You are here

Dones

El treball per la igualtat i des d’una perspectiva feminista s’ha consolidat per guiar de forma transversal els projectes, els serveis i la programació del Districte de Sant Andreu. La voluntat de trencar estereotips, sumar esforços cap a la igualtat real i convertir el territori en un espai lliure d’agressions masclistes ha implicat tots els departaments de l’administració, així com cadascuna de les entitats.

El Districte commemora les dues dates de referència en la lluita feminista, el 8 de març i el 25 de novembre. Durant la primera cita es duen a terme activitats orientades especialment a recuperar la memòria de les dones treballadores i lluitadores de Sant Andreu que es van deixar la pell per aconseguir millores les socials i laborals que actualment gaudim. Pel que fa al 25 de novembre, els set barris andreuencs ofereixen tot tipus d’iniciatives per condemnar la violència vers les dones i conscienciar tota la població sobre aquesta problemàtica.

Val a afegir que el caire combatiu de les dones del districte de Sant Andreu a nivell històric va convertir el territori en un dels escenaris del programa “en moviment(s). Dones de Barcelona. 40 anys i més...(1976-2016)”, que va reivindicar la memòria de totes les lluitadores andreuenques. Precisament, Sant Andreu va ser l’escenari d’una de les protestes més sonades de la Transició: el tancament de les dones de la Motor Ibèrica a la parròquia del barri per protestar pels acomiadaments a la fàbrica. Per això, la plaça que hi ha junt a l’església rep el nom de les Dones de la Motor Ibèrica.

El treball per combatre les desigualtats és constant i implica tots els agents, les entitats i els equipaments del barri. Per exemple, la biblioteca de Can Fabra, dins del projecte de l’American Space, du a terme campus tecnològics orientats exclusivament a nenes per introduir-les a les formacions tècniques com les relacionades amb les noves tecnologies i la enginyeria, àrees que encara tenen una forta presència masculina.

També són emblemàtiques les activitats en pro de la igualtat que es duen a terme a l’Ateneu L’Harmonia, amb una intensa programació protagonitzada per dones i bastida amb un llenguatge i uns principis clarament feministes. Altre exemple d’aquest enfocament de lluita per la igualtat són els tallers de twerking que s’organitzen des de la biblioteca de la Trinitat Vella, que busquen defensar la lluita a través del moviment corporal. En aquest barri ha fet parada el cinefòrum que cada any organitza l’Ajuntament de Barcelona amb un ampli ventall de temàtiques feministes.

Periòdicament, totes aquestes iniciatives es difonen a través dels webs de l’Ajuntament per generar un intens reforç a la tasca reivindicativa del Districte i les entitats.