat. La previsió és que les actuacions tinguin una durada d’uns 18 mesos.

L’edifici del mercat estarà format per 2 plantes: planta baixa i soterrani i, un cop acabades les actuacions de remodelació, comptarà amb la següent distribució:

 • Planta baixa (1.240 m2): comptarà amb l’espai de venda de producte fresc (18 comerços) i un espai destinat a resturació d’aproximadament 140m2, a més d’un habitacle per a la brossa i un punt de informació.
 • Planta soterrani -1 (1.218 m2): espais de logística del mercat, destinat a magatzems i càmeres frigorífiques, un altre habitacle de brossa connectat amb el de planta baixa i lacions.

El Local de Vendes, que com dit es troba en un edifici perimetral, tindrà la següent distribució:

 • Planta baixa (370m2): comptarà amb l’espai per ubicar els 5 comerços no alimentaris.
 • Plantes 1 i 2 (140+140 m2): Destinats a oficines i sala d’actes.

Les principals actuacions a executar són:

 • Enderroc de l’actual edifici, tot mantenir només l’encavalcament original estructural, i construcció del nou edifici amb façana perimetral vidriada.
 • Construcció de planta soterrada destinada a zona logística, de brossa i instal·lacions.
 • Millora de l’accessibilitat i visibilitat del mercat
 • Rehabilitació del Local de Vendes no alimentari i condicionament de plantes d’administració i sala d’actes.
 • Adaptació a les normatives vigents.