Esteu aquí

Sant Andreu comptarà amb un servei d'inserció ocupacional per a joves amb trastorns mentals

dilluns, març 20, 2017 - 15:07

Es tracta d’un servei pioner de Barcelona Activa vers la inserció laboral de joves amb problemes de salut mental que permetrà una atenció descentralitzada, específica i personalitzada d’uns 150 joves. Els altres dos serveis s’ubicaran als districtes de Sant Martí i Nou Barris.

Al districte de Sant Andreu, aquest nou servei integral que s’incorpora a les polítiques d’ocupació de la ciutat s’ubicarà a al punt d’atenció juvenil del carrer Garcilaso i permetrà oferir, de manera estable, una atenció descentralitzada i específica als joves amb problemàtiques de salut mental d’entre 16 i 35 anys. Aquest nou servei, que s’ha licitat per valor de 355.891 euros, és fruit de la coordinació dels serveis i professionals de l’àrea de Drets Socials i Barcelona Activa, que ha permès identificar les necessitats actuals i l’increment de joves amb malestar psicològic, millorar els circuïts d’atenció específics, i crear dispositius estables i descentralitzats territorialment.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha assegurat en la presentació del projecte aquest dilluns que “es tracta d’un projecte innovador que té com a objectiu que les polítiques d’ocupació i d’inserció sociolaboral a la ciutat no deixin ningú enrere. Aquest és un fenomen molt sovint invisibilitzat, estigmatitzat, que és greu pel conjunt de la població i sobretot per la gent jove, que està experimentant un malestar psicològic creixent molt preocupant, on tots ens hem de sentir implicats, l’administració però també el teixit empresarial”. Pisarello ha destacat que aquestsel programa d’inserció “preveu que hi hagi tutors específics de referència que puguin acompanyar a aquestes persones fins a 6 mesos després de trobar feina per donar garanties als empresaris, que vegin que professionals de l’Ajuntament estaran allà per fer l’acompanyament i contribuir a reduir pors i angoixes”.

La comissionada de Salut, Gema Tarafa, s’ha mostrat satisfeta pel que suposa la posada en marxa de la línia ocupació prevista al Pla de Salut Mental de Barcelona. “La salut mental és un dret essencial, prioritari per l’Ajuntament. Tarafa ha recordat que “el 12% dels barcelonins o barcelonines o bé han patit, o estan patint o patiran un problema de salut mental durant la seva vida, i això inclou trastorns bipolars, esquizofrènia però també depressions greus, lleus, transitòries i crisis d’angoixa o ansietat”.

Aquest nou servei dóna compliment al Pla de Salut Mental de Barcelona 2016-2022, en la línia d’afavorir l’extensió de projectes específics d’inserció laboral per a joves amb trastorn mental. Es compleix, així mateix, l’objectiu de l’Estratègia per l’Ocupació de Barcelona 2016-2020, que situa l’atenció a la vulnerabilitat o a les persones amb dificultats d’inserció com a una prioritat per promoure una major igualtat d’oportunitats i es dóna compliment al Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat (2016-2020) que estableix la necessitat de promoure amb caràcter prioritari una major atenció a la diversitat, a través de programes integrals de formació i ocupació per a joves en risc i/o situació d’exclusió.

Creix el malestar psicològic entre els joves

Diversos estudis i dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) posen de manifest que la crisi econòmica ha generat un major malestar psicològic entre moltes persones motivat, entre d’altres factors, per la situació d’atur i precarietat del mercat laboral, fet que ha produït un empitjorament de les condicions de vida i salut de molts ciutadans i ciutadanes.

En concret, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa del gener del 2016, la meitat de les persones aturades a la ciutat de Barcelona fa dos anys o més que estan buscant feina, enfront del 8% de l’any 2007. A més a més, segons dades de l’enquesta a estudiants de secundària FRESC corresponent a l’any 2012, s’estima que el percentatge d’alumnat amb patiment psicològic possible se situa entre el 15% i el 16% entre les noies i entre el 10% i el 13% entre els nois. Això té una clara repercussió en l’assistència sanitària, com demostra el fet que l’any 2015 es van atendre 12.066 menors, un 15% més que l’any anterior, als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) que hi ha a la ciutat, d’entre els quals el 62% eren nois.

En paral·lel, als centres de salut mental d’adults (CSMA) es van atendre 44.953 persones, (un 5% més) i, al contrari que en el cas dels menors, el 60% van ser dones.

Dispositius a mida

El nou servei s’adreça a joves d’entre 16 i 35 anys que pateixin algun trastorn de salut mental i que siguin, prioritàriament, residents en els tres districtes on s’ha identificat un a major necessitat. A través d’itineraris personalitzats d’inserció que tinguin en compte les especificitats dels participants, s’ha previst atendre entre 50 i 65 persones joves a cada un dels punts.

Aquest programa permetrà incrementar el nivell d’ocupabilitat i de competències dels joves, el seu grau d’autonomia, seguretat personal i empoderament, a partir del seguiment d’un itinerari de projecte personal i professional que inclou tutories, orientació professional i formativa i estratègies de recerca de feina. Per a garantir la seva inserció laboral, es farà una prospecció d’empreses i entitats de la ciutat per establir acords, s’impulsaran acords amb Centres Especials de Treball i es potenciarà la contractació d’aquest col·lectiu a través de la Contractació Pública Social de l’Ajuntament de Barcelona.

Així mateix, el programa considera estratègic promocionar la Responsabilitat Social Corporativa entre el teixit empresarial i lluitar contra l’estigma i estereotips que pateix el col·lectiu i garantir en el cas de les persones contractades, un seguiment personalitzat de la inserció en el lloc de treball per tal d’assolir un major grau d’estabilitat i manteniment dels llocs de treball.