Esteu aquí

Completada la implantació de desfibril·ladors als mercats municipals

dissabte, novembre 4, 2017 - 18:34

 

Pròximament se n’instal·laran en els 23 que encara no en tenien, entre els quals els del Clot, el Poblenou i Besòs

Barcelona comptarà amb desfibril·ladors en els 39 mercats municipals alimentaris de la ciutat, a més dels Encants Bcn-Fira de Bellcaire, gràcies al conveni que l’Ajuntament ha signat amb la Fundació Barcelona Salut per tal d’implantar els aparells en els 23 mercats que encara no en disposen.

El programa de cardioprotecció dels mercats acabarà al març de 2018 amb la instal·lació als del Clot, la Marina, Galvany, les Corts, Carmel, Ciutat Meridiana, Felip II, Poblenou, Fort Pienc, Lesseps, Sant Gervasi, Sarrià, Tres Torres, Canyelles, la Mercè, Trinitat, Besòs, Abaceria, Sant Antoni, Bon Pastor, Horta, Núria i Sant Andreu.

Els mercats del Clot, el Poblenou i Besòs
es doten d’un servei que els
de Sant Martí i Provençals
disposen des de fa uns mesos

Fins ara, 17 dels mercats compten amb aquests aparells de darrera generació que permeten actuar immediatament en cas que una persona tingui una parada càrdio-respiratòria i que es poden utilitzar sense nocions de reanimació cardíaca, només seguint les instruccions que incorporen.

Barcelona, ciutat cardio-protegida

El mes de gener de 2015, els mercats municipals es van sumar al programa “Barcelona, ciutat càrdio-protegida” per prevenir morts sobtades per aturada cardíaca amb la instal·lació dels primers desfibril·ladors automàtics i així convertir Barcelona en la primera gran ciutat del món amb càrdio-protecció integral.

Aquest programa va començar amb la instal·lació de desfibril·ladors a 100 farmàcies de la ciutat i a finals d’agost es va posar en marxa també la càrdio-protecció de quatre estacions de la Línia 1 del metro, en una prova pilot. En aquests mesos, els desfibril·ladors d’ús públic distribuïts en aquestes ubicacions ja s’han fet servir en diversos episodis cardíacs.

Actuació ràpida, dins dels 10 minuts posteriors a l’atac de cor

Les malalties cardiovasculars causen el 30% de la mortalitat total al món i constitueixen un problema de salut pública de primer ordre, amb incidència en persones de qualsevol edat i condició. Segons dades oficials, l’any 2012 es van comptabilitzar 3.420 morts sobtades a Catalunya, xifra 16 vegades superior a la de morts en accidents de trànsit.

A banda de la prevenció i la difusió d’hàbits saludables, una manera eficaç d’evitar-les és la disseminació de desfibril·ladors en espais públics, que puguin ser utilitzats dins dels 10 minuts posteriors a la crisi cardíaca, que són decisius.