Esteu aquí

Sí al vinagre i no al lleixiu: consells per dissoldre de forma efectiva i saludable l'orina dels gossos

dijous, agost 3, 2017 - 12:56

El Districte de Sant Andreu ha posat a l'abast de tots els propietaris de gossos censats una ampolla molt còmoda que s'ha d'emplenar per ruixar els orins de les mascotes i contribuir en el manteniment dels carrers nets.

L’utensili està dissenyat amb l’objectiu de facilitar la dissolució de l’orina dels animals i poder gaudir així d’uns barris més nets i millor conservats. En principi, si emplenem l’ampolla d’aigua i ruixem sobre les deixalles de les nostres mascotes, el carrer ja queda més net i també es dissipen més les substàncies corrosives. Ara bé, si fem servir algun senzill truc podem millorar la neteja dels carrers i generar hàbits més higiènics.

Un d’aquests consells passaria per afegir a l’aigua un parell de gotes de vinagre. Què aconseguim així? Doncs la composició de les restes ens dona la clau. La major part de l’olor en els orins dels gossos prové de l’amoníac, una substància altament alcalina. Llavors, la mescla amb el vinagre, de composició àcida, aconsegueix neutralitzar l’olor perquè aquestes característiques oposades es reequilibren quan s’uneixen. Seria quelcom similar a quan neutralitzem l’acidesa del tomàquet fregit amb sucre.

Si neutralitzem l’olor dels orins dels gossos aconseguim treure la molèstia per a tot el veïnat i també evitem que l’animal torni a fer pipi en el mateix lloc. Com bé sabem, els gossets pixen per marcar i llavors sempre acudeixen a la mateixa ubicació perquè reconeixen la seva pròpia orina. Amb la presència de vinagre, les mascotes no poden reconèixer l’olor i així no produeixen acumulacions d’orina en el mateix lloc.

Els experts, a més, desaconsellen l’ús de lleixiu com a element dissuasiu perquè no és bo ni per als animals que hi poden entrar en contacte ni amb el mobiliari urbà, ja que a la llarga és més perniciosa i molesta que una petita concentració de vinagre amb aigua.

Cal recordar que els propietaris de gossos censats poden passar a recollir les ampolles als equipaments oberts durant l’agost: els centres cívics del Bon Pastor, Baró de Viver, Navas, La Sagrera i Trinitat Vella, i els casals de barri de Congrés-Indians i Can Portabella.