Esteu aquí

Joan Mora i Soler: la trajectòria de l'escultor andreuenc més reconegut arreu del món

dimarts, maig 16, 2017 - 18:06

El Districte ha elaborat un documental per homenatjar la figura de l'artista, que suma més de 50 anys d'èxits, reconeixement arreu del món i, sobretot, intens treball.

L’escultor Joan Mora i Soler (Sant Andreu de Palomar, 1944) és un artista discret. De poques paraules, es podria dir. Però això no el converteix en una personalitat distant o de tracte difícil. Més bé, tot el contrari. L’artista andreuenc resulta tan proper i amable com el seu propi llegat artístic: un recull de centenars de peces genuïnes i espectaculars que reconcilien la quotidianitat més absoluta amb l’elegància del marbre. Potser Joan Mora és un poc com els seus treballs. I per això és capaç d’explicar el seu llegat amb aquesta senzillesa i elegància pròpia de les persones com ell, que no malbaraten les paraules.

Després de dècades de treballs, aquest brillant artista nascut i criat a Sant Andreu va decidir parlar amb l’historiador Pau Vinyes per fer un llibre sobre la seva trajectòria. Vinyes fa referència de seguida al caràcter concís de Joan Mora: “La gent em diu que la conversa del llibre és molt breu, però és que ell no parla gaire”. És així com, entre converses i imatges, l’editorial Llop Roig ha brindat el seu particular homenatge a un dels artistes més prolífics de la història del barri de Sant Andreu amb la publicació ‘Una vida feta escultura. Conversa entre Joan Mora i Pau Vinyes i Roig’. “L’objectiu del treball era reivindicar la gran rellevància de la figura de Joan, segurament, un dels andreuencs més il·lustres de la història”, reconeix Vinyes.

El llibre permet conèixer detalls personals com la formació que va rebre Joan Mora a la Llotja de Belles Arts de Barcelona i després a l’escola de Beaux Arts de París. “Vaig sortir d’un barri en blanc i negre i vaig arribar a París, on tot era en color…”, és una de les reflexions que l’escultor relata a Vinyes en la publicació. Part rellevant de la informació que es dona a conèixer en aquesta especial edició es correspon amb els treballs duts a terme en el taller familiar dels Mora, a Sant Andreu. Segons explica el propi escultor, “el 80% de les làpides del cementiri les vam fer nosaltres”. De fet, l’artista andreuenc encara conserva alguns d’aquests treballs al seu taller.

El llibre de converses amb Joan Mora ofereix, a més, un impressionant recull d’imatges que configuren una autèntic relat audiovisual sobre la vida i la trajectòria de l’artista. Així, a l’andreuenc se’l pot veure durant la seva formació a París, envoltat de nombroses personalitats del món de la política i la cultura o desenvolupant nombrosos projectes tant a Barcelona com arreu del món. Al respecte, l’ara editor Pau Vinyes es mostra satisfet del llibre que, sense voler, també aconsegueix reflectir part de la història del barri a través de les pròpies vivències de l’escultor. “Joan Mora ha dut a terme treballs extraordinaris i potser no ha tingut el reconeixement que mereix”, assegura Vinyes.

Tot i això, cal destacar la calorosa acollida que ha tingut aquesta publicació entre el públic andreuenc. La presentació del llibre es va dur a terme als Catalanistes i hi van acudir tants veïns i veïnes que l’espai, amb capacitat per a 140 persones, es va quedar petit. “El llibre ha estat un èxit perquè la gent s’estima molt el Joan Mora”, en paraules de l’editor. L’escultor, discret com sempre, treu ferro a l’èxit de la publicació assegurant que “no és per a tant” i se centra en els nous treballs que està desenvolupant al taller. Perquè Joan Mora encara treballa, i molt. Que què té entre mans ara mateix? Les escultures d’un tomàquet (que es pot veure a la imatge) i d’un ou ferrat. “No sé cuinar, però esculpir menjar se’m dóna molt bé”, diu entre riures l’artista andreuenc.