Esteu aquí

Arriba una nova edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

dimecres, setembre 13, 2017 - 13:00

 

Les entitats de Sant Martí organitzaran dues activitats als carrers del districte durant el Dia Mundial sense Cotxes.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017 se celebra a Barcelona del 16 al 22 de setembre amb un programa ampli d’activitats organitzades per l’Ajuntament, entitats i associacions, amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire. La mobilitat sostenible és un dels eixos principals sobre els quals es treballa, promovent-la entre la ciutadania i facilitant la pacificació de l’espai públic per mostrar com seria una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada.

Sota el lema, compartit amb la Generalitat de Catalunya, ‘Mobilitza’t per un aire més net!’, la Setmana del 2017, a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el potencial de la mobilitat intel·ligent a l’hora de contribuir al desenvolupament econòmic.

Per aquest motiu, es promouen els desplaçaments a peu, amb bicicleta o amb transport públic. D’aquesta forma, es posa en relleu els beneficis que comporta per a la salut de les persones moure’s sense utilitzar vehicles propulsats amb combustibles fòssils.

 

Dia Mundial sense Cotxes

El Dia sense cotxes de Barcelona se celebra divendres 22 de setembre, coincidint amb la celebració del Dia Mundial sense Cotxes. Aquest dia serveix de cloenda a la Setmana de la Mobilitat Sostenible.

Durant tota la jornada es pacificaran molts espais ocupats habitualment per vehicles motoritzats i els equipaments i les entitats desenvoluparan activitats i ompliran de vida el carrer amb les seves propostes.

Al districte de Sant Martí, només es tallarà un tram del carrer Concili de Trento, entre els c. Lope de Vega i Espronceda, durant el matí del 22 de setembre. En aquest tram, la Fundació Joia organitza l’activitat Taller per a tots, de 9 h a 14 h, amb:

– Un “Jardí Zen”, un espai de relaxació.
– Un “Camí dels sentits”, per connectar amb la natura caminant descalços sobre diferents textures.
– Un “Racó de la calma”, amb degustació de tes.

A més, els usuaris de la fundació dinamitzaran dues activitats participatives: “Decora el teu targeter” i “Fem Via per la salut mental”, on s’animarà als participants a pedalejar en una estructura que simula una bicicleta, cronometrant el temps “recorregut”. En finalitzar, s’indicarà el lloc on hauria arribat i els beneficis de cara al medi ambient, a la salut física i mental.

Per la seva banda, els alumnes de l’escola d’educació especialitzada La Sagrera aprofitaran l’espai de la superilla del Poblenou per realitzar-hi durant el matí diferents activitats: jocs de gegants, tallers de pintura, de cant, etc.

Activitats previstes a Barcelona

 

Objectius de la Setmana de la Mobilitat

Entre els objectius principals de la Setmana destaquen els següents:

– Estimular entre la ciutadania un ús racional del vehicle privat, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
– Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
– Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, del transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
Recuperar alguns carrers per a la ciutadania, amb la seva pacificació i el desenvolupament d’activitats que potenciïn el retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
– Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica, acústica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu no només sobre els sistemes respiratori i cardiovascular, sinó també sobre altres aspectes com l’estrès. Per l’altra banda, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura és un esdeveniment que s’emmarca dins la European Mobility Week en què centenars de ciutats de diversos països del món organitzen activitats similars a les que tenen lloc a Barcelona durant una setmana per tal de conscienciar sobre un model de mobilitat més saludable, segura i sostenible en benefici de tothom.

L’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona és l’encarregada de coordinar les activitats i els actes que es duen a terme a la ciutat durant la celebració de la Setmana.