Esteu aquí

Sostenibilitat

El Districte de Sant Andreu treballa per implementar espais generadors d’energia i mesures que redueixen la petjada ecològica al territori i a la ciutat. Pel que fa als espais generadors d’energia, els diferents barris compten amb equipaments guardonats per l’eficiència en la despesa energètica i l’aprofitament dels recursos naturals.

Can Portabella, al barri de Sant Andreu, és un dels edificis generadors d’energia més punters a la ciutat de Barcelona. Rehabilitat amb criteris d’eficiència, l’edifici on actualment s’ubica el casal de barri de Sant Andreu ha tancat 2016 amb un positiu balanç, ja que ha produït més energia de la que n’ha consumit. Aquest model serveix d’exemple per a futurs projectes a la ciutat, ja que l’objectiu de l’Ajuntament és treballar en aquesta línia per garantir l’eficiència i minimitzar la despesa energètica en tots els equipaments municipals.

Pel que fa al Centre Cívic de Baró de Viver, l’edifici ha estat el primer de tot Catalunya en comptar amb el prestigiós certificat LEED Platinum que atorga l’organització nord-americana Green Building Council. El centre cívic està dissenyat de forma passiva per tal que no sigui necessària la refrigeració a l’estiu ni la calefacció a l’hivern gràcies a un sistema aïllant natural. Plenament prefabricat i construït en sec, aquest centre cívic disminueix l’impacte i les emissions nocives a l’atmosfera en un 41%. En aquest punt cal destacar que el 22% dels materials emprats en l’obra són reciclats i que el 93% són d’origen local.

El nou equipament de la Torre de la Sagrera també representa un exemple d’aprofitament del materials sostenibles i dels recursos naturals. Així, la lluminositat de l’edifici permet aprofitar al màxim l’energia solar en tots els espais de treball, de reunions i d’actes públics. La nova Torre de La Sagrera compta, a més, amb una ampliació de l’espai per gaudir d’una gran terrassa on gaudir de l’activitat de les entitats a l’aire lliure.

El barri de la Trinitat Vella compta amb el projecte pioner de l’Aula Ambiental, un espai que busca promoure pràctiques respectuoses amb l’entorn i facilitar l’ensenyament de valors sostenibles entre els i les joves. La iniciativa ha estat reforçada des de Districte amb l’objectiu de dotar el territori d’un espai de referència en l’àmbit de la lluita per la preservació del medi ambient.

Per últim, cal citar els diferents actes puntuals que permeten incidir i reforçar les mesures de sostenibilitat que impulsa el Districte. Exemple de les diferents propostes de promoció del respecte a l’entorn és la celebració del Dia Mundial Sense Cotxes, amb activitats a tots els barris i per a tots els públics, i les formacions i tallers que organitzen els equipaments per conscienciar sobre el reciclatge o l’eficiència energètica, per exemple.