Esteu aquí

Paquita Delgado, la mobilització veïnal des de les cases barates del Bon Pastor

dimecres, març 7, 2018 - 13:40

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, des del Districte de Sant Andreu us apropem set històries de set dones lluitadores i valentes de cadascun dels nostres barris. Coneix aquí la Paquita, de Bon Pastor.

La Paquita Delgado va nàixer a la mateixa casa barata del Bon Pastor en la que encara hi continua vivint. És la única dona, de totes les que hem entrevistat per aquesta edició del 8M, que ha conegut de primera mà tot el que implica la vida als veïnats peculiars de les cases baixes de la franja del Besós, una circumstància que li ha donat una altra perspectiva de l’associacionisme a la ciutat.

De la seva infància al carrer de la Tallada recorda les singularitats pròpies de viure en un entorn tan popular. “El més destacable d’haver crescut en aquest entorn era que tots i totes ens coneixíem, i també que teníem uns mitjans limitats perquè érem fills i nets de treballadors i treballadores; sense anar més lluny, aquí al carrer diem que jugàvem a la llum, un joc que consistia en posar-nos a sota de l’única farola de tot el carrer…”, recorda la Paquita.

Aquesta emblemàtica veïna del Bon Pastor es va imbuir ben aviat en els diferents moviments de resistència i lluita al franquisme que van anar sorgint al barri. Segons afirma, “al Bon Pastor hi havia molt de moviment polític en la clandestinitat, i jo tenia moltes ganes de començar a canviar les coses, per això, no vaig trigar a freqüentar espais de reunió com el centre parroquial o el centre blanc, que és on avui s’ubica el centre cívic”.

En paral·lel, la Paquita es va enrolar en el que llavors es coneixia com l’associació de Cabezas de Família, l’embrió de l’actual associacions de veïns, fins que va ser mare. Les reivindicacions polítiques es van sumar a la lluita per la millora de la qualitat de vida al barri i per aconseguir determinats béns i serveis com els que ja hi havia a altres parts de la ciutat: equipaments, transport públic, enllumenat…

Una vegada criats els fills i la filla, va tornar a involucrar-se amb l’entitat veïnal, que presideix des de fa vora 16 anys. Gràcies a la constància de Paquita, avui el Bon Pastor gaudeix de moltes millores i de molts serveis de qualitat: la biblioteca, el casal de gent gran, el centre cívic, la zona esportiva i, sobretot, el metro. “Vam lluitar més de trenta anys pel metro i finalment, fa una dècada, es va obrir aquesta línia, una millora que ha comportat molta qualitat al barri”, segons assegura.

La Paquita fa un balanç positiu de totes les actuacions i mira el futur amb optimisme: “El meu principal desig és que tot el que hem aconseguit tingui un manteniment òptim i que el barri continuï millorant, ara de la mà de l’aposta educativa que es vol fer”.